söndag, april 13, 2008

Den borgerliga regeringen fejkade jämställdhetsbudgeten

En journalist från tidningen Riksdag och departement ringde mig i veckan och ställde lite frågor med anledning av min KU-anmälan av jämställdhetsminister Nyamko Sabuni. På väg hem från matchen KIF Örebro och Kristianstad, som KIF vann med 1-0, hörde jag på nyheterna att statssekreteraren hos Sabuni nu medger att man fått lämna tillbaka delar av jämställdhetsanslaget eftersom regeringen inte hade någon genomtänkt politik på området. Förvånad? Nej. Pinsamt? Ja framför allt för den borgerliga regeringen som istället valde att satsa på vårdnadsbidrag. Och det måste finnas fler ministrar än bara Sabuni som borde skämmas. Det finns ju faktiskt två stycken, finansminister Anders Borg och EU-minister Cecilia Malmström, som i en gemensam debattartikel kallat sig feminister.
Feminister utan insikt skulle vän av ordning tillägga.

Idagens Nerikes Allehanda så hade man en och en halv sida inför ÖSKs bortamatch. KIF Örebro som spelade hemma fick nästan en helsida. Båda lagen spelar i var sin allsvenska och enligt expertis kommer båda lagen att tillhöra mitten av tabellen i respektive serie. Om det nu bara hade varit dagens sportsidor som sett ut på detta sätt så kanske man inte skulle bry sig. Men faktum är att tidningen haft rapporter om ÖSK nästan dagligen även när laget inte spelar. Däremot inte om KIF Örebro. Vad nu detta kan bero på? Det kan väl inte bero på att det ena laget består av män medan det andra laget består av kvinnor. Jag menar, det är ju trots allt 2008. Kollade resultaten från övriga matcher på webben senare på kvällen. En bild på KIF Örebro i aktion fanns med men inte från kvällens match...

Tur att det finns nån som har jämställdhet på sin agenda. I morgon eftermiddag ska jag delta vid Länsstyrelsens Jämställdhetsråds möte. Då ska vi besöka Byggfackens hus och träffa tre kvinnliga ombudsmän som alla jobbar inom fackförbund som är mansdominerade.

Andra bloggar om politik, regeringen, jämställdhet, feminism.2 kommentarer:

Tingeling sa...

Otroligt pinsamt! Hur tänker de egentligen?

Anonym sa...

Givetvis skulle den borgerliga regeringen ha gjort som den socialdemokratiska och satsa på projekt som exempelvis:

Nordisk motverkan av sexualiseringen av vardagsrummet

Balans inom naturvetenskaplig och teknisk högskola

Delad makt och inflytande i samhället

Teknikens och vetenskapens värld – flickors värld

Det är synd att man har använt så mycket tid för att granska och kvalitetssäkra vilka projekt som ska få pengar.

Det var mycket mer effektivt när den 44-åriga tjänstemannen kunde bevilja projektmedel till sina egna påhittade projekt. Allting var mycket bättre under den socialdemokratiska regeringen.

[Ovanstående är ironi om det inte har framgått innan.]

Länk