torsdag, april 17, 2008

Var den moderata politiken som tog knäcken på Axén Olin?

Med tanke på den stenhårda politik som genomförs både i Stockholm stad, Stockholms landsting och Sverige så är jag inte förvånad om det sliter hårt på de som genomför ett av de största systemskiften som skådats i vårt land på många decennier. Från folkhem till fattighus kan steget verka långt men det beror mest på om man har jobb eller arbetslös/sjuk/pensionär/studerande. Om man är rik eller fattig, ja ni fattar vad jag menar eller hur.

Något som moderater gillar är att genomföra skattesänkningar. Det verkar vara något av det mest väsentliga som en politiker kan göra så följaktligen har också Kristina Axén Olin genomfört skattesänkningar. Något som har fått till följd att man i Stockholm har sparat bortåt 300 miljoner kr på barnens skolor.

Något som moderaterna däremot ogillar är att man äger gemensamt. Därför säljer regeringen statliga bolag, privatiserar vården i landstinget, medan man i en kommun som Stockholm säljer bostäder. Och snart har moderaterna sålt ut nästan alla hyresrätter i innerstan. Idag är det 5 procent av hyresrätterna som ägs av stockholmarna tillsammans, genom det vi kallar allmännyttan.

Men eftersom Axén Olin och moderaterna föredrar egennyttan så tyder det mesta på att kommer vara mindre 2,5 procent när moderaterna har sålt färdigt. Denna mandatperiod alltså. Skulle olyckan vara framme även 2010 så är risken stor att det inte finns en enda lägenhet som ägs av allmännyttan. Och hur lätt tror ni då det kommer att vara för ungdomar som har jobb, kanske med ingångslöner på 13000-17000 kr (förutsätter dock heltid) att få tag på en lägenhet när man vill flytta hemifrån?

Det är svårt redan idag men det blir inte lättare med en moderat bostadspolitik som går ut på att alla som inte har 1-2 miljoner kr på banken kan glömma ett drägligt boende. I alla fall om man vill bo kvar i Stockholm.

Men det är ju det som är hela poängen med moderaterna politik. Att bli av med alla så kallade låginkomsttagare, arbetslösa och sjuka. En stad med bara välbärgade skulle förmodligen innebära ett permanent blått Stockholm. Inte undra på att Orups låt ”Stockholm har blivit kallt” dyker upp i mitt huvud.

Visst har jag förståelse över de personer som väljer att lämna politiska uppdrag. Det är betydligt mer krävande att vara heltidspolitiker än vad många utanför politiken kan föreställa sig. Särskilt tufft är det för de kommunalråd som verkar i en mindre kommun där alla känner alla, och där de ekonomiska förutsättningarna är starkt begränsade om man jämför med Stockholm där Axén Olin har styrt.

Och jag gissar att det är finns flera kommunpolitiker som lämnar sitt uppdrag för att man inte orkar lägga ner en skola till när det saknas pengar trots att man har en hög kommunalskatt. Jag tror det är betydligt färre kommunpolitiker som hoppar av uppdraget på grund av att man behöver spara på skolan för att man valt att sänka den reda låga kommunalskatten. Men det är naturligtvis bara spekulationer…

Så hur blir det nu förresten när man slutar sitt uppdrag som borgarråd för moderaterna? För visst har väl moderaterna sagt att det ska löna sig att arbeta? Måste man som fd politiker ta ett uppdrag någon annanstans i landet redan från första dagen för att få ersättning? Eller har det med ens arbetsförmåga att göra? Och vem ska egentligen stå för rehabiliteringen om man har blivit sjuk av politiken? Är det partiet, kommunen eller rent av Försäkringskassan? Jag hoppas verkligen att Reinfeldt, Littorin, Borg och Husmark-Pehrson reder ut det här. Kristina Axen Olin har ju annat att tänka på än sin försörjning. Precis som alla andra ensamstående flerbarnsföräldrar utan jobb. Eller hur?

Tills moderaterna har utsett någon ny skattesänkare till uppdraget som borgarråd i Stockholm tar Carin Jämtin över rollen som kommunstyrelseordförande. Och helt plötsligt kom våren till Stockholm och det blev varmt igen.

Andra bloggar om politik, Kristina Axén Olin, Stockholm, moderaterna, Carin Jämtin, politiker.

9 kommentarer:

Ole Dahlberg sa...

Varje gång socialdemokrater sitter i Stockholms Stadshus eller Rosenbad går det åt helvete. Detta är fakta. Det är bara att läsa historien dvs den som inte LO och SAP hittar på.

Borgarna städar upp efter er amatörer. Vi stockholmare vet detta.

Därför har M 36% stort stöd i storstäderna och S bara 26%.

Socialdemokrati hör hemma på historiens soptipp. Ni har förstört Sverige och vår vackra huvudstad för sista gången!

Tobias sa...

Men när det gäller vanstyre så är ju sossarna nummer ett, och det kan ingen ta ifrån dom. Göran Persson har ju varit dödstöten för socialdemokratin. Efter att varje gång ha styrt fram till ekonomisk kollaps ger inte mycket förtroende i mina ögon.

Jag slutade rösta på sossarna på grund av deras försämringar på 90-talet. Det är lätt att skylla på andra, och det är för Sossarnas förmåga att skylla på högern även när dom inte har makten som gör dom till ett otroligt osäkert val.

Visst har dom gjort en massa saker som folk inte gillar som a-kassereformen som gjordes för arbetslinjens skull, och ingen vann på det, och överfinansieringen är sjuk rent ut sagt. Men eftersom inte sossarna vill att alla ska få det som i andra länder så förstår jag inte varför dom klagar.

Nä, Axèn Olin orkade inte jobba så hårt som hon gjort längre, och hon har inte slutat för gott. Hon har bara lämnat sin post som finansborgarråd.

Så länge som sossarna kommer med osakliga attaker så kommer jag fortsätta rösta höger. Men att vara saklig är ju ute nu. Nu är det Monas retorik som gäller, och det förlorar ni nästa val på.

Tack för att ni valde en sån inkompetent partiledare. Just nu så är det under 6 % skillnad mellan alliansen och oppositionen, och fortsätter Mona med sina förslag så kommer det gå ännu bättre.

Bara för att sossarna ljuger i sina intentioner så blir dom inte trovärdigare. Kolla bara på utförsäljningarna innan nuvarande regeringen, och sluta vara såna hycklare.

Det var någon som sa i vänstern att väljarna inte är dumma. Så klart att dom inte är. Så Sossarna sitter löst nu.

Resurstjejen sa...

Hej Eva-Lena!
Intressant inlägg!

Du stödjer väl Resurs påskupprop mot försämringarna i sjukförsäkringslagarna som fn ligger på riksdagens bord?

Eva-Lena Jansson sa...

Till Ole: Vet inte vilka historieböcker du läst. Men fakta är följande: Sverige är ett av världens mest jämställda länder, har världens lägsta spädbarnsdödlighet, vi har trots moderata ansträngningar fortfarande ett sjukvårdssystem som omfattar alla oavsett inkomst.
Till Tobias: vad i mitt inlägg är det du anser vara osakligt? Ditt inlägg var ju inte direkt någon korringering av det jag skrivit. Senaste opinionsundersökningen visade att det är drygt 13 procents skillnad mellan majoritet och opposition. De personangrepp som du riktar mot både Göran Persson och Mona Sahlin känns igen av oss som kommer ihåg högerns attacker mot Olof Palme på 70 och 80-talet.
Till Resurstjejen: jag kommer självklart rösta mot moderaternas försämring av sjukförsäkringen. Och jag har svårt att förstå hur någon med gnutta humanism i kroppen kan rösta på detta förslag.

Henrik Hansson sa...

"vi har trots moderata ansträngningar fortfarande ett sjukvårdssystem som omfattar alla oavsett inkomst."

Vilka moderata ansträngningar har gjorts för att inte alla invånare i vårt land ska omfattas av sjukvårdssystemet?

Ha gärna i åtanke det som du själv skriver om osaklighet.

Anonym sa...

Eva-Lena,

korrigera mig om jag har fel, men baserar sig inte alliansens utsorteringskedja till väsentliga delar på den utredning som gjordes av ensamutredaren Anna Hedborg (tillika tidigare s-minister) under 05/06 och faktiskt beställdes av den förra socialdemokratiska regeringen Persson ?

Jag tycker det är hyckleri att undanhålla vilka som tog initiativet till att släppa lös den misantropiska Hedborg att göra en sån här utredning som underlag.

Grottolle sa...

ole dahlberg

Det är ca 53% majoritet för S i Skellefteå kommun och efter som jag både bor där och i Stockholm så måste jag säga att det är betydligt bättre i Skellefteå. Allt är så mycket tryggare där än Stockholm. Inga uteliggare och inte en massa klotter och ekonomin i kommunen är på topp. Så vad är bättre i Stockholm?

Anonym sa...

GrottOlle passande namn! Hur hög arbetslöshet har ni hur många går på bidrag? Läs sluten anstalt av Ulf Nilson där sägs sanningen om sossarna!
Roberth

Seb sa...

"Det är ca 53% majoritet för S i Skellefteå kommun och efter som jag både bor där och i Stockholm så måste jag säga att det är betydligt bättre i Skellefteå. Allt är så mycket tryggare där än Stockholm. Inga uteliggare och inte en massa klotter och ekonomin i kommunen är på topp. Så vad är bättre i Stockholm?"

Grejen är bara att Du konsumerar det stockholmarna producerar.

"Så här ser det ut kommunvis (självförsörjningsgraden är siffran i procent efter kommunnamnet):

- Danderyd 63 försörjer Sorsele 43.
- Gnosjö 62 försörjer Filipstad 42.
- Täby 62 försörjer Söderhamn 42.
- Värnamo 62 försörjer Ljusnarsberg 41.
- Tranemo 62 försörjer Åsele 41.
- Lidingö 61 försörjer Överkalix 40.
- Nykvarn 61 försörjer Vilhelmina 39.
- Lomma 61 försörjer Pajala 39.
- Älmhult 60 försörjer Övertorneå 38.
- Vellinge 60 försörjer Haparanda 38."
http://kurtlundgren.webblogg.se/1177826604_7140178.html