tisdag, september 09, 2008

Hur svårt kan det vara att märka skillnad på en moderat politik jämfört med en socialdemokratisk politik?

Inte särskilt svårt tycker jag. Men många av landets politiska kommentatorer i media, "tyckarproffsen" och en hel del journalister verkar av någon outgrundlig anledning ha svårt att göra en enkel politisk analys. Så därför kommer det här några exempel på på väldigt tydliga skillnader mellan oss Socialdemokrater och Moderaterna:

Socialdemokraterna ser både a-kassan och sjukförsäkringen som en del av det svenska välfärds-samhället och anser därför att människor ska kunna ha en rimlig ersättning under tiden man är arbetssökande eller sjuk på vägen tillbaka till ett nytt jobb, studier eller kanske det jobb man hade före man blev sjuk. Och Socialdemokraterna utgår från att människor vill göra rätt för sig och faktiskt arbetar. Och för de som tvivlat på att Socialdemokraterna står för en arbetslinje så berättar man om att det finns både rättigheter, möjligheter och skyldigheter i välfärdssamhället. Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin pratar gärna med både de som har arbete och de som inte har arbete. Socialdemokraterna röstade nej till en försämrad sjukförsäkring.

Moderaterna litar inte på att människor vill jobba, man tror inte på de sjuka och arbetslösa, man litar inte på att a-kassorna eller Af stänger av den som inte söker arbete. Därför sänkte Moderaterna ersättningen för de arbetslösa, försämrade reglerna och höjde avgiften till a-kassan. Moderaterna litar inte på Försäkringskassans personal och man litar inte ens på Riksrevisionen så därför vill man införa en extra kontrollmyndighet. Och för de som tvivlat på att Moderaterna är ett borgerligt parti så visar deras politik att de som inte har ett jobb, arbetslösa/sjuka/pensionärer/studerande , inte är lika mycket värda som de som har ett jobb och därför får dessa betala en högre skatt. Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt väljer att prata enbart med dem som har arbete. Moderaterna röstade för att försämra ersättningen för de sjuka och man applåderade dessutom beslutet i riksdagen.

Hur svårt kan det vara att se skillnaden?

Andra som bloggar om politik, Socialdemokraterna, Mona Sahlin,
Fredrik Reinfeldt, Moderaterna.

7 kommentarer:

Ola Bandola sa...

Om man skall dömma av opinionsläget efter valet så är det ganska många som lärt sig vad skillnaden mellan moderat och socialdemokratisk politik innebär.

Lotta Gröning drar in luft och ut kommer som vanligt snömos. Hon är nog mest besviken att inte Fredrik Reinfeldts politik fått gehör hos väljarna.

ilse-marie sa...

Håller helt med dig! Åsikten som så många politiska debattörer ofta framför(att "alla partier är lika") är populistisk och farlig för demokratin. Den medverkar enbart till att människor struntar i politik helt och hållet.


Samtidigt är det sorgligt att partierna ofta använder en vilseledande retorik. Som moderaterna med sitt "nya arbetarparti" eller nu senast Ylva med sina "hårdare tag mot sjukskrivna". Det är helt galet och gör många väljare osäkra. Man kan lätt förledas tro att alla partier är lika - om man inte ser längre än till retoriken. Men skillnaden i praktiskt politik är trots allt milsvid i många viktiga frågor.

För, nog märker alla de som nu till exempel blir arbetslösa skillnad, eller alla de som riskerar att kastas ut från sjukförsäkringen på grund av regeringens politik.

Robert Johansson sa...

Hej Eva-Lena.

Visst finns det skillnader mellan de olika partierna annars hade ni varit samma parti.
Men sett ur ett större perspektiv så är det inte direkt några existensiella frågor som ni skiljer er i.

Mvh
Robert

Anton Andersson sa...

Viss finns det skillnader. Man när rådslaget säger att sjukskrivna skll jagas, fast bara lite grann. då är det svårt att se de skarpa kontrasterna.

Sandra sa...

Skillnaden som du väljer och tycker till om får stå helt för dig, jag kan bara säga att det ska löna sig att arbeta - det ska göra ont i plånboken då man inte gör någonting!

Anonym sa...

You simply link to one site and discount links of london that site in turn links to another site. charms bracelets That third site then links to you and completes a perfect web charms links of london that is untraceable by anything Google can do.This can build your links of london sweetie watches Serps immensely and give you a major edge over all your competition. links of london ring uk You would be surprised just how fast Google can move links of london silver necklace you up in rankings.Now is the time to stop wasting your time on useless link building that does nothing links of london silver earrings and start using a system that is prove to work..

Anonym sa...

Ja men detta är också den enda skillnaden som finns mellan S och M.