I måndags pratade jag med den unge man som i snart 4 veckor stått utanför Riksdagen med skylten 1984 alternativt FRA. En engagerad medborgare som tycker det är så viktigt att försöka påverka politiken att han använder sin semester för att protestera mot FRA-lagen.
Skulle du kunna tänka dig att göra det samma?
Johan Nordgren heter denne man och han söker dialog med oss riksdagsledamöter. Inget ropande eller viftande med lappar, bara en stilla demonstration så där i all enkelhet.
Jag hoppas att det är många av mina kollegor som tagit sig tid för att lyssna på Johan. Och jo, han hade lite synpunkter på IPRED också.
Till er som både kommentarer och mailat mig om IPRED, upphovsrätt nu och i framtiden och en massa andra synpunkter efter mitt förra inlägg, stort tack. Jag har varit dålig på att återkoppla vilket i huvudsak beror på att jag haft fullt upp med interpellationer, utskottsmöten och en massa andra möten.
Här kan ni läsa det inlägg som föranledde kommentarerna, och som jag där försöker besvara. Med betoning på försöker.
I morgon är det dags för PTS att lämna synpunkter på IPRED-lagen och svara på frågor från Näringsutskottet. PTS remissvar på promemorian om IPRED finns här.
Dagens filmtips: V for Vendetta.
Andra som bloggar om politik, FRA, IPRED, film.
10 kommentarer:
Skulle du kunna tänka dig att göra det samma?
Ja, utan tvekan. Jag skulle t.o.m se fram emot det. Förlorad semester är ingenting jämfört med det samhälle ni politiker och storföretagens industri håller på att skapa.
Nu är jag dock högskolestudent och har knappt tid för nåt annat än plugg. Men 1 eller 2 år... då!
Menar såklart storföretagens lobbyorganisationer...
Undertecknad har varit aktivist i fyrtio år. Åren 1968-1975 i SSU och från 1975 och framåt Amnesty International. Många många semesterdagar har tagit del till aktivism.
För att anknyta till motståndet mot FRA är det av intresse att följa upp spelet runt den 16:e september. Motsättningarna inom och mellan FRA-motståndarna. Ty det går med fog att konstatera att motståndet dog den 16:e september. Här gäller det Stockholm. I Göteborg finns en stark vänster och demontrationsvilja.
Ett guldkorn är när Piratpartiets vice ordförande uttalar sig i media att det är för kallt i Stockholm för att demonstrera. Ja då får en att tänka på att det kommunistiska partiet ställde in en förstamaj-demonstration på grund av regn. Tredje internationalen (den kommunistiska) hånade svenskarna i åratal efter den händelsen.
@minata.
Ryktet om motståndets död är synnerligen överdrivet.
Ja, det var beklagligt att det blev 2 demonstrationer i huvudstaden.
Men den 16 september befanns sig trots detta drygt 3000 personer på 4 platser i Sverige (2 i Stockholm samt Göteborg och Malmö) och demonstrerade mot FRA-Lagstiftningen.
Nu den 10 januari befann sig nästan 700 personer i Göteborg och protesterade.
Men du har rätt, i Göteborg verkar det finnas bättre förutsättningar att föra fram budskap men att det bara skulle vara vänstern låter jag vara osagt.
Något FRA-Lagstiftningen har gjort är att föra samman parter man aldrig trodde att mnan skulle få se.
Jag menar, moderater och socialister i samma demonstrationståg?
Har du sett det förr?
Jag har litet svårt att förstå varför IPRED buntas ihop med FRA-lagen. Utöver att de båda är exempel på regeringens storebrorsfasoner så är de ändå ganska olika och FRA-lagen och datalagringsdirektivet är de riktigt demokratifientliga lagarna. Jag hoppas att politikerna inte fått missuppfattningen att motståndet minskat. Förmodligen har alliansens klara ovilja att sakligt diskutera frågan i viss mån kvävt debatten, men ingalunda motståndet mot lagen som fortfarande är livskraftigt men tar sig andra uttryck.
Om socialdemokraterna, som ändå är det ansvarsfulla partiet i vänsterblocket, skulle ta integritets- och frihetsfrågorna på allvar då skulle jag på allvar överväga att byta block och rösta på dem.
minata bryr sig egentligen inte mycket om FRA-frågan i sig utan är mest intresserad av hur den påverkar väljarstödet för blocken. Detta har han själv medgivit. Dramatik före sakpolitik verkar det som. Faktum är ju att socialdemokraterna i alliansens sits förmodligen hade gjort ungefär detsamma. (s) hade kanske strävat efter en mer blocköverskridande överenskommelse angående FRA, men slutresultatet hade förmodligen inte sett mycket annorlunda ut. På samma sätt hade (m) förmodligen framfört försiktig kritik på samma sätt som (s) nu gör om de hade suttit i opposition.
Eva-Lena, jag lämnade en kommentar på ditt inlägg om upphovsrätt. För säkerhets skull - så att du hittar det - publicerar jag det även här:
Åh, men IPRED handlar inte om upphovsrätt, utan om rättssäkerhet. Du blandar ihop upphovsrättsdiskussionen med IPRED-diskusionen. IPRED är rättsosäkert därför att multinationella skivbolag ställs mot enskilda medborgare. Ofta används skärmdumpar som "bevisning". De bevisar ingenting. Skärmdumpar kan vem som helst figurera mycket lätt. IP-nummer är för övrigt också ganska irrelevant, då öppna nätverk gör att andra kan komma in på nätverket och därmed använda IP-numret till illegal fildelning. Det räcker inte med att använda skyddat nätverk; folk kan hacka sig in ändå.
"Men vadå", kan du hävda. "Oskyldiga som får kravbrev kan helt enkelt strunta i kravbreven och vid rättegång anföra alla dåligheter med den så kallade 'bevisningen'." Så enkelt är det inte. Ärligt talat, rättegångar är inte något man vill vara med i. Och det finns en risk för att den - tror jag - ganska teknikoukunniga domstolen går på rättighetsinnehavarnas linje.
Dessutom medger IPRED att "för höga" bötesbelopp krävs på i avskräckande syfte. Knappast särskilt rättssäkert.
Sedan finns förstås frågan om huruvida vi bör satsa resurser - domstolsresurser - på en syssla som två miljoner svenskar bedriver. Om så många medborgare bryter mot en lag, är det kanske snarare lagen än medborgarna det är fel på...
En undran i proceduren i riksdagen.
Vad jag förstår vill Alliansens utskottsledamöter inte göra upp med socialdemokraterna och den enkilda motionen (V) från Siv.
(S) har inget avslagsyrkande. I sista omgången i riksdagen röstas om utskottets förslag, lika med Alliansens. Jag tror att (S) plus minst två (V) röstar ja till alliansens förslag. Eller avstår (S)? Som EU-vänner är (S) villiga att få igenom en IPRED-lag (EU-direktiv).
Det är bättre att detta går igenom nu än om ett år med regering tillsammans med Mp + V.
Calandrella tar upp en viktig poäng Eva-Lena; kan du inte besvara den frågan så vi alla kan sova lugnt?
IPRED blir bundlad med Telekompaketet, när det finns skrivningar i Telekompaketet, som talar om "lagliga applikationer" och "lagligt innehåll".
Det blir sedan upp till PTS och upphovsindustrin (som det är skrivet), att avgöra vad som är lagliga applikationer och innehåll.
Här måste man även skilja mellan IPRED1 och IPRED2. IPRED som sådant, är sanktionsdirektivet. IPRED1 är det civilrättsliga och IPRED2, är införandet i brottsbalken.
Rent politiskt kan man se, att de som är pålästa på området, är defakto Vänsterpartister. De är oerhört väl pålästa, vilket får genomslag i debatten.
Då talar jag om riksdagspartier, inte de som idag står utanför som (pp).
Det är oerhört viktigt, det som du nu gör Eva-Lena. Du söker nu utåt kontakt med andra, som inte har en politisk agenda, eller har ett ekonomiskt intresse,
i de olika ställningstaganden, som är nödvändiga för vår demokrati. Det är ytterst en fråga, om våra demokratiska fri- och rättigheter.
Det är din uppgift Eva-Lena, som en folkvald representant, att handhava dessa uppgifter på våra vägnar.
Det är din demokratiska uppgift, att våga ifrågasätta. Både det som kommer från ditt eget parti, som det vilket kommer från olika särintressen.
Kräv ett fullödigt och uttömande svar, nöj dig inte med mindre. Se till både syfte och konsekvens och avkräv, en riktig konsekvensanalys.
Som Scaber Nestor säger, är motståndet långt ifrån dött. Det tar sig enbart nya uttryck.
Se till Calandrella, när det är den nya generationen i ett kompilat.
@ Eva-Lena.
Jag skriver för fullt på motionen.
Det blir inte vad vi då talade om.
Det blir bättre.
Det blir nödvändigare.
Snart klara. Vi har bildat en liten grupp!
Och ja, strong semesterfirare du fick möta!
Skicka en kommentar