onsdag, januari 14, 2009

Partiledardebatt, 2, En dyster regering som är i behov av väderkatten Lupin

Fyra borgerliga partiledare tillika ministrar visade noll handlingskraft eller vision idagens partiledardebatt. Statsminister Reinfeldt verkade mest längta efter nästa halvår när Sverige tar över ordförandeskapet för EU. Han avfärdade alla förslag från oppositionen med motiveringen att det var ansvarslöst och att det var arbetsgivarna som ska ta ansvar. Jag är ganska övertygade om att flertalet företrädare i kommun- och landstingsvärlden inte håller med moderatledaren om att det är ansvarslöst att satsa mer pengar till vård, skola, barnomsorg och äldreomsorg.

Maud Olofsson kritiserade också oppositionens krispaket samtidigt som hon framhöll regeringens "åtgärdskatalog". Inte ens regeringens eget finansråd med Lars Calmfors i spetsen stöder regeringens handslingsförlamning som nu ökar orättvisorna i Sverige. För det räcker inte att Jan Björklund "känner oro & sympati för de varslade". Mer måste till och Björklund var faktiskt den enda av de fyras gäng som medgav att "det kan komma nya AMS-åtgärder". Vad som nu avses med det. Värst i sin retorik var nog trots allt Göran Hägglund som försöker gräva sig upp ur den opinionsdal som kristdemokraterna befinner sig. Då tvingas man stå och tramsa med Let´s dance-liknelser och sedan säga att oppositionen med sina förslag skulle "störta Sverige i fördärvet". Hur kan en socialminister påstå att mer pengar till sjukvården innebär ett fördärv?

Den samlade oppositionen med Mona Sahlin i spetsen vann idag partiledardebatten genom att samtliga visar att politik är på allvar och har betydelse för samhället och rättvisan. Regeringsföreträdarna hade behövt väderkatten Lupin för att lyckas distrahera de som följde dagens debatt för att dölja det faktum att man ingenting har att erbjuda. Men frågan om det hade räckt. Har regeringen ingen politik för kriser och lågkonjuktur så har man ingen. Det blev extra tydligt idag.

Det som händer i Gaza togs upp av samtliga partiledare idag. Och det behövs för det som nu sker är för djävligt. Ingen kan bomba inne i vanliga bostadsområden utan att det skulle drabba civilbefolkningen. Och de bilder som visades igår på TV4 och i Aktuellt kan få vem som helst att gråta. Agera nu för att få stopp på vansinnet!


Andra som bloggar om politik, partiledardebatt, Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson,Mona Sahlin, Gaza, väderkatten Lupin.

1 kommentar:

Anders sa...

Tack för senast! Tyvärr har jag inte ens hunnit med att kika på partiledardebatten. Jag har haft fullt upp med mina tre barn och att sortera ut de tankar jag fick av vårt samtal om Ipred.
Till slut lyckades jag göra en liten postning om det på min blogg.

Vad bra att du också fick tag i Piraten Jörgen!