söndag, maj 24, 2009

Om papperstidningens död och bloggarnas brist på innehåll

Medieforskaren Thomas E Patterson skriver i dagens i DN att TV och nätet (läs bloggarna) är förlorare när tidningen (pappersvarianten) tynar bort. Patterson anser bland annat att bloggarna till stor del refererar, precis som jag nu gör, till olika artiklar och nyheter. Och om tidningen försvinner så har man inget att blogga om. Och Patterson hänvisar till lokala hemsidor på nätet "som mest parasiterat på lokaltidningarna. Resten liknar mer skvaller och gnäll i egen sak".

Det som oroar Patterson mest är bristen på mångfald i nyhetsutbudet som han menar kan få oroande konsekvenser för demokratin. Något jag håller med om för dagens mediekoncentrationen både i Sverige, Europa och världen innebär inte en positiv utveckling för läsarna som får allt mindre att jämföra med.

Det som jag tror roar både allsidiga och kunniga TV-journalister och bloggare är nog följande citat från Patterson: Det finns god journalistik i teve och på webben, men på det hela taget kan den inte mäta sig med tidningsjournalistik. Nästan all undersökande journalistik – av den typ som ställer befattningshavare till ansvar – utförs av tidningar. Samma sak gäller för rapportering om företag, fördjupning och bevakning av kandidater vid val. Fördjupning och bevakning av kandidater vid val? Det är det väl lite si och så med. Just nu verkar en del ha flyttat fokus från EU-valet och partierna till mer populistiska artiklar som snarare får fler att ta avstånd från ett val som fler borde engagera sig i. Är det exempelvis sånt här som avses med god journalistik och fördjupning? Och vilken koll har denna Patterson egentligen när han skriver att journalistik på webben eller i TV inte skulle kunna vara på samma nivå som i papperstidningen?

En av landets bästa papperstidningar, SvD, har idag en artikel om EU-kandidaterna som jagar kryss på nätet. En läsvärd artikel men det som mest fascinerar med den och många andra artiklar just kring detta val är den hype i media som Moderaten Anna-Maria Corazza Bildt har fått. Trots att hon står på 8:e plats på sitt partis lista så förekommer hon flitigare i medierna än både nr 2 och nr 4 på Moderaternas lista. Undrar vad det kan bero på?

Sen undrar jag i all min förvåning över den fantastiska fördjupning som äger rum kring detta EU-val, varför ingen större tidning eller tv-kanal ordentligt granskat det valfusk som både FI och Piratpartiet enligt uppgift har varit utsatta för? Om företrädare kan visa upp att småpartiernas valsedlar försvinner så är det oerhört allvarligt och odemokratiskt agerande som äger rum. Så vad gör alla grävande journalister idag? Sitter alla på planet till Riva del Sol? Eller på tåget till Kiruna för möte med Törman?

Andra bloggar om Europaparlamentet, EU-valet, bloggar, politik.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Bloggar och tidningar är två helt olika fenomen som kompletterar varandra. Ingen blogg utger väl sig för att vara journalistik. Bloggar är reflektioner av bloggarens verklighet och reaktioner på sin omvärld och det som händer bloggaren, inget annat. Mer som en tidnings krönikor.

De bästa tidningarna utför egen journalistik och gör egna analyser av nyhetsflödet. De sämsta rapar bara upp vad de fått från TT. Om tidningen finns i pappersform eller på nätet, saknar betydelse, det är samma sak. Två tidningar som bjuder på sig själva på nätet så att man kan gå på djupet är t.ex. DN och The Economist. Andra månar sin pappersvariant och ger bara smakprov på nätet. Vilket jag tror det förlorar på.

Själv ser jag bloggandet som ett sätt att se hur de jag är intresserad av att höra åsikter från reagera på nyhetsflödet.

Och när det är de själva om står i centrum för jounalistiken, så är jag mer intresserad av att se vad de själva har att säga ocensurerat/oklippt på deras bloggar.

Vill t.ex. hellre läsa vad våra EU parlamentariker har att berätta om sitt arbete än att läsa vad journalister har att säga om det.

Hälsning Maja Stopek

Maja Anneborg sa...

Läste nu artikeln med. ;S Kom på en sak bara. Public service - journalistiken måste bli en samhällsservice helt enkelt. För det är ett måste med människor som har journalistik som yrke.

Hälsning Maja Stopek igen

Hans sa...

Majastopek
När de dessa tidningarna pratar "bloggar" avses inte dessa utan nättidningar som använder bloggplattform för publicering. Genom att vara duktiga på ett område är de bättre, billigare och tar läsare. Ex Techcrunch, Nyfiken vital

Hans sa...

PS

Kring:
"Public service - journalistiken måste bli en samhällsservice helt enkelt."

Vad händer då med de bättre kommersiella aktörer som klarar att tjäna pengar genom att inte ha dyra fastigheter, höga löner, en massa säljfolk och egen IT?

För vår stora nättidning läggs nästan hela budget på nyheter och artiklar. Övriga fasta kostnader är cirka 400 kr - 500 kr.

Skymt sa...

Jag tror att kommersiella nyheter så smått kommer tyna bort, ifall vi inte hjälper dem mer med statligt stöd.

Fast det ser jag inte som hela världen ifall de skulle försvinna.

En enskild blogg må vara liten, men tillsammans är de en kraft att räkna med. Dessutom en kraft som korrigerar sina egna misstag och felaktigheter löpande. Något ett traditonellt, enkelriktat medium aldrig kommer klara av.

Framtidens "tidningar" kommer helt enkelt vara aggregeringstjänster för mängder med bloggar, där blogginläggen exponeras efter hur många som röstar fram dem, typ digg.

Tor sa...

Lyssna gärna på P1 MediernaNär tidigare MEP:ar själva säger att granskningen främst görs av organisationer som naturskyddsföreningen och inte medierna och att det går bra att obesvärad simma lugnt i EU-parlamentets akvarium i fem år medan pengarna tickar in - då kan man börja undra...

Nemokrati sa...

När det gäller bloggandet så ser jag det som oerhört svårgörligt utan tidningarna och deras anställda professionella journalister. Det är ju det som är så intressant med bloggandet - just samspelet mellan traditionella medier och att man kan haka på, kommentera och hämta källor ur vad de skriver - även komplettera med andra källor - att liksom sammanställa så att man får en större bild.

Det vore katastrof tycker jag om tidningarnas seriösa och mångfacetterade nyhetsbevakning försvann.

Vad skulle man då skapa ur - tomma intet?

Det skulle bli en pöbeljournalistik utan like - fritt spelrum för de allra värsta desinformatörerna.