onsdag, maj 27, 2009

Ska folk köpas för att rösta?

Det är en idé som Aftonbladet nu provar för att se om det får några effekter i valdeltagandet.
Och samtidigt så sågar samma tidnings inrikespolitiska kommentator
Lena Mellin soffliggarnas vanligaste argument för att inte rösta. Och jag kan bara hålla med Mellin i hennes analys. Det är inte svårare att rösta i det här valet jämfört med andra val. Och känner nån att man behöver mer information så är det bara att ringa ett par samtal, ta sig ner till valstugan eller besöka bibliotek för att få tillgång till tidningar, böcker och internet.

Sen kan jag inte låta bli att fundera över varför Lena Mellin väljer just Anna-Maria Corazza Bildt (M) som jämförelse med Christian Engström i (PP)? Corazza Bildt är inte den främsta kvinnliga toppkandidat för sitt parti. Ändå förekommer hon oftare i media än de två kvinnor som står före henne på Moderaternas EU-parlamentslista. Vad det beror på överlåter jag åt andra att spekulera i.

Men tillbaka till det där med att köpa någons röst som Aftonbladet nu provar. Visst kan det verka lovvärt att försöka höja valdeltagandet, det är ju nåt som alla vi politiskt aktiva försöker göra (tror jag i alla fall). Men att försöka göra den demokratiska rösträtten till ett extrapris-jippo blir både fånigt och får i värsta fall helt motbjudande konsekvenser.

I en demokrati har man rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Det ingår inte att få betalt för att rösta i demokratiska val. I andra delar av världen finns det människor som kämpar större delen av sitt liv för att få rösträtt och politisk demokrati. Så gå och rösta eller låt bli.

Jag kan berätta om Socialdemokratiska värderingar, idéer & en valplattform samt redovisa många starka och engagerade kandidater. Och värdet på det? Det är upp till medborgarna och väljarna att avgöra. Idag är det 11 dagar kvar till den 7 juni.

Andra bloggar om politik, Socialdemokraterna, EU-valet, demokrati, rösträtt.

1 kommentar:

Anonym sa...

http://www.newsmill.se/artikel/2009/05/27/2

Är ungefär vad jag tycker ocksa om Aftonbladets tilltag.

Mvh
joakim