I dagens Expressen bemöter forskaren Richard Wilkinson den kritik som Stefan Fölster riktat mot Wilkinsons och Kate Picketts bok Jämlikhetsanden och skriver bland annat:
"Vi påpekar också att Sverige ingår i det mönster som visar att mer jämlika länder inte bara är mer socialt homogena utan vanligen också mindre plågade av hälsorelaterade och sociala problem. De har bättre psykisk hälsa, färre drogproblem, lägre våldsfrekvens, färre tonårsfödslar, högre välbefinnande bland barn och bättre resultat inom utbildningsväsendet. Vi förstår inte varför en liten del av den politiska högern i Sverige vänder sig mot analyser som visar att deras land bör känna sig stolt över en sådan tradition och över att utgöra ett exempel för andra länder".
Även om inte Wilkinson och Pickett förstår varför den politiska högern är kritisk till detta så anser jag att det är ganska uppenbart, högern vill på inga villkor kännas vid att jämlikhet lönar sig. Men alla vi andra som vill ha mer jämlikhet och minskade klyftor tycker det bra att vår åsikt också beläggs av forskning och fakta. Att det sen finns förnekare på högerkanten bekräftades ju även tidigare i veckan när Anders Borg inte ville kännas vid det faktum att Moderaternas politik leder till ökade klyftor, högre arbetslöshet och större fattigdom. Men det finns dess bättre uppriktiga politiker även bland borgarna. Katarina Brännström, Moderat riksdagsledamot från Kronoberg, skriver på sin blogg att klyftorna nu ökar i Sverige och att hon tycker det är bra. Jag håller inte med Brännström men tycker det är bra att hon står för sin orättvisa och ojämställda politik. Hoppas medierna inser att det finns saker att granska i både uttalande och den förda politik med anledning av många borgares förnekande.
Och apropå granskande. Jag vet inte vad som är sämst, det att Aftonbladet väljer att skriva om arbetsmarknadsminister Littorings privatliv eller det faktum att man inte skriver om hans brist på en aktiv jobbpolitik. Granska gärna minister Littorin men hans skilsmässa är inte av allmänt intresse såvida den inte har med arbetsmarknadspolitiken att göra.
För övrigt så var Mona Sahlins tal igår (på Örebro läns Socialdemokraters distriktskongress) ett av de bästa ideologiska tal jag hört. Sahlins tal var engagerat, otroligt starkt och hon tog upp just frågan om jämlikhet och behovet av en rättvis och solidarisk politik. Till skillnad från nuvarande statsminister har Sahlin en politik för ökad jämlikhet och jämställdhet. Och det kommer att göra henne till nästa statsminister efter valet 2010.
Bloggtips: Marika Lindgren Åsbrink om Jämlikhetsanden, Anna Vikström om Fölster, Peter Andersson också om Jämlikhetsanden.
Andra bloggar om politik, val 2010, jämlikhet, jämställdhet, Moderaterna, Sven Otto Littorin, Anders Borg, rättvisa, Mona Sahlin, Socialdemokraterna.
söndag, april 11, 2010
Ökad jämlikhet kräver förändring
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Jag har inte någon gång uttryckt att klyftorna ska öka i Sverige. Men däremot löneskillnaderna, vilket absolut inte är samma sak!
Men klyftorna har ökat i Sverige senaste 15 åren, och 12 av dom har socialdemokraterna haft makten! Främst har kvinnor fått det sämre under s-ledning. Kanske något att fundera på.
Skicka en kommentar