I måndags kväll hade Aktuellt ett inslag som fick mig att börja fundera över hur långt ytligheten har spridit sig i dagens nyhetsbevakning. På bra sändningstid sitter en statsvetare, Jenny Madestam, tillsammans med Aktuellts politiska kommentator Margit Silberstein, och spekulerar i vilka personer som kan bli ministrar i en rödgrön regering efter valet. Att politik och politiker sedan några år tillbaka granskas på ett allt mer ytligt och skvallerbetonat sätt är ingen utveckling jag välkomnar. Jag tror medborgarna klarar av betydligt seriösare och bättre granskning än så. Men istället för att granska den sittande regeringens eller oppositionens politik så valde Aktuellt att på fullaste allvar ägna sig åt gissningslekar, skvaller och spekulation som starkt påminner om Se & Hör.
Den enda person som kan ge ett rimligt besked om en kommande rödgrön regering, Mona Sahlin, kommer av självklara skäl inte redogöra för sin regering förrän det är dags för regeringsförklaring. Och om det är någon som vill ha ett ord med i laget, så är den personen i så fall medlem i något av de rödgröna partierna. I Socialdemokraterna har vi en tradition att det är medlemmarna som på kongress väljer vår ordförande, verkställande utskott och partistyrelse. Partiordförande får i sin roll besluta om den regering som hon ska leda. Och även om del journalister önskar annat så varken kan eller ska man försöka utse en kommande regering. Det ligger inte i deras uppdrag.
Att personer är mer intressanta, till och med kan avgöra val, är ingen nyhet. Men det beror till stor del på hur medierna väljer att både fokusera på person och i princip ta ställning för en kandidat. För oavsett hur oberoende journalister anser sig vara finns det nog ingen kvällstidning, dagstidning, radiokanal eller tv-kanal i Sverige som kan visa att man förhöll sig neutral när det gäller exempelvis valet av president i USA. Barack Obama fick bli hjälte och nu kommer nästan ingen ihåg vem John McCain var. Nu avgjorde inte svenska medierna valet i USA. Men om ex tidningar väljer att göra rockstjärnereportage när borgarna kommer till stan istället för att granska den förda politiken så kommer det att påverka det svenska riksdagsvalet. Om kvälls- och morgontidningarna i Stockholm väljer att köpa, publicera och sedan göra nyheter på beställda opinionsundersökningar istället för att granska de politiska alternativen så får även det självklart också effekter. Väljer man konsekvent att låta manliga politiker tala till punkt medan kvinnliga politiker får finna sig i att bli avbrutna vid utfrågningar får det också konsekvenser på hur politikerna uppfattas av medborgarna. Det finns dessutom forskning gjord av Åsa Kroon, Örebro Universitet, som menar att mediernas granskning av kvinnliga politiker hårdare än manliga politiker. Undrar om Aktuellt kommer göra en fördjupning av mediernas granskning av partiledarna ur ett jämställdhetsperspektivet?
På nyhetsprogrammets hemsida skriver Aktuelltchefen Eva Landahl om hur redaktionen ofta ställer sig frågan hur man ska fördjupa och granska olika frågor så har jag ju några reflektioner som det skulle vara intressant att få svar från redaktionen på.
Dagens regeringen består av 22 ministrar som varit med och lagt ett antal lagförslag, anser ni att granskning och fördjupning av dessa lagar har varit tillfredsställande? Är ni nöjda med granskningen av de nuvarande ministrarnas arbetsinsats?
Minst tre av ministrarna i dagens regering har använt svart arbetskraft. Samtliga tre har gjort det under den tid man haft varit sakkunnig, partisekreterar eller kommunpolitiker. Numera får samma ministrar skattebidrag för att ha råd att efterfråga dessa tjänster. Tycker ni att granskningen kring svartarbete, skattefusk och RUT har varit tillräckligt fördjupande?
Idag har Sverige en arbetslöshet på nästan 10 procent. Inför valet 2006 hävdade både Reinfeldt och Littorin att det rådde massarbetslöshet i Sverige, då låg arbetslösheten på drygt 5 procent. Nu hävdar dessutom Reinfeldt att den höga ungdomsarbetslösheten är "en synvilla". Tycker ni att granskningen arbetsmarknadspolitiken och arbetslösheten har fördjupats och breddats?
Antalet socialbidragstagare och arbetslösa har ökat, de ekonomiska skillnaderna har blivit större och fler personer är numera utsorterade i det kallade utanförskapet. Tycker ni att er granskning av utanförskapet har var breddande?
Slutligen. I tisdagens Aktuellt-sändning så gjordes ett reportage om dörrknackning som en metod att vinna väljare. Efter reportaget fick regeringenspartiet nr 1, Moderaterna, genom sin partisekreterare ensam redogöra för hur partiet ser på dörrknackning trots att man är nybörjare i sammanhanget. Var det en lyckad fördjupning att inte låta fler partier komma till tals i studion?
Ovanstående inlägg och frågor får självklart kommenteras och besvaras av andra redaktioner, journalister mfl som känner berörda, upprörda eller som helt enkelt inte kan hålla inne med sina åsikter.
Andra som bloggar om politik, val 2010, media, Aktuellt, Socialdemokraterna, Moderaterna, regering, rödgrön, granskning, Public service.
5 kommentarer:
Ja 2006 när ni regerade (innan globala krisen) med 30% ungdomsarbetslöshet var det ju glada dagar, eller ?
http://www.dnv.se/arbetsgivaravgift/rapport_oledole.pdf
---
Haha, javisst. Och under brinnande högkonjunktur också!
Du kastar bort energi på att
kritisera media. Dom kommer
inte att lyssna iallafall.
Oavsett på dig eller nån annan
representant för nåt parti.
Medias roll i en demokrati är att granska makthavarna. Ännu har de svenska inte sjunkit till den nivån som media i Israel står på. Littorin uppträder dock lika barnsligt. Han anklagar motståndare på ett sätt som inte ens kan accepteras i sandlådan. Till honom skulle jag vilja säga - flytta till Israel där "blaming and lying" syns vara helt accepterat.
mvh
sossetanten
På nästan fyra är har alliansen bara gjort ungdomsarbetslösheten till en synvilla, starkt jobbat.
Skicka en kommentar