måndag, juli 30, 2007

Glenn är inte allas vän

Det är inte alla som uppskattar att Glenn Hysén ska vara en av talarna vid invigningen av årets Pridefestival. Petter Wallenberg protesterar genom ett öppet brev i Aftonbladet och Anders Selin, tidigare ordförande i RFSL, uppmanar Glenn Hysén via en debattartikel i DN, att avstå från att tala på årets Pride. Anledningen till dessa starka protester är att Hysén för några år sedan slog ner en kille som tafsade på honom och sedan försvarade sin handling genom att hävda "den jäveln måste ha varit sjuk i huvudet".

Och med ett sådant agerande så är det inte svårt förstå både Selin och Wallenbergs reaktion. Tänk bara tanken om alla kvinnor som går ut på krogen skulle slå ner alla tafsande män med orden "den jäveln måste ha varit sjuk i huvudet". Då skulle kvällstidningarna fyllas av rubriker med rubriker om krogvåldet och kvinnor som slåss.
OBS! Det är inte ok att trakassera någon genom ovälkommen handling av sexuell natur. Och självklart ska kvinnor och män få kunna freda sig från personer som uppenbarligen tror att de är oemotståndliga. Men slå ner någon, dvs underförstått att ta till ett sådant våld att personen i fråga skadas allvarligt, är inte ok oavsett om man är idrottsstjärna eller inte.

Ska för övrigt besöka årets Pride, där jag tänkte lära mig mer om bland annat hatbrotten som inte får finnas i statistiken. Uppdaterad kl 22.37: Polisen vädjar nu om mera resurser för att kunna hantera alla anmälningar om hatbrott. För dig som ännu inte bestämt om du ska dit, här är länken till Stockholm Pride där du hittar program för hela veckan.




Sonja Aldén sjöng sin melodifestivallåt För att du finns på Pride-minglet den 8 juni. Det vore alldeles strålande om hon skulle dyka upp på torsdagkväll då det är schlagerkväll.

HBT-sossarnas hemsida kan du läsa mer om vad som händer i arbetarrörelsens gemensamma tält under Pride-veckan.

Andra bloggar om politik, pride, hatbrott, sport, socialdemokraterna, hbt

lördag, juli 28, 2007

Kan hon gå på vatten också?

För i så fall så fall räcker det nog inte med en enkel prinsesstitel för denna unga dam. Först kom uppgiften om att den norska prinsessan Märta Louise hade sett änglar. Och nu redovisar SvD att kronprinsessan Mette-Marit säger sig ha blivit healad av sin svägerska. Det är väl rätt länge sedan det var som kungafamiljerna ansågs vara gudomliga. Man kan ju fråga sig om det här en del i att försöka återuppväcka den synen på monarkins företrädare?

Inte så konstigt att vi blir fler som tycker att republik är att föredra...

Andra bloggar om politik, republik, monarki.

torsdag, juli 26, 2007

I väntan på Renfors-utredningen

så finns det ändå än hel del intressant att läsa. Idag har SvD en högaktuell artikel om upphovsrätt och fildelning. Eva Hemmungs Wirtén, docent i biblioteks- och informationsvetenskap vid Uppsala universitet, menar att varken pirater och antipirater tar sitt ansvar för en heltäckande debatt i frågan. Men det som jag tyckte var särskilt intressant med artikeln var när Hemmungs Wirtén gör en jämförelse med USA där det enligt henne är bibliotekarier som står i fronten för ifrågasättandet av upphovsrätten. Och visst finns det en poäng med det. För på bibliotek så kan man både låna böcker utan att bokförlagen protesterar. Har någon hört några författare protestera mot att deras böcker lånas ut på bibliotek?

Tillgång till minst ett bibliotek i varje kommun anser nog de flesta av oss svenskar vara en väsentlig del av vårt demokratiska samhälle där alla kan ta del av avgiftsfri kunskap och kultur oavsett vilken samhällsklass man tillhör. Att det sedan finns moderater som vill införa avgifter på boklån kommer inte som en nyhet direkt. Men mer intressant skulle vara att få reda på vad bibliotekarierna i Sverige egentligen anser om dem som vill begränsa allmänhetens rätt till upphovsrättskyddat material.

För övrigt så kan man ju numera låna både film och musik på biblioteket...

Andra bloggar om politik, fildelning, upphovsrätt, demokrati, bibliotek, moderaterna.

onsdag, juli 25, 2007

Vem har råd att betala 57 000kr per kvadratmeter?

Inte så många vanliga löntagare, studenter eller pensionärer. Och är man ensamstående så är nog chansen ytterst begränsad. För även om inte Mats Odell har förstått att det är få personer som har råd att köpa en bostadsrätt så finns det andra som gjort det. Och kanske kan Odell ta intryck av vad Lars Oscarsson, professor i sociologi på Örebro universitet, berättar i SvD. För det är uppenbart att finansmarknads- och bostadsministern inte lyssar på vare sig oppositionen eller hyresgästföreningen som redan kritiserat Odell för hans planer på att omvandla allmännyttans hyreslägenheter till enskildas egennytta.

Men troligen bryr sig inte Odell alls. Hans mål verkar vara att sälja det mesta som ägs gemensamt oavsett om det är en dålig affär för det svenska folket. Och med tanke på att Odell är en av tre som varit med och regerat i en tidigare borgerlig regering så vet han också att väljarnas förtroende inte brukar räcka längre än en mandatperiod.

Andra bloggar om politik, Mats Odell, kristdemokraterna, regeringen, bostad.

måndag, juli 23, 2007

Var det inte för många myndigheter, Reinfeldt?

Inför valet 2006 hördes många moderater klaga över att det fanns för många myndigheter i Sverige. Efter valet har Reinfeldt också visat det i praktisk handling genom att föreslå riksdagen att besluta att lägga ner djurskyddsmyndigheten. Vilket den borgerliga majoriteten också gjorde. Dessutom har samma majoritet beslutat att lägga ner intergrationsverket och arbetslivsinstitutet.

I söndagens DN fanns det en annons från en NYINRÄTTAD statlig myndighet - Finanspolitiska rådet, som sökte två kvalificerade ekonomer. Med tanke på den ekonomiska politik som den moderatstyrda regeringen bedriver så är jag inte särskilt förvånad över behovet. Dessa tjänster saknas uppenbarligen på regeringskansliet.

Men var det inte moderaterna som tyckte att det behövdes färre myndigheter i Sverige?

Andra som bloggar om politik, regeringen, moderaterna, Fredrik Reinfeldt, myndigheter.

lördag, juli 21, 2007

Vem vill bo i Pleasantville?

Inatt sänder SVT en av mina favoritfilmer, Välkommen till Pleasantville. Filmen handlar om två syskon som hamnar i mitt i en femtio-talsserie där konservativa krafter styr det lilla staden Pleasantville. Jag gissar att både Kd- och Sd-väljare föredrar Pleasantville med alla hemmafruar innan de båda tonåringarna åstadkommer stora förändringar bland människors sätt att tänka och att vara i den lilla staden.

Funderar för övrigt om det är vanligt i Sverige att folks hembiträden/kockar/barnflickor blir uppsagda på grund av att de blivit gravida? Man kan ju fråga sig vilka villkor som gäller för de au pair-tjejer som jobbar hos högavlönade familjer och där möjligheten att ställa krav på schyssta villkor är starkt begränsade.

Andra bloggar politik, feminism, hushållsnära tjänster

torsdag, juli 19, 2007

Harry Potter-tider

Var och såg Harry Potter och Fenixorden på bio igår. Filmen var helt ok även om man gjort en del förändringar från originalboken som inte är helt lätta att förstå. Något som jag också saknade är chokladgrodor och Bertie Botts bönorna i alla dess smaker som man kunde köpa när första filmen hade premiär för flera år sedan. Kanske anses det för barnsligt nu när Potter blivit äldre. Och visst känner man igen vissa beteenden som måste vara internationella när det gäller tonåringar, typ jag är inget barn eller du fattar inget, både på filmduken och i publiken som verkar vara äldre än när ettan hade premiär...

För övrigt som kommer ju den sista (?) boken om Harry Potter snart. Och även om filmerna varit bra så är böckerna alltid bättre, så det gäller att hålla hårt i boken när den väl har köpts in eftersom vi är tre som alla vill hinna läsa den först.

Andra bloggar om Harry Potter, godis, böcker, tonåringar.

måndag, juli 16, 2007

Reinfeldts väljarskara ökar

Idag presenterar SCB en undersökning som visar att
svenskarna blir allt rikare. Allt fler blir miljonärer utan att egentligen göra något mer än bo. Det vill säga bo på rätt sätt och på rätt plats. Har man köpt sin bostad för ett antal år sedan så är sannolikheten ganska stor att man blir miljonär men dock under förutsättning att bostaden är placerad i en tillväxtkommun med ytterst få hyresrätter. Moderaternas argument i valrörelsen om att det ska löna sig att arbeta, har nu fått ett bostadstillägg. Det ska löna sig att bo. Att detta förutsätter att man har ett välavlönat arbete och att man dessutom måste köpa sin bostad för att hänga med i det komplicerade pyramidspelet Bostadsbubblan är inget som bekymrar Reinfeldt eller Odell.


Andra bloggar om politik, bostad, Fredrik Reinfeldt, moderaterna, Mats Odell

fredag, juli 13, 2007

Moderaterna, ett parti för de rika

Moderaterna, ett parti för de rika

När Synovate Temo har undersökt hur folk ser på de olika partierna så anser en majoritet att moderaterna är parti som för en politik för de rika. Föga förvånande med tanke på att även Riksdagens utredningstjänst, RUT, konstaterat samma sak vid flera beräkningar av den moderata budgeten. - Om det skrämmer mig är väl att ta i, men hela vårt arbete för att minska utanförskapet är en stor social reform och det är väl tydligt att väljarna inte riktigt ännu har uppfattat det så, säger moderaternas partisekreterare Per Schlingmann till DN.
Samme Schlingman uttryckte för övrigt hela sitt partis förvåning vid ett seminarium anordnat av akademikerförbundet SSR över att så många som 300 000 personer hade lämnat a-kassan efter att regeringens höjt avgifterna och försämrat försäkringen. "Det var överraskande för oss. Det måste betyda att människor har små marginaler". Välkommen till verkligheten Schlingman!

En annan moderat med mindre förståelse för sin nutid är min riksdagskollega Mats Johansson. Igår deltog Johansson vid en minidebatt där han var mycket skeptisk till gratistidningar både i pappersform och på nätet. Att det finns rätt många människor som inte har tillräckligt bra ekonomi för att kunna ha råd att prenumerera på en dagstidning verkar ha undgått Johansson totalt.

Vid samma minidebatt fanns det flera som uttryckte sin skeptiska hållning till bloggar som nyhetsförmedlare och till bloggarnas läsvärde. Inte oväntat kom den största kritiken från Anna Serner som är VD för Tidningsutgivarna…


För övrigt så kan man ju undra om en del fackliga företrädare tagit semester från uppdraget när man förespråkar MINDRE makt till arbetstagarna och mer till arbetsgivarna. För så blir det om man släpper rätten att vidta konfliktåtgärder när arbetstagare inte vill teckna kollektivavtal. Men sådan grundläggande kunskap om den svenska modellen har väl även akademiker?

Andra bloggar om politik, moderaterna, bloggar, kollektivavtal, Svenska modellen, Almedalen.

onsdag, juli 11, 2007

Ännu ett utspel från folkpartiet

Folkpartiet gör ytterligare ett utspel. Har tappat räkningen på hur många det är bara i år. Nu vill folkpartiet se till att de som tjänar bra ska få ännu en skattesänkning genom att slopa värnskatten.

Med tanke på att moderaterna gör allt för att inte låta som moderater, så är det väl bara att inse att folkpartiet och centern just nu gör sitt bästa för att täcka upp på den kanten.

Inte undra på att socialliberala krafterna knappt synts till i Almedalen. De måste vara placerade i ett frysfack långt ifrån både partitoppen och media.

Andra bloggar om politik, folkpartiet, moderaterna, centerpartiet, Almedalen.

tisdag, juli 10, 2007

Är jag en självplågare?

När sambon satt och njöt av ett glas vin i kvällsolen på balkongen, tonåringarna styrde stegen mot stan så gick jag själv frivilligt ner till Almedalen och lyssnade på Göran Hägglund. Men jag var inte ensam socialdemokrat. Vi var rätt många som frivilligt stod och lyssnade kristdemokraternas ordförande. Kanske hade vi hoppats att han skulle ta den stafettpinne som Mona Sahlin lämnade över i sitt tal där hon uppmanade honom att säga ja till en könsneutral äktenskapslagstiftning. Men icke. Istället pratade han om prusiluskan, ja Hägglund valde faktiskt att kalla henne för tant Pruselius. Ibland gör jag fel prioriteringar. Det här var en av dom värre.

Kunde dessvärre inte delta vid Sören och Daniels bröllop, och får nu önska det de lyckliga tu ett stort grattis i efterskott!

När det gällde att välja matställe så valde vi rätt i kväll när vi åt på Underbar. Urtrevlig personal och underhållande gäster. Mia Sundelin & Peter Frejhagen från HBT-socialdemokraterna och Annika Eriksson, kommunalrådssekreterare från Södertälje var på strålande humör denna soliga kväll.


Visst är det rätt märkligt att det nästan är omöjligt att gå på en enda tillställning utan att träffa på någon från Almedalsbloggen. Trots slumpmässiga besök på allt i från restauranger till båtar så finns dom på plats. Frågan är nu var Politikerbloggen tagit vägen.


Andra som bloggar om politik, Almedalen, kristdemokraterna, Göran Hägglund, bröllop.

Räddare i nöden

Min partikamrat tillika riksdagskollega Monica Green upptäckte efter en lång seminariedag att hennes dators strömsladd kommit på avvägar. Ingen datoraffärer inne i Visby hade en sladd som passade. Tur för Monica att vi har likadana datorer, så nu fick jag bli hennes räddare i nöden och låna ut min sladd.

Efterlysning utfärdas nu efter Monicas sladd som fortfarande inte kommit till rätta.

För övrigt så har SEKO Sjöfolk det mest eftertraktade godiset på Donners plats. Både vanliga gelebåtar, hallon och lakrits, samt en variant av Ahlgrens bilar fast här i form av båtar. Naturligtvis!

Andra bloggar om politik, Almedalen, godis.

måndag, juli 09, 2007

Publikrekord?!

Ja frågan är om det inte blev nytt publikrekord ikväll när Mona Sahlin gjorde sin debut i Almedalen. Det var i alla fall väldigt många som kommit för att lyssna när det var socialdemokraternas kväll. Bra tal av Mona som faktiskt verkade lite tagen av stundens allvar i början men som ganska snabbt lät som hon var på hemmaplan. En som jag gissar att vi kommer att få höra mer ifrån var SSU:aren Emelie Lanninge som imponerade stort när hon gav sin bild av hur ungdomar påverkas av den borgerliga regeringens politik.















För övrigt så fanns naturligtvis Politikerbloggens Niklas Svensson på plats och fotade för glatta livet för att få aktuella bilder. Nyhetsmässigt ligger dock Politikerbloggen efter Almedalsbloggen som just nu verkar finnas överallt i Visby.

Andra som bloggar om politik, Almedalen, Mona Sahlin, bloggar.

Hur tänker Beatrice Ask?

I en intervju i DN säger justitieminister Beatrice Ask "att polisen har andra saker att ägna sig åt" apropå att immaterialrättsinnehavare ska kunna få möjlighet att begära ut uppgifter om vem som står bakom en ip-adress utifrån ett EU-direktiv. Finns det andra områden i polisens tjänsteutövning som Ask anser att andra kan ta över? Och om H&M misstänker en person för snattning, tycker Ask att de ska kunna gå till domstol och få ut adressen till den misstänkte för "att polisen har annat att göra"?

Andra som bloggar om fildelning.

Fyra seminarier och ett tal

Det kommer att bli mitt facit av måndagen i Almedalen. Började på Wisby Strand som är Gotlands senast byggda mötesplats med ett seminarie som passande nog handlade om besöksnäringen. Direkt efter detta var det bara att byta byggnad 20 meter bort och ta sig in på biblioteket där buggning och telefonavlyssning diskuterades utifrån ett demokratiperspektiv. Agneta Lindbom-Hultén, ordförande för journalistförbundet tog bland annat upp frågan om hur flera lagförslag påverkar grundlagarna och inskränker meddelarfriheten. Något som många fler än just journalister borde vara bekymrade över.

Efter detta förmiddagspass så hann jag få i mig en pastalunch för att sedan få reda på om det är "farligt" att var ung eller +55, och handlade om risker och möjligheter i arbetslivet. Det man kunde konstatera efter att ha sett LOs utredning är att den borgerliga regeringen gör det betydligt svårare för många att få en trygg anställning med goda villkor vilket ökar risken för en sämre hälsa, större sociala spänningar och därmed ökad risk för fler brott. Inte undra på att borgarna samtidigt vill ha fler poliser.

Dagens sista seminarie var det som jag på förhand valt ut först. Det handlade om hur arbetarrörelsen ska bemöta främlingsfientlighet i allmänhet och Sverigedemokrater i synnerhet. Nisha Besara, journalist och ledarskribent på Aftonbladet, hade kloka synpunkter på hur samtliga etablerade partier missade själva poängen med att kunna bemöta detta främlingsfientliga parti. Nishas uppmaning handlade i huvudsak om att partierna måste fundera över hur man vill att Sverige ska se ut i framtiden och vad/vem/hur man definierar begreppet svensk. För om man fortsätter att hela tiden dela upp folk i två grupper, svenskar och invandrare, så förstärker man bara den bild som Sverigedemokraterna beskriver. Som förövrigt varken hördes eller syntes till under seminariet...

Ikväll blir det Almedalen och där kommer Mona Sahlin att tala & samtala om och med ungdomars villkor. Om inte himmelens portar öppnar sig så kan det bli en riktigt trevlig kväll där förövrigt Plura och Carla från Eldkvarn står för musiken.

Andra bloggar om politik, LO, Almedalen, regeringen, socialdemokraterna, Mona Sahlin.

söndag, juli 08, 2007

När visar Littorin sin egentliga avsikt?

När Sven Otto Littorin reste runt i Europa och varnade andra för Sverige, så valde arbetarrörelsen istället att varna för den moderat politiken. Nu påstår sig Littorin stå bakom den svenska modellen med starka fackförbund. Men när man nu ser vilken politik den moderatledda regeringen genomför, så borde vem som helst inse att våra varningar var helt befogade. Frågan är inte om utan snarare när Littorin visar vad han egentligen anser om den svenska modellen, och skjuter den helt i sank.

Har nu kommit till ett regnigt Visby där det vimlar av politiker och annat löst folk. Var inne vid Östercentrum handlade på Coop Forum där det var kändistätt värre. I år bor vi strax utanför ringmuren och har faktiskt fått boende med havsutsikt! Tittar nu bara solen fram så kan det bli en riktigt trevlig vecka här.

Andra bloggar om politik, moderaterna, Sven Otto Littorin, facket, Almedalen.

fredag, juli 06, 2007

Snart dags för Almedalen

Fick hem en tidning med program för hela veckan i Visby. Som vanligt så är det möjligt att tillbringa hela dagarna från tidig morgon till sen kväll på olika seminarier.

Ett seminarie som rekommenderas är det som anordnas av Arenagruppen på måndag kl 14.15, Hamnplan 5, och där kommer man att prata om hur arbetarrörelsen ska bemöta främlingsfientliga och högerpopulistiska partier. Det borde vara en självklarhet för alla som säger sig stå för alla människors lika rätt och lika värde, att göra det både på arbetsplatser och i möten med människor men dessvärre ser det inte ut så idag. Och det är av flera skäl att partistyrelsen tillsatte en arbetsgrupp för demokratidebatt. Vi som ingår i arbetsgrupper och som befinner oss på Gotland kommer självklart att delta på seminariet.

Ett annat spännande seminarie anordnas redan kl 10 på måndag, Almedalsbiblioteket, av Ordfront Gotland på tema Övervakning - snart i ett hem nära dig. Gissar att konspirationsklubben kommer ha flera anonyma deltagare där.

På Gamla Apoteket anordnas en paneldebatt onsdag lunch om bredband till alla. En fråga som förmodligen inte kommer upp på detta seminarie, men som väl hänger ihop med bredbanden, är vilket ansvar som operatörerna har för olaglig fildelning. Idag kom en EU-dom som kommer att kunna få stora konsekvenser för att bredbandsoperatörer.

För övrigt så har Cecilia Rehnfors fått förlängt till 1:a september när det gäller regeringens utredningen med syfte att undersöka hur utvecklingen av konsumentvänliga lagliga alternativ för tillgång till musik och film på Internet kan påskyndas. Utredningen tillsattes av förre justitieministern Thomas Bodström med anledning av den utbredda fildelningen av film och musik. Visst påminner det lite om att kasta in jästen efter degen?

Andra bloggar om politik, Almedalen, arbetarrörelsen, övervakning, bredband, fildelning.

onsdag, juli 04, 2007

Konspirationsklubben antecknar

Igår presenterade regeringen vilka som ska hjälpa till att sälja SBAB. Inte oväntat blev det Carnegie som får möjlighet att tjäna flera miljoner på denna affär. Karin Forseke som just nu jobbar med utförsäljningarn hos finansmarknadsminister Mats Odell jobbade tidigare på, ja just det, Carnegie.

Några som också säljer ett företag, dock inte i samma klass som regeringen, är Fredrik Federley och Dominika Peczynski som nu avyttrar den omtalade salladsbaren. Den gick enligt en viss källa inte särkilt bra.

Sen undrar konspirationsklubben om det inte finns ett släktskap mellan Per Kronlid, abortmotståndare i kd, och David Kronlid, landstingspolitiker i Örebro län för sd? Förutom att båda har ett ovanligt efternamn så verkar de hålla till på den yttersta högerkanten där konservativa tankar frodas.

Andra bloggar om politik, regeringen, SBAB, salladsbar, konspiration.

måndag, juli 02, 2007

Skilda åsikter om a-kassan

Två debattartiklar på samma tema, a-kassan, kunde man läsa i dagens SvD och DN. Inte oväntat visar artiklarna stora skillnader utifrån vem som skrivit artikeln. Kommunals ordförande Ylva Thörn beskriver flera negativa konsekvenser för säsongsanställda efter den borgerliga regeringens försämringar i arbetslöshetsförsäkringen.

Den i DN av två centerpartister, Gustav och Magnus Andersson, som verkar haft färre kontakter med arbetslösa är av åsikten att både a-kassan och sjukförsäkringen bör göras ännu sämre genom att gå från en generell välfärd till ren och skär egoism men att man gör det i flera steg. Det verkar som centern har bestämt sig för att verkligen bli ett riktigt högerparti.

Att borgarnas dåligt utredda försämringar i a-kassan dessutom fått till följd att försäkringen nu inte klarar av att få in de pengar som regeringen budgeterat överraskar inte mig. Hade en interpellationsdebatt med Littorin redan den 15 maj om just underfinansieringen av a-kassan. Inte undra på att han vill göra den obligatorisk.

Andra som bloggar om politik, centern, regeringen, a-kassan, kommunal.

söndag, juli 01, 2007

Finns det inga kvinnor i Hong Kong?

Visst är det en dum fråga, men efter att ha sett ett reportage i Rapport om hur Hong Kong-medborgarna hade uppfattat det kinesiska övertagandet av den forna brittiska kolonin så är frågan faktiskt befogad. För i de intervjuer som Fredrik Önnevall gjort så förekommer inga kvinnor. Man kan ju tycka att det ur journalistisk synvinkel borde vara intressant att se om det fanns skillnader eller om uppfattningen var ungefär densamma. Men det var väl som det brukar vara. Svårt att hitta någon som passade...

Mer om reaktioner på 10-årsdagen sedan Kina tog över Hong Kong finns att läsa på DNs hemsida.

För övrigt har yngsta dottern nu kommit hem från Peace and Love. Lite skitigare, trött och ont i halsen. Men svaret på frågan om det skulle bli fler festivaler blev ett "självklart!!". Frågan är om jag kanske får följa med nästa år eller om jag fortfarande är alldeles för pinsam att ha i släptåg.

Andra som bloggar om Rapport, Hong Kong, kvinnor, tonåringar, festival.