torsdag, maj 04, 2006

Fler i arbete!

Som fritidspolitiker får man vara med om mycket och träffa många intressanta och spännande människor. Idag hade jag tillsammans med en tredjedel av Vuxenutbildning- och Arbetsmarknadsnämndens politiker en heldagsträff med ett annorlunda upplägg:

På förmiddagen träffade vi före detta brukare av vår verksamhet, 6 personer som hade fått jobb (skulle ha varit några till men alla hade inte möjlighet att komma loss från sitt arbete). Vi ville veta vilka erfarenheter dessa personer hade av VuxAms verksamhet och vad som kunde förbättras. Jättebra för oss att få möjlighet till ett ganska avspänt samtal med stolta och glada människor som fått jobb efter, i vissa fall mycket lång arbetslöshet.

Vid lunchtid var det dags att träffa 7 företagsrepresentanter som VuxAm har ett samarbete med. Även detta möte gav oss bra information & synpunkter och företagens lovord om Rekryteringstorget (en aktivitet där företag fanns på Ringgatan under en dag för att möta arbetssökande, 1600 kom!) innebär en fortsättning i höst. Redan nu ringer företag till kommunens jobbcoacher och vill ha hjälp med rekrytering.

På eftermiddagen var det dags för oss politiker att träffa personal som jobbar i verksamheten för en dialogträff, där vi lyfte upp synpunkter och frågor, och där personalen fick möjlighet att beskriva problemområden och vad som kan förbättras.

Efter en så här heldag så behövs en viss distans och reflektion av alla intryck men jag har ändå hittat några gemensamma nämnare från samtliga träffar:

1.Praktik är bra, men får INTE utnyttjas av arbetsgivare som har anställningsbehov.
2.Se individen, alla vill bli sedda och arbetsgivaren letar efter person/er med rätt kompetens, inte grupper.
3.Lärlingsutbildning/platser behövs, vilket också nämnden har med i sin verksamhets-plan.
4.Formerna för samverkan med Arbetsförmedlingen behöver förbättras!

Inga kommentarer: