tisdag, september 12, 2006

5 dagar kvar av valrörelsen


Och idag besökte LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin Örebro. Hon hann med att träffa elever på Risbergska, och sedan svara på frågor vid Stortorget. Wanja beskrev den socialdemokratiska politiken på ett lättfattligt sätt och visade på skillnaden för både löntagare och arbetslösa om den borgerliga alliansen skulle vinna valet. De förslag som den borgerliga alliansen lagt, dels i riksdagen via motioner, dels som vallöften, fick därmed en tydlig presentation. Något som inte de borgerliga företrädarna verkade gilla vilket märktes mest på Rasmus Persson från Centerpartiet som anklagade Wanja för att ljuga.
Så vad är det som inte stämmer Rasmus?
· Att borgarna vill höja egenavgiften i a-kassan med mellan 150-300kr/månaden för LO-medlemmar kan knappast vara en hemlighet.
· Att man vill ta bort avdragsrätten för medlemskap i facket är ingen nyhet.
· Att man vill sänka ersättningen för de arbetslösa till 65% av tidigare lön kom man överens om i Bankeryd precis som flera karensdagar, något som man dessutom skrivit motioner i riksdagen om.
· I en gemensam motion till riksdagen vill de fyra borgerliga partier minska fackets makt och därmed öka arbetsgivarnas.
· Centerpartiet har genom Maud Olofsson drivit att ungdomar under 26 år ska undantas från LAS. Dessutom vill samma Olofsson öppna upp för lönekonkurrens med övriga Europa, något hon får stöd för från övriga allianspartier.
Dessa förslag leder till en lönesänkarspiral, minskade skatteintäkter, otryggare anställningar och fattiga arbetare. Att förneka detta eller tom kalla det lögn är ohederligt och visar att ni inte själva tror på att en sådan politik skulle gynna er i valet.
Då fanns det betydligt ärligare centerpolitiker som öppet erkände att man tänkte sänka sjukersättningen från 65% till 60%, vilket kom som en chock för en kroniskt sjuk kvinna: - Hur tänker dom? Varken maten eller hyran blir billigare samtidigt som jag ska få ännu mindre att leva på.
Ja alliansen, hur har ni tänkt egentligen när ni ger er på de som har det svårast samtidigt som ni vill ge oss andra skattesänkningar?

Inga kommentarer: