torsdag, september 28, 2006

Elva dagar efter den borgerliga valsegern -

och första påstötningen för sänkta löner kommer från arbetsgivarna. Det är Handels Utredningsinstitutet som presenterar en ”rapport” på Svenskt Näringslivs hemsida. Rapporten beskriver vilken enorm produktivitetsutveckling som skett i branschen, vilket förmodligen förklarar ökade vinster under de senaste åren. Men samtidigt så framkommer i ett citat från svenskt Näringslivs hemsida vad som egentligen avses med ”rapporten”:

”En av huvudpoängerna i rapporten är att det är de svaga grupperna på arbetsmarknaden som har mest att vinna på att lägsta lönerna hålls nere. Det handlar i första hand om ungdomar, men också långtidssjukskrivna, utländska medborgare och invandrare.”

Svaga grupper?
Och så ska dom vara glada och tacksamma över att få ett arbete till en extra låg lön?
Vilka tjänar egentligen på att lägsta lönerna hålls nere?

För den som tycker sig känna igen resonemanget från HUI och Svenskt Näringsliv så kanske ni kommer ihåg Janne Josefssons intervju med den dåvarande moderate ekonomen Mariam Radetzki, där han berättar om sitt ”jobbprogram” som ska lösa arbetslösheten. Ett ”jobbprogram” som är förvillande likt det jobbprogram som Moderaterna presenterade i årets valrörelse, dock i en något smakfullare förpackning. Sänkt ersättning för arbetslösa i kombination med sänkta löner "skapar en flexibel arbetsmarknad". Men vem får egentligen betala priset för flexibiliteten?

Programmet med Janne Josefssons intervju av Marian Radetzki går att beställa som en VHS-kopia från SVT (Striptease 1997).

Inga kommentarer: