tisdag, februari 06, 2007

S-kvinnors ledning svek förbundsmötets beslut

På S-kvinnors förbundsmöte 21-22 maj 2005 antogs politiska riktlinjer som är en kort sammanfattning av de viktigaste frågorna som Sveriges Socialdemokratiska Kvinnoförbund, S-kvinnor, kommer att verka för under den kommande kongressperioden.
Följande punkt finns med i dessa riktlinjer som alltså ska gälla fram till 2007:
S-kvinnor kräver lagstiftning för att stegvis uppnå målet om sex timmars arbetsdag

För flera av oss som är aktiva s-kvinnor kom det närmast som en chock när det sommaren 2006 meddelades via media att förbundsstyrelsen nu hade släppt detta krav. Ett beslut antaget på förbundsmötet i demokratisk ordning som sedan rivs upp måste betecknas som ett svek. Att sedan förbundsstyrelsen skickar ut frågan på remiss till distrikt och klubbar gör knappast agerandet bättre. En mycket viktig fråga för kvinnoklubbister och en lika viktig valfråga för många kvinnor och män slarvades bort samtidigt som S-kvinnor knappt märktes under valrörelsen.

Bilden av S-kvinnor som en radikal rörelse stärktes knappast när förbundsordförande Nalin Pekgul i en debattartikel i DN skrev att hon tyckte att kravet på republik skulle strykas ur partiprogrammet.

När jag som medlem i S-kvinnor vid ett tillfälle ifrågasatte både agerande och politiska uttalanden av Nalin Pekgul, utifrån att hon som ordförande för förbundet faktiskt inte följer S-kvinnors beslut, kändes det märkligt att inte bli tagen på allvar. Och när det från olika håll, bland annat i media, insinueras att vi som varit kritiska till Pekguls ledarskap är smygrasister blir det direkt förolämpande.

Den 2-3 juni i år har S-kvinnor sitt förbundsmöte. Då beslutas om den framtida politiska inriktningen för förbundet. Vem som får medlemmarnas förtroende att leda förbundet återstår att se.

2 kommentarer:

Mikkan sa...

Måste bara hålla med dig: många av oss i F! reagerade på detta i somras, men jag fick aldrig diskuterat detta med någon annan än feminister inom partiet. Antar att flera känner som du?

Mvh Mikaela Robsahm

Eva-Lena Jansson sa...

Om du läser AiPs nr 7 2007 (kom idag) så har Maj-Lis Lööw, Inger Segelström, Veronica Palm och Anna Schönbeck en debattartikel med följande mening: "För oss är sex timmars arbetsdag en ständigt aktuell vision för välfärden och för jämställdheten."
Så svaret på din fråga är ja, vi är många!