måndag, oktober 01, 2007

Utförsäljningssåpan i regi av Mats Odell

När Mats Odell vann striden med Maud Olofsson om vem som skulle få sälja ut de statliga bolagen så sken han som en sol, eller som min partikamrat Thomas Östros uttryckte det: det är med blossande kinder som stadstrådet Odell står och säger att här ska det säljas ut.
Nu gissar jag att Maud Olofsson är den som är gladast av de två ministrarna. För när Odell fortsätter att klanta till det genom det ena mindre lyckade uttalandet efter det andra och olika räddningsaktioner som hela tiden misslyckas, så slipper Olofsson undan helt och hållet från en rättmätig kritik som naturligtvis skulle riktas mot hela regeringen och inte bara Odell. Alla beslut är kollektiva i en regering, glöm inte det!

Först var det dubblerade arvoden för ordförande och övriga i de statliga styrelserna som skapade rubriker. Sedan hoppade ansvarig och högste tjänsteman på Näringsdepartementet av eftersom hon ansåg att det saknades organisation och utredning för att genomföra försäljningarna. Orsaken till att vi i Näringsutskottet inte ens fick möjlighet att se de så kallade utredningsunderlagen, trots flera påstötningar, blev uppenbart när Riksrevisionens stentuffa kritik om den bristande utredning som bröt mot grundlagen presenterades.

Att regeringen blixtsålde aktier i Telia Sonera till reapris väckte naturligtvis ännu mer kritik. Inte blev det bättre när detta följdes av en mängd farhågor från Försvarsdepartementet som pekade på risker för landets säkerhet vid just utförsäljning av Telia Sonera.

När Odell trodde att den stormen hade lagt sig så tillsatte han ett råd med Karin Forseke som ordförande. Forseke som tidigare hade blivit Odells närmaste medhjälpare för vid utförsäljning av statliga bolag, har ju varit VD på Carnegie och eftersom detta fondbolag utreddes för insideraffärer tyckte väl Odell att det var bra att Forseke fanns på lite längre avstånd. Och så i veckan så kom Finansinspektionen med sitt utlåtande om Carnegie: VDn tvingas gå, styrelsen ska bytas ut och bolaget får 50 miljoner kr i böter.

Vilket fick till följd att Karin Forseke beslutade sig (?) för att lämna Odells rådsgrupp. Samtidigt som många frågar sig hur det kan komma sig att regeringen anlitar just Carnegie för utförsäljningarna av de statliga bolagen. Och Odells blossande kinder är ett minne blott. En mer sammanbiten minister har inte setts sedan Stegö-Chilous dagar. På onsdag är det dags för ett extra Näringsutskott där Mats Odell ska försöka förklara och försvara regeringens agerande i frågan. Som kommer att följas av interpellationer i samma ämne. Undrar om statsminister Reinfeldt har Hägglunds tillåtelse att byta ut regeringens svagaste kort? För jag har svårt att tro att regeringen verkligen gillar Utförsäljningssåpan i regi av Mats Odell.

Andra bloggar om politik, Mats Odell.

Läs mer om Utförsäljningssåpan i Dn, och SvD/E24.

1 kommentar:

Anonym sa...

"Att regeringen blixtsålde aktier i Telia Sonera till reapris väckte naturligtvis ännu mer kritik."

Sossarna sålde ju också Telia-aktier, men då till ockerpris.