tisdag, januari 29, 2008

Hur stressad är du egentligen?

För även om du är stressad så det verkar som en yrkesgrupp har det lite värre än andra. I tisdagens Dn rapporteras att brevbärarna är den mest stressade yrkesgruppen av alla. Just kombinationen av tidspress, tungt arbete och känslan av att aldrig riktigt hinna med jobbet på den tid som är avsatt kan få upp pulsen på vem som helst.

Nu när jag är tjänstledig från Posten så saknar jag rätt ofta jobbet som brevbärare, trots stressen och det fysiska slitet. Just att man kan se resultat direkt av sitt arbete gör att det känns konkret och meningsfullt. Och när man väl går hem för dagen så är man också klar. Att man sen somnar ovaggad vid Aktuellt är en annan historia. Har ingen koll på hur många brevbärare som bloggar men några finns det. Uppdraget i riksdagen är rätt annorlunda. Finns hur mycket som helst att göra, men ofta ser man inget konkret resultat av sin insats. Rätt många politiker bloggar, vilket kanske är ett sätt att åtminstone försöka visa att man gör nåt...
Och några fasta tider finns liksom inte men till skillnad från jobbet på Posten har jag större möjlighet att styra mina arbetstider. Något som fler gärna skulle göra. Mer inflytande över arbetstidens förläggning är en återkommande synpunkt som medlemmar på fackliga möten och kurser ofta för fram. Så det är en av alla frågor som jag ska försöka göra politik av.

För övrigt så ställde jag följande fråga på dagens Näringsutskott:Kan regeringen garantera att man verkligen får ut rätt pris, att man kan säkra de nya ägarnas långsiktiga ägande, arbetstillfällen och forskning kvar i Sverige när man nu säljer ut Vin & Sprit.Och nu har vi alltså fått svar från Mats Odells statssekreterare:
"Vi kan inte garantera någonting."

Andra bloggar om politik, stress, brevbärare, Vin & Sprit, regeringen, bloggar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det där känner jag ju igen ;-) Måste läsa den artikeln!

Tack för kommentaren förresten. Ja, nog finns det nästan varje dag en ny anledning att uppröras över alliansens förslag och inkompetens. Odell svar är ju ett talande exempel ;-)

Anonym sa...

Jag kan inte mer än hålla med alla andra brevbärare som känner sig stressade på jobbet, vi stressar alldeles för mycket och får alldeles för lite betalt för det jobbet vi utför. Med tanke på all fysisk påfrestning för kroppen, så tycker jag (och säkert alla andra) att vi är alldeles för underbetalda. Jag kommer inte (eller kan inte) stanna på Posten hur länge som helst, i varje fall inte som brevbärare. Med tanke på min dagliga värk i knä, axlar och rygg, så känner jag mig redan "slut" som brevbärare - och då vid 22 års ålder. Kanske är jag överkänslig, men har som tur var en överseende chef som låter mig slippa tunga trappdistrikt och får köra bil istället. Men även det är en påfrestning för min kropp :(