onsdag, april 02, 2008

Facken drabbades av posttraumatisk chock vid dagens 1:a aprilskämt

Eller så såg man ingen annan utväg en att säja ja till samgående mellan svenska Posten AB och Danske Posten. Vilket öppnar upp för en börsintroduktion och därmed en privatisering av ytterligare ett av staten helägt bolag. Och Maud och Mats är lyckliga för nu skäller ingen. Mer än en för närvarande tjänstledig brevbärare tillika postanställd SEKO-medlem med uppdrag i riksdagen som nu med extremt högt blodtryck riskerar att brisera när som helst och var som helst. Och som dessutom ska gå på Postens årsstämma på torsdag den 3 april. Ni är förvarnade...

Läs mer om privatiseringen av Posten AB i SEKO-tidningen.

Vad tycker Aftonbladets Lena Melin? Hon är lika ljuplodande som vanligt och gör en av tidningens mer seriösa analyser "det ser bra ut". Om hon hade släppt blicken från guldgossen Erik Olsson så hade hon upptäckt att en av marknadens större riskkapitalister, CVC Capital, är på ingående att bli nya ägare av Posten och att regeringen faktiskt konsulterat Odells utförsäljningsråd inför att man sa OK till samgåendet. Just det. Samma utförsäljningsråd som regeringen ska använda sig vid utförsäljning av 6 namngivna bolag som riksdagen via den borgerliga majoriteten sagt ja till att sälja ut.
Men inte en enda gång har regeringen sagt att man vill sälja Posten. Men nu gavs det tillfälle. Så fråga dig inte om det du vill köpa aktier i Posten AB. För just nu så är det ditt bolag. Men snart så måste du betala för att kunna äga det.

Från regeringens hemsida: Regeringens Råd för försäljning av aktier i bolag med statligt ägande ska utgöra ett stöd vid regeringens beredning av försäljningsbeslut. Ledamöterna i rådet ska i kraft av egen kompetens och oberoende utvärdera och ge råd om de förslag om minskat ägande i statens bolag som regeringskansliet utarbetar. Rådet ska säkerställa en marknadsnära och affärsmässig kvalitetsgranskning av processen att minska statens ägande i vissa bolag.
Jag undrar om det fanns några journalister som ställde kärnfrågan, Men om ni nu använder utförsäljningsrådet som konsulter, ska ni sälja ut Posten också?

Andra bloggar om politik, aprilskämt, Posten, Mats Odell.

Dn1, Dn2.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det är skrämmande!

Jonas Ryberg sa...

Dessutom är det ju spiken i kistan för alla oss som tycker att vi borde ha ett statligt monopol på postverksamhet...