tisdag, augusti 05, 2008

När ska regeringen lösa problemet med ID-kort för utländska medborgare?

Ingen som vet, ingen som vet...
Så när man i gårdagens Aktuellt gjorde en fördjupning i frågan så fick jag medverka med anledning av att jag vid upprepade tillfällen tagit upp ID-kort för utländska medborgare i riksdagen. Ingen av regeringens ministrar ville delta i studion och det kan man förstå när man ser inslaget där Aktuellts reporter Agneta Gustavsson försöker få fram vilket departement som jobbar med frågan. Ingen som vet, ingen som vet...

Nu återstår det att se om statsminister Fredrik Reinfeldt är beredd att vidta åtgärder för att någon av hans ministrar ska ta ansvar för att lösa problemet. Eftersom jag lämnat in en skriftlig fråga till Reinfeldt så borde jag kunna få ett svar senast på söndag. Så håll koll på den här bloggen om du också vill få svar på om regeringen ska klara av att lösa problemet med ID-kort för utländska medborgare som är bosatta i Sverige.
Här kan du läsa min första interpellation om diskriminerande ID-kortsregler.

För övrigt så tycker jag att det är rätt märkligt att en borgerlig regering som klarar av att sabba a-kassan, försämra sjukförsäkringen, och införa en FRA-lag som inte de egna supportrarna gillar, inte klarar av att peka ut en myndighet som ska utfärda ID-kort. För det kan väl inte vara så att regeringen medvetet fördröjer ett beslut som skulle underlätta för många människor?

Andra bloggar om politik, regeringen, demokrati, ID-kort.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Menar du att alla utländska medborgare kommit hit under denna mandatperioden? De som kommit till under denna mandatperiod är väl tidsmässigt inte aktuella för ett medlemsskap. Om detta ses som ett stort problem kan man ju undra varför det inte gjordes innan färgskiftet.

Rolf Nilsson
Föreningen Stockholms hemlösa

Anonym sa...

Det hela handlar om ID-kort inte om medborgarskap. Pinsamt bedrövligt från regeringen att man kastar fram och tebax dessa enkla fråger utan att handla.
Rolf innan färgskiftet så gick det att få ID-kort det gör det inte idag. (Det var svårt då men omöjligt nu)

Eva "keep the preasure on pls". Det är helt fullkomligt absurd att Sverige skall ge uppehållstillstånd men neka ID-kort till utländska medborgare.

Svårt att tolka detta beteende från såna höga utbildade människor med dessa starka positioner utan att see det som inget annat än en medveten aktion !!

Johan P.

Anonym sa...

Jag forstår problemet. Jag kommer från italien och jag har flyttat hit darför jag hittade kärleken. Jag har får mitt uppehållstillstånd, personnumret och ett jobb. Jag lärde mig svenska i 5 månader och jag bor har sedan 8 månader. Jag gick till banken för att öppna ett konto för att få min lön och ha ett id-kort. Jag gick med min pöjkvän till 3 banker. Inga accepterade. Nordea sa att de "väntar på nya regler" som kommer i 2009. Skulle jag vänta 2009 för att bli sjuk eller nånting som det?

Anonym sa...

Pinsamt att det fortfarande inte verkar vara löst. Verkar som man tvingas till att bli kund hos en bank bara för kunna skaffa id-kort. Dock säger banken (SE-banken) att man måste ha varit kund under längre tid innan man kan få använda sig av deras tjänst för att få id-kort.
Är detta något nytt knep för att tvinga utländska medborgare ur landet eller att bli svenska medborgare? (självklart måste man väl då genomgå något språk test eller liknande)