tisdag, oktober 14, 2008

Mona kom, sågs och segrade!

Kvällens debatt med Mona Sahlin hos KG Bergström på SVT måste ha varit en lång mardröm för Fredrik Reinfeldt. Inte nog med att han har tappat bort den röda slipsen (som är hans hemliga vapen), Reinfeldt var dessutom urdålig på att svara på frågor från allmänheten. Att sedan Lena Mellin på Aftonbladet hävdar att Sahlin var aggressiv, får nog ursäktas med att flera av de politiska kommentatorerna fortfarande tycker att det är spännande med en borgerlig regering trots att väljarna avfärdat den samma.

Själv tycker jag att Ann-Charlotte Marteus Expressen är mer rätt ute med sin kommentar om att Sahlin tog revansch ikväll.

Så bra jobbat Mona! Jag är nog lika nöjd med din insats som borgerliga företrädare grämer sig över Reinfeldts insats. Givet (Reinfeldts favoritord) att det var en statsminister som pratar obegripligt och över huvudet på folk. Och dessutom för han en synnerligen dålig och orättvis politik. Basta!

För övrigt så har åter diskussionen startat om hur Sverige ska införliva EU-direktivet Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område - genomförande av direktiv 2004/48/EG . Jag har än så länge inte läst alla 390 sidor av lagrådsremissen men av det jag hittills har läst, så finns fortfarande förslaget med om att låta privatpersoner eller organisationer utföra vad jag anser är Polisens uppgift, att utreda och samla bevis för att kunna säkerställa brottslig verksamhet.

Hur skulle det se ut om exempelvis butiksföreståndaren på Kött & Fisk skulle gå till en domstol och begära ut hemadress till någon person som man tror sig veta har snattat från affären? Och det utifrån att man hittat en lapp i affären med ett namn på? Är det inte en polisanmälan man ska göra i detta fall? För hur ska man kunna vara säker på att den som lämnat lappen är identisk med namnet på lappen om Polis och åklagare inte kan fastställa detta?

Det ska bli intressant att se om lagrådet har några synpunkter. Datainspektionen har ju tidigare avstyrkt detta förslag medan Advokatsamfundet i huvudsak är positiva. Återstår att se om regeringen har ett gemensamt förslag att lägga fram till Riksdagen eller om det blir en upplösning a´la FRA.

Andra som bloggar om debatt, politik, Mona Sahlin, Fredrik Reinfeldt.

1 kommentar:

Tingeling sa...

Håller helt med dig, Eva-Lena! Jag tycker att Mona Sahlin var på hugget. Konkret, jordnära och tydlig.

Mot slutet av programmet var det väldigt tydligt att Fredrik Reinfeldt bringats ur fattningen. Det är inte alls förvånande med tanke på den cyniska borgerliga politik som raserat a-kassan och vuxenutbildningen.

Konsekvenserna av det kommer tyvärr att bli väldigt tydliga för många framöver.