tisdag, mars 03, 2009

Regeringen Reinfeldt abdikerar från politiken och ägnar sig åt låtsasverksamhet

När regeringen inte agerar, så väljer andra att ta på sig det ansvaret. IF Metall tecknar ett avtal med arbetsgivarna om en permiteringslön och kortare arbetstid. Hur det ska kunna skydda från kommande uppsägningar har jag svårt att förstå. Risken är stor att flera av de som nu går med på lönsänkningar, vid arbetslöshet, står med en rejäl försämrad ersättning, Regeringen har ju tidigare urholkat och försämrat a-kassan på ett sätt som gör att det bara är arbetad inkomst som är a-kassegrundande. Om man har 80 procent i lön och blir arbetslös så får man alltså 80 procent av den lönen, under förutsättning att man har jobbat det senaste året. Sjukersättning eller föräldraledighet, räknas ju inte som arbete och påverkar därmed inkomsten vid arbetslöshet.

Nu är det inte bara IF Metall som har gett upp inför den handlingsförlamade regeringen. En lokal företrädare för Teknikföretagen uttryckte följande liknelse över Reinfeldt & Co igår: det är som att se hur lagledarena sitter kvar i omklädningsrummet och drar upp strategin, men kommer ut först när matchen är klar.

Och TV4 kör en jippobetonade variant av regeringens arbetsmarknadspolitik när man har med nån coach i sin morgonsoffa som får lära arbetslösa tjejer att skriva ett cv. Gissar att man redan har två jobb klara från någon annonsör eller liknande. Det skulle ju inte vara riktigt tv-mässigt om tjejerna fortsätter vara arbetslösa efter denna gentila insats från en kommersiell tv-kanal. Kommer det kanske en fortsättning, men nu med några riktigt långtidsarbetslösa män i 55-årsåldern vars utbildningsbehov är stort? Eller säljer det inte lika bra?

Men varför ägna sig åt att kritisera en tv-kanal som faktiskt försöker göra nåt. Snart har alla agerat utom regeringen. För den här moderatledda regeringen vill inte ägna sig åt arbetsmarknadspolitik. Istället handlar det om att synas på rätt ställe och säga trevliga saker:
- Jag är väldigt övertygad om att i en i övrigt ganska mörk och dyster stund, som det är för Sverige och stora delar av världen kommer det här som ett ljus av hopp, sa statsminister Fredrik Reinfeldt i samband med att regeringen godkänt en förlovning. Gärna en kommentar om det verkar vara en kul grej, men när en historisk överenskommelse mellan arbetsmarknadens parter tecknas så är regeringen tyst. Och gnuggar händerna i smyg.

Den moderatledda regeringen har nu inlett en tydlig strategi, man pratar om allt annat än jobbkris. Istället satsar man på fortsatt såpopera i form av Väderinslag med Anders Borg, nya tårfyllda insatser från Maud Olofsson, Sven Otto Littorin som kärlekstjattar på Facebook, och statsminister Reinfeldt som pratar om förlovningar som tröst för folket. Samtidigt som man driver på en utveckling mot sänkta löner, försvagade fackförbund och tilltryckta löntagare.

Herre gud, giv mig styrka att uthärda detta skitår 2009.

Dagens bloggtips: Ilsemarie om regeringens sjuka försäkringen, John om valet mellan en timme eller fyra år i mörker.

För övrigt så anser jag att regeringens FRA-lag behöver rivas upp. Oavsett vem som lobbat. Problemet är inte att för många lobbat, problemet är att regeringen inte lyssnat på sin medborgares kritik. Kanske för att Reinfeldt & Tolgfors föredrar att avlyssna i smyg.

Andra bloggar om regeringen, IF Metall, a-kassan, TV4, FRA.

5 kommentarer:

Anonym sa...

De flesta idag får inte 80% av lönen vid arbetslöshet eftersom deras tidigare lön legat över det tak som finns för ersättningen.

Så vitt jag vet så räknas föräldraledighet som överhoppningsbar tid för a-kassan, dock inte om man bara varit deltidsföräldraledig.

Har man haft sjukersättning så har man troligen varit borta för länge från arbetsmarknaden för att överhuvudtaget få någon a-kassa. Hur det ser ut om man haft sjukpenning vet jag inte.

Anonym sa...

Att Reinfeldt inte tar den politiska debatten är ju trams. Bekymret för sossarna är väl precis tvärtom. När Mona Sahlin ger sig in den politiska debatten så sjunker hennes förtroende som en sten och hon drar ner opinionssiffrorna för (s). För Reinfeldt är det tvärtom. Jag förstår att du är bekymrad, men det är faktiskt Mona Sahlin du borde fokusera din ilska på.

Eva-Lena Jansson sa...

Till Mumlan: just det du påpekar om att taket i a-kassan är för lågt, är något som vi socialdemokrater vill förändra. 80 procent ska få ut 80 procent i a-kassa om man blir arbetslös. Är man föräldraledig deltid så är tiden inte överhoppningsbar. Vård av sjukt barn är inte överhoppningsbar tid. Långtidssjukskrivna (varit sjuka i flera år som blir utförsäkrade från sjukförsäkringen har inte rätt till ersättning från a-kassan.
Till Kent: Reinfeldt väljer konsekvent bort politiska debatter. Han och många andra ministrar tackar nej till debatter i tv och radio om det medverkar en socialdemokrat. Jag är inte minsta bekymrad över Mona Sahlin. Däremot ogillar jag starkt den negativa kampanj som förs mot Sahlin av flera företrädare för borgerliga partier. Det påminner om smutskampanjen mot Olof Palme som var minst lika osmaklig.

Thomas Tvivlaren sa...

"Jag är väldigt övertygad om att i en i övrigt ganska mörk och dyster stund, som det är för Sverige och stora delar av världen kommer det här som ett ljus av hopp, sa statsminister Fredrik Reinfeldt i samband med att regeringen godkänt en förlovning."

Det kanske bara är jag men andas inte det där uttalandet en hel del Friggebosk verklighetsfrånvändhet?

"Jag är inte minsta bekymrad över Mona Sahlin. Däremot ogillar jag starkt den negativa kampanj som förs mot Sahlin av flera företrädare för borgerliga partier."

Jag hoppas du har rätt men S under Sahlin har inte känts som en kraft att räkna med. Tror dock Greider satte fingret på att problemet är djupare än så i sitt inlägg på Newsmill.

Att partiet på väldigt kort tid förvandlats från ett vänsterparti till ett mittenparti utan att någon egentlig debatt skett internt tycker jag som f.d. S-väljare är intressant...och beklagligt. Jag saknar den visionära komponenten som en gång i tiden var partiets ledstjärna. Numera verkar man nöjd med sakernas tillstånd och vågar inte tänka fritt, stort och potentiellt framtidspositivt.

Marina Oskarsson sa...

Kika gärna in här...gå gärna med också!
Passiva medlemmar är bara positivt!
Är ett sätt att stötta och motsäga dagens system!

http://resurs.ning.com/

Hjälp oss sprida detta,vi behöver varandra,vi måste få ett samhälle och människor som är rädda om varandra,idag växer bara hatet!

25 April är det manifsetation,går att läsa mer på forumet!