tisdag, juni 02, 2009

Det handlar om jobben, fem dagar kvar

Det här EU-valet handlar om jobben både i Sverige men också i Europa. För vi påverkas av varandra. Om vi inte hjälps åt så riskerar vi en ännu högre arbetslöshet än den vi ser nu. Idag varslade Saab Bofors Dynamics 370 personer, varav 148 jobbar i Karlskoga. Tungt besked för en redan hårt prövad kommun. Och det i ett läge när arbetslösheten i euroområdet är den högsta på 10 år. Samtidigt så har vi en regering som säger att man inget kan göra för att krisen är global. Eller som finansminister Anders Borg uttryckte det i gårdagens interpellationsdebatt "Självklart följer regeringen utvecklingen noga och kommer i ljuset av det offentligfinansiella läget kontinuerligt att ompröva behovet av ytterligare åtgärder." Detta som svar på att regeringen inte vill lyssna på kritiken från oppositionen, näringslivet, Sveriges kommuner och landsting eller sitt eget Finanspolitiska råd om att denna passivitet skadar Sverige.

Själv är jag förvånad över att regeringen hela tiden försvarar sin passivitet med att "situationen kan förvärras ytterligare". Det är ju precis det som händer när man vägrar skjuta till pengar till välfärdsjobben. Istället tvingas kommuner och landsting säga upp personal som ska försörja sig på en försämrad a-kassa eller socialbidrag. Att vänta på att situationen ska förvärras är lika dumt som att titta på när det regnar in genom taket med motiveringen att man vill vänta med att laga för snart kanske hela taket rasar in. Sverige behöver verkligen en Socialdemokratisk regering igen. Men låt oss börja med att rösta in fler Socialdemokrater i Europaparlamentet.

Läs gärna Evin Cetin om hennes kampanj med jobbfokus, samt dagens debattartikel i Aftonbladet undertecknad av 46 pizzabagare.

Dagens fråga: jobben är av högsta prioritet bland många ungdomar. Piratpartiet är ju ett parti som verkar locka till sig en hel del ungdomar. Så vilken jobbpolitik tänker Piratpartiet föra i EU-parlamentet om man kommer in?

Dagens bloggtips: Claes Krantz om Piratpartiet, Anna Vikström om vem som får hennes kryss, Bodil Malmsten om Flight AF 447.

Andra bloggar om politik, EU-valet, Europaparlamentet, jobbävning, Socialdemokraterna, Piratpartiet.

7 kommentarer:

Johan Pettersson sa...

Hur tycker du jobben är en EU-fråga?

Har du några konkreta förslag till vad S ska driva i EU för att öka jobben inom Sverige?

Ska man inom EU komma överens om gemensamma subventioner till en bilindustri med överkapacitet? Eller är det en nationell fråga?

Andra frågor som EU kan driva är gemensamma minimilöner, reformerad arbetsrätt och frihandel. Saker som ger jobb, men knappast S starka sida.

Ska vi investera i gröna jobb då?
Men vill vi att mer av våra pengar ska administreras av EU? Och mer gröna jobb i ett EU-perspektiv borde i miljöns namn innebära investeringar i östeuropa. Knappast i Sverige.

Eller hur ska man tänka när man hör jobben och EU-valet?

Anonym sa...

Jag fattar inte heller varför (s) går ur med "jobben först" i ett EU-val?! Är dom helt lost eller??

Anonym sa...

@ Anonym: De menar förstås att det skall bli flera lobbyistjobb både på EU-nivå och nationell nivå...

Olof Hansen sa...

En av anledningarna att det är svårt för västerländska arbetare att konkurrera med lågkostnadsländerna är ju de skyhöga kostnaderna i väst.

En del av dessa kostnader har sin grund i immaterialrätten, skydd som driver upp kostnader och gör så att samma vara som kostar någon hundralapp i Kina eller Indien ibland kostar flera tusen i Sverige.

Det är naturligtvis ett väldigt lukruativt sätt att överföra pengar från medelklassen till ägarklassen, och något som de traditionella partierna svalt med hull och hår samtidigt som de förvånat ser på när jobben försvinner utomlands och konsumptionen sker med lånade pengar.

Så ärligt talat tror jag Piratpartiets program faktiskt gör mer för jobben och Sveriges framtida konkurrenskraft än vad de traditionella partiernas retorik gör.

Anonym sa...

Som före detta Socialdemokrat kan jag bara säga en sak med facit i hand; rösta på Piratpartiet. Jag kommer aldrig att rösta på Socialdemokraterna igen. Då startar jag hellre ett eget parti eller röstar blankt.

Lilith Svensson sa...

Hörde att Sverige klarar sig bäst i Europa vad det gäller krisen. Hur hade det sett ut om s varit vid makten?

Eva-Lena Jansson sa...

@ Johan P här hittar du svar på jobben.
@Olof H Skillnader mellan kostnader i Sverige och låglönekostnader handlar om anständiga arbetsvillkor, arbetsmiljö, sjuklön, pensionsvillkor och inte minst lön för de anställda. Jag vill inte konkurrera med sämre villkor och lägre lön.
@Lilith S Sverige kan mycket bättre än så här, det är jag säker på.