torsdag, augusti 27, 2009

En ljusblå Moderat blir inte Socialdemokrat genom att prata om Erlander

Jag har svårt att se att Reinfeldt har något gemensamt med Socialdemokraten Erlander som var med om att skapa den generella välfärden med ett pensionssystem och trygghetsförsäkringar. Jag antar att Reinfeldts och hans rådgivare försöker framställa sig som en ny variant på Socialdemokraterna. Men hur kommer sig Moderatledaren Fredrik Reinfeldts märkliga vurm för Tage Erlanders politiska arbete?

Tja, ska jag gissa så har Reinfeldt och hans medarbetare bestämt sig för att Sahlin vet något om Socialdemokratiska väljare som de inte vet.

Vid nystarten för Erlandergården förra året så medverkade Socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin. När Sahlin höll ett starkt ideologiskt tal i somras i Almedalen på Gotland så hänvisade hon bland annat till Erlander som sagt "I själva verket utgör känslan av trygghet ett frihetsvärde av enorm betydelse för den enskilda människan".
Ett citat som nu Reinfeldt 8 veckor senare försöker göra till sitt eget. Jag undrar hur långt Moderatordföranden är beredd att gå i sin förklädnadshysteri och nyspråksformulering för att behålla regeringsmakten?

För den som vill ha lite mer om Tage Erlander, välfärdssamhället och Socialdemokraterna så finns det fakta här.

Läs gärna hur Socialdemokraternas stora ideologer Anne-Marie Lindgren analyserar Moderaternas skattesänkarpolitik på Arbetarrörelsens Tankesmedja.

Hur rubriksättaren på DN (Henrik Brors beskriver Moderaternas användning av Socialdemokratiskt språkbruk) lyckats komma till den helt felaktiga slutsatsen att Moderaterna skulle föra en Socialdemokratisk politik är i det närmaste obegripligt. Läs Moderaternas budgetmotion 2002 och upptäck att Reinfeldts politik är en karbonkopia på Bo Lundgrens. Fast med lite softare image och bättre mediestrateger. Sänk skatten, öka de ekonomiska klyftorna i samhället, urholka den generella välfärden och slå split mellan de som har och de som inte har jobb. Men gör det med små steg, lite finess och gärna en gullig familjebild emellanåt. Så att inte folk fattar var samhället är på väg.

För övrigt anser jag att LAS inte behöver försämras. Basta.

Dagens bloggtips: Agneta Gille om sin kamp mot cancern, Fredrik Jansson om Moderat nyspråk, Ullis Sandberg om yttrandefrihet, Björn Sundin om Wermes kovändning, Rabiatfeminism om mammografi, om Erik Laakso det fackliga löftet, Johan Westerholm om munkavel på Moderaterna, Karin Berg om Reinfeldts glömska.

Andra som bloggar om Tage Erlander, Mona Sahlin, Socialdemokraterna, politik, Moderaterna, Fredrik Reinfeldt, arbetarrörelsen, las.

3 kommentarer:

Markus Blomberg sa...

Bra skrivit!

Eva-Lena Jansson sa...

Tack!

Britta Sethson sa...

Det är ju så de har gjort hela tiden. De ljuger och glider på ordvändningarna så att folk tror att de hör det de vill höra.

Så kunde de ta makten för snart tre år sen.

De kan lura svenska folket en gång. Det är vår uppgift att avslöja lögnerna och se till att de inte kan lura svenska folket en gång till.

Det gäller att läsa deras förra valmanifest och höra vad de säger nu och dra paralleller. Folk är inte dumma.