måndag, september 28, 2009

105 854 personer fler i utanförskap?

Idag kom nya siffror från Arbetsförmedlingen som visar att 6787 personer varslats om uppsägning i september. Det är ca 2 200 personer färre än rekordåret 2008. Däremot ökar varslen i Stockholm län jämfört med förra året. Från 1610 personer under september 2008 till 1982 i. år. Kan tyckas vara en liten ökning men om man jämför samtliga varsel i Stockholm under förra året med de som hittills skett i år är det en ökning med drygt 3000 personer från 17104 personer under hela 2008 till 20157 de 9 första månaderna i år. Och detta trots en rekordsommar för besöksnäringen.

Det handlar med andra ord inte bara om fordonsindustrin som har problem, en industrin som förövrigt Regeringen nu försöker skaffa sig kompeten om. Idag är 105 854 fler personer som är inskrivna på Arbetsförmedlingen som arbetslösa jämfört med förra året. Betyder det att 105 854 fler personer befinner sig i utanförskap? Var är jobbpolitiken? Visserligen utlovade arbetsmarknadsminister Littorin att 2009 skulle bli ett skitår men jag visste inte att det skulle betyda att regeringen skulle göra en ....insats.

Och för övrigt så undrar jag vem som kan förklara för mig hur en arbetslös kan få ett jobb för att jag får 200kr mer i månaden? Svar till undrande.

Andra som bloggar om politik, regeringen, obbävning, Moderaterna, jobbkris, utanförskap, Littorin.

5 kommentarer:

Strutsman sa...

Det är inte så svårt att förklara varför det blir fler jobb om man sänker skatten. Det är nämligen så att man med lägre skatt får ut mer netto från en lägre bruttolön. Det gör det möjligt att skapa nya jobb som inte var lönsamma förut.

Att just du får 200 kronor mer hjälper också till. Eftersom du inte upplever att du behöver dessa pengar kommer dina krav på höjd lön att öka nästa gång det är dags att förhandla. Det leder till en långsammare löneutveckling, vilket också bidrar till att industrin blir mer lönsam och kan anställa fler, alternativt helt enkelt producerar billigare och därmed säljer billigare produkter till oss konsumenter som då plötsligt har råd att äta ute lite oftare, och där skapas också nya jobb. Dessutom är det sannolikt att du spenderar dina 200 kronor i någon affär där också omsättningen ökar och de kanske har råd att anställa fler.

Inte så komplicerat egentligen. Men det kräver att facken inte kräver stora löneökningar när rekordmånga är arbetslösa! Ansvarsfull måttfullhet är att förorda.

Anonym sa...

"Strutsman" Stick huvudet i sanden vaaaa.Att dessa tvåhundrakronor skulle skapa fler arbeten är ännu ett förkunnande om hur korkad Alliansen egentligen är.Du pratar om ansvarsfullhet i detta samband !?.Tror inte riktigt att du begriper vad det ordet betyder.

Pelle

Anonym sa...

Fem miljoner löntagare som får 200 kronor mer i månaden gör sammanlagt 1000 miljoner eller en miljard. Varje månad. Konsumtionen av de pengarna motsvarar 20000 jobb med lön på 50000 kronor (inkl. arbetsgivaravgifter, sociala avgifter med mera).

Och inte bara det – de 20000 som kommer i jobb sliter inte heller längre på a-kassa, bidrag och andra gemensamt finansierade skydd, utan är självförsörjande.

Slutligen producerar de 20000 som kommer i jobb fler produkter och tjänster, varav en viss del går på export och genererar inkomst.

Många bäckar små, som det heter.

vmm sa...

Om dom där 200 kronorna:

Jag tror ekonomiska incitament har effekt. Lönar det sig mer att arbeta kommer fler att göra det och lönar det sig mindre kommer färre att göra det (det finns många mekanismer bakom detta, men jag tror inte jag behöver gå in på dom eftersom jag tror Eva-Lena är mycket väl medveten om dom).

För att öka incitamenten kan man använda både morot och piska, dvs både göra det mer lönsamt att arbeta och mindre lönsamt att vara arbetslös. Jag tycker det känns mer sympatiskt att öka morötterna och det är ju just vad jobbskatteavdraget innebär.

August Palm sa...

Men kära moddare vart är jobben som skulle dyka upp när skatten sänktes det är ingen som har sett till de än.
Möjligtvis finns de på powerpointpresentationer hos Timbro men ingen annan stans det enda som finns är en total avsaknad av bevis för att dessa skattesänkningar ger några jobb.