måndag, september 21, 2009

Ökat utanförskap och skenande arbetslöshet

ska mötas med skattesänkningar enligt finansminister Anders Borg. Samma Borg valde igår att presentera budgeten till media, brukligt är att Riksdagen först får tal del av regeringens budgetförslag. Ett agerande som naturligtvis väckte både förvåning och vrede hos oppositionen som nu skriver brev till Riksdagens talman .

Tillbaka till regeringens budget så kan vi konstatera att rika män återigen är vinnare på en Moderatledd politik. Läser man budgeten så framgår det dessutom att 60 000 jobb i den offentliga sektorn försvinner. Det vill säga, fler kvinnor kommer att bli arbetslösa när viktiga välfärdsjobb tas bort.

Visst är det bra när regeringen satsar 10 miljarder kr extra till kommuner och landsting. Men de pengarna kommer knappast att gå till välfärdsjobb. För när socialbidragen ökat med 50 procent så har det grävt stora hål i kommunernas kassor som nu få lite tillfällig hjälp från regeringen. Så därför kan jag inte låta bli att undra hur det kan komma sig att finansminister Borg kan låta bli att svara på frågor från Thomas Östros om det ökade utanförskapet och skenande arbetslöshet. Ett utanförskap som tvingas arbetslösa att gå från a-kassa till socialbidrag. Men det är kanske självklart att Borg och Moderaterna inte vill prata om den misslyckade jobbpolitiken med tanke på att 575 000 personer beräknas bli arbetslösa trots massiva skattesänkningar.

För det finns en stor grupp förlorare på dagens budget som regeringen inte vill se. Arbetslösa och sjuka får betala för att jag och alla som har jobb ska få lite mer i plånboken. Orättvist, osolidariskt, ojämställt men traditionell Moderatpolitik.

Andra bloggar om politik, budget, arbetslöshet, Moderaterna, Anders Borg, Socialdemokraterna, Thomas Östros, jobbävning.

Inga kommentarer: