tisdag, oktober 13, 2009

Fortfarande stenhård kritik mot FRA-lagen

trots regeringens och försvarsminister Sten Tolgfors fortsatta lapptäcke med förändringar. Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg säger i Aftonbladet att "hela den här processen har varit ett sorgligt exempel på lagstiftning". Mark Klamberg som varit kritisk till lagen fick möjlighet att i DN svara på frågor om sin syn på FRA.

Och även om det inte är lika massivt med mail som tidigare så kommer det en hel del till oss ledamöter, även om jag utgår från att de borgerliga ledamöterna som röstar ja till lagen från fler än oss i oppositionen. Bland andra har Tidningsutgivarna har hört av sig om deras oro för att meddelarfriheten ska hotas genom massavlyssning av all data och teletrafik. Men ni kan var rätt säkra på att även det här lagförslaget kommer att röstas igenom av borgarna i riksdagen.

Nu är det förmodligen så att regeringen vill ha så lite debatt om FRA som möjligt. Kanske var det därför som man idag genomfördes två presskonferenser i riksdagen, en om att de borgerliga partierna tillsätter arbetsgrupper (några veckor efter att de rödgröna arbetsgrupperna presenterat delar av sitt arbete i Kungsträdgården).

Den andra presskonferensen var av det mer spektakulära sorten. Oppositionen i Finansutskottet fick veta att finansminister Anders Borg inte kunde komma till det utlysta sammanträdet kl 11.00 och man valde då att flytta mötet till kl 13.00. Och kl 11.15 genomfördes en presskonferens i Finansutskottets sammanträdesrum där finansminister Anders Borg tillsammans med flera borgerliga ledamöter från Finansutskottet deltog. Att min partikamrat Thomas Östros blev arg över Borgs påhitt förstår nog vem som helst. Kolla in Östros och Borg på SVTplayRapport. Läs också Monica Greens blogg som berättar om Borgs finter.

Det är enkelt att se att regeringens taktik lyckades hyfsat eftersom ingen av de stora nyhetsprogrammen ens nämnde FRA i tisdagskvällens sändningar.

För övrigt så är det en annan debatt i morgon också. Den börjar kl 09.00 och är partiledardebatt. Se den eller lyssna på den. Kanske pratar man om FRA där och i så fall kan ju knappast regeringen välja att byta lokal eller...

Dagens bloggtips: Mary som undrar vem man kan lita på, Calandrella skriver om mänskliga rättigheter, Scabor Nestor som hävdar att Tolgfors inte talar sanning, Alexandra om att friheten är röd.

Andra bloggar om politik, regeringen, FRA-lagen, riksdag, internet, personlig integritet.

Inga kommentarer: