fredag, november 13, 2009

Jag ska inte peta i detaljerna sa Maud Olofsson

Idag avgörs om Vattenfalls VD Lars G Josefsson får sparken. För även om näringsminister Maud Olofsson inte velat säga om hon har kvar sitt förtroende för Josefsson så är i alla fall fackförbundet SEKO tydlig med att sitt missnöje med VD:n. Oppositionen har begärt att näringminister Maud Olofsson ska komma till riksdagens Näringsutskott och förklara de senaste veckans avslöjande om Vattenfall. För även om kritikten mot Vattenfalls VD har varit tuff så är vi många som undrar hur det kan komma sig att regeringen inte agerat tidigare. Näringsminister Maud Olofsson har tidigare kaxigt uttalat att regeringen har haft för avsikt att inte peta i detaljerna utan styra de statliga bolagen genom tydliga direktiv, men hittills har man inte lyckats särskilt bra.

För modligen får Lars G Josefsson gå idag när nya uppgifter om att Vattenfall dessutom är pantsatt via en försäkring i Tyskland. Men man kan ju funderar över det faktum att regeringen reagerar först när media fått reda på planerna om nya kärnkraftverk & försäljning av elnätet. För regeringen har ju direkt insyn i Vattenfalls styrelse och de planer som Josefsson redovisat där. Att Maud Olofsson försöker framställa det som om regeringen inte kände till dessa planer är ju bara pinsamt och ett sätt att rädda sin egen ställning. Men att ta ansvar har inte varit regeringens bästa gren denna mandatperiod. Att skylla på andra är man desto bättre på.

Sen finns det ju andra i regeringen som agerar när man är missnöjd med tjänstemän. Igår meddelades att Anders Eriksson, fd SÄPO-chef, fick lämna säkerhetsnämnden. Nämnden har som uppgift att bla granska hur hemlig övervakning sker. Gissar att regeringen är ganska nöjd ändå över att allt just nu handlar om Vattenfall istället.

Andra bloggar om politik, Vattenfall, kärnkraft, Maud Olofsson, SEKO, övervakning.

2 kommentarer:

britta sethson sa...

Den här gången kunde man i alla fall inte säga

det där är sossarnas fel

Anonym sa...

Enligt näringsministern så är ju Centerpartiet, "De nya kärnkraftsanhängarna".
Så då är det väl inte så underligt att hon låtit Vattenfalls VD agera som han gjort, men därför ser det nu verkligen underligt ut, att hon helt plötsligt behagar vända kappan efter mediavinden och nu vägrar säga sig kunna försvara genomdrivandet av centerns nya kärnkraftsideal...
Viveka Örebro