måndag, december 21, 2009

21 december, Littorin ger ett löfte

men frågan är hur mycket eller snarare lite substans det är i arbetsmarknadsministerns löfte som presenterades i dagens Aftonbladet? En som vet att hon inte kommer få pengarna att räcka till är Ulla som berättar för Expressen att hon nu kommer att få gå till socialen. -Syftet är gott, säger statsminister Reinfeldt i sitt jultal. Undrar hur många sjuka som håller med om den beskrivningen? Sen är det gamla vana som återkommer i Reinfeldts tal, skäll på oppositionen, skriva journalister på näsan att de inte förstår hur saker hänger ihop. När kommunerna säger att begränsade resurser kommer att behöva gå till ökade socialbidragskostnader säger Reinfeldt att de redan har fått pengar och pratar sedan om ansvarstagande. Snacka om att missa bjälken i sitt öga eller så är det ironi. För är det något den här regeringen har gjort till sitt signum så är det att skylla ifrån sig och skylla på andra. Alternativt hänvisa till finans- eller klimatkris och att man inte kan göra något för världen är så stor och Sverige är så litet. Sällan har en statsminister varit så ansvarslös som nu.

Regeringen har alltså sänkt skatterna med 100 miljarder, man låter arbetslösa, sjuka och pensionärer betala för det och säger sedan att oppositionen, som vill höja skatterna för att säkra välfärden, är populistiska. Jag förstår att det är en pressad man som ser hur valförlusten närmar sig när den rödgröna oppositionen i ledning av Mona Sahlin drar ifrån i väljaropinionen.

Till sist kan jag konstatera att mitt blogginlägg den 11 december verkar ha gett resultat men dessvärre i fel riktning. Den interpellation som skulle besvaras av arbetsmarknadsminister Littorin senast den 21 januari blir istället uppskjuten till den 2 februari. Trots att Littorin så sent som idag hade en debatt om a-kassan i riksdagen och trots att han i princip väljer att uttala sig i samma ämne idagens Aftonbladet. Men att ta en offentlig debatt i riksdagen tre dagar före julafton, det tordes/ville han inte.

Dagens bloggtips: Johan om Reinfeldt som kommer hem, Krassman om Littorins löfte, Ilsemarie om sjukföräskringshafset, Alliansfritt om folkets önskningar.

Andra bloggar om politik, regeringen, Reinfeldt, sjukförsäkring, Littorin, samhälle, Mona Sahlin, val2010.

1 kommentar:

ilse-marie sa...

Väl skrivet!
Reinfeldt känner uppenbarligen andra genom sig själv - snacka om att inte "förstå hur saker hänger ihop" ;-)

Vill passa på att önska dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.
Du gör ett jättejobb, både i riksdagen och med bloggen. Vi får hoppas att vi nästa år får se en brevbärare inte bara i riksdagen, utan även i regeringen ;-)