onsdag, december 09, 2009

Varför tror regeringen att folk blir friskare för att man blir fattigare?

Den frågan ställde Veronica Palm (S) till de Moderata företrädarna i dagens debatt om sjukförsäkringen. En debatt som stundtals var riktigt tuff när Gunnar Axén (M) påstod att Socialdemokraterna stod bakom regeringens förslag vilket gjorde Veronica Palm (S) riktigt upprörd som direkt svarade Axén att det inte var passande att stå och medvetet ljuga i riksdagen. LiseLotte Olsson (V) varnade för att borgarnas politik skrämmer och oroar, människor begår självmord på grund av er politik. Ett väldigt kontroversiellt uttalande men något som faktiskt läkare varnar för i dagens DN.

Att det finns många som är upprörda över regeringens politik märktes vid debatten när en man på läktaren högljutt protesterade mot försämringarna i sjukförsäkringen.

För alla som tvivlar på att regeringen och den borgerliga riksdagsmajoriteten inte haft koll på vad som skulle ske när man tog beslut om den försämrade sjukförsäkringen har det idag kommit ett tydligt klargörande i kammaren. Det var Solveig Zander (C) som stolt deklarerade att det handlar om ett systemskifte. Någon som är förvånad?

Socialförsäkringsminister Husmark Pehrsson som deltog i debatten har dessutom tagit sig tid att svara på Expressens frågor även om hon inte är särskilt tydlig: "Jag känner inte igen detta och kan inte kommentera" svarade ministern angående att hon avfärdat Försäkringskassans tidigare styrelseordförande Inger Efraimsson som "dåligt påläst".

För övrigt så tror jag det var väldigt länge sedan som jag läst så hård kritik från
Lena Mellin, Aftonbladet apropå regeringens politik och effekter när det gäller de utförsäkrades kommande försörjning.

Bloggtips med en del skilda uppfattningar om veckan hetaste ämne: Karin, Peter, Ilsemarie, Kent , Veronica, Johan, Mary.

Andra bloggar om politik, regeringen, Veronica Palm, Försäkringskassan, sjukförsäkring, Husmark Pehrsson, samhälle, Gunnar Axén, Solveig Zander.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Varför tror sjukskrivna att saker och ting ska förvärras av att man blir bedömd och får rehabilitering?

Kanske det visar sig att man inte var så sjuk som man trodde?

Och varför ska man i så fall gå kvar på sjukförsäkringen?

Anonym sa...

Varför särbehandlar regeringen sjukpensionärer och avtalspensionärer? I den senare gruppen finns en hel del friska människor. Får de kanske rent av jobbskatteavdrag? :) Jag missunnar dem inte avtalspension. Vill bara påpeka ytterligare en inkonsekvens i regeringens tänkande och agerande.

roberth sa...

KOnstigt då att de fattiga har blitt 15% rikare de sista 10 åren sug på den!

Anonym sa...

Det tar tid att städa upp efter sossarnas bidragsröra.

Allt kan inte ske på en gång.

Vissa kommer att hamna i kläm, men det är oundvikligt, och det är inte värre än att folk sitter fast i omöjliga situationer pga bidragsberoende som inte hjälper deras hälsa.

Eva-Lena Jansson sa...

För mig är sjukförsäkringen något som man ska kunna ta del av när man är sjuk. Problemet med regeringens förslag är inte att människor kan få en bedömning och rehabilitering, däremot att människor som är sjuka blir av med sin ersättning trots att man är sjuk.
Och om sjuka personer går från sjukförsäkring till socialbidrag, blir de friskare då eller bara fattigare?

roberth sa...

Du har tamefan fel överallt

Jah Hollis sa...

Ett litet klipp ur en av kommentarerna du fått här:
"Vissa kommer att hamna i kläm, men det är oundvikligt".
Det är så regeringen och deras fans, typ sådana som Roberth som argumenterar så skickligt, resonerar. :-P