söndag, mars 14, 2010

Nu rättar Agenda sig själv angående felaktiga uppgifter från Almega

Det oväntade har hänt. Agenda som i ett program redovisade felaktiga siffror från Almega, har nu granskat samma uppgifter och helt plötsligt blir det en helt annan bild av vilka som använder hushållsnära tjänster. Skulle gärna se en uppföljning i fler medier, gärna de Bonnierägda som hittills använt samma felaktiga siffror och ett riktigt snyftreportage, men det kanske en väl naiv förhoppning?

Kvällens debatt i Agenda visade att regeringens argument är ovanligt tunna. Jan Björklund försökte sig på att det utslitna argumentet med att oppositionen är för att subventionera manliga byggjobb men inte kvinnliga städjobb. Jag har sagt det förut och skriver det här igen:
Hela välfärdssektorn är skattesubventionerad till nästan 100 procent. Och i välfärdssektorn är det många kvinnor som vårdar äldre, många kvinnor som är lärare, många kvinnor som tar hand om barn, många kvinnor som städar i skolor/barnomsorg/sjukhus. Men de jobben är enligt Björklund och regeringen inte så viktiga, 60 000 jobb inom välfärdssektorn ska bort. Medan regeringen anser sig ha råd att subventionera några tusen jobb som ytterst få lågavlönade har råd att efterfråga ens med skattebidrag. Patetiskt.

Andra som bloggar om politik, agenda, Jan Björklund, hushållsnära tjänster, regeringen.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det är väl samma sak då
som med ROT?
Att ju mer pengar man
tjänar, ju mer
utnyttjar man det.
Men jag hör inget från
S om det.

Hemlige sa...

da felet med ROT är ju att det inte gäller för alla medborgare. Eftersom regeringens anhängare inte bor i hyreslägenhet, så har regeringen beslutat att hyresgäster inte får göra ROT avdrag. ROT avdraget är inte heller permanent, utan ett avdrag som används tillfälligt som stimulans under lågkonjunkturer.

Anonym sa...

Högre lön -> högre skatt -> större bidrag till RUT (som trots allt inte kostar någonting för Staten)

Anonym sa...

Inför ROT för hyresrätter också.
Bra att svarta RUT (och ROT)-jobb blir vita. Staten går nog ca +-0, samma människor gör samma jobb till samma pris, bara att det blir vitt, vilket betyder att den som jobbar får pension och andra förmåner eftersom de är inne i "systemet". Och förhoppningsvis får de som utför tjänsterna en lön som går att leva på. Vilket bättre går att kolla än om jobben görs svart.

Anonym sa...

Fullständig oviktig fråga. Hur många låginkomsttagare köper nya SAAB-bilar? Ändå anklagade S hela tiden regeringen för att statsa för lite pengar på att försöka rädda SAAB...

Eva-Lena Jansson sa...

FVHC: Har inte sett någon fullständig statistik på ROT-avdraget. Viktigt och komma ihåg är att S är för detta avdrag endast i lågkonjuktur, för att påskynda byggjobb som många vill utföra men som man väntar med i det längsta när oro för arbetslöshet är stor. Precis som Hemlige skriver så borde ROT kunna användas för renoveringsjobb även för hyreslägenheter.
Till anonym: det är ingen oviktig fråga eftersom det handlar om vad vi använder 1,3 miljarder kr till. Valet att låta några få bidrag till skjuts av barn till fritidsaktivitet, eller till fritids för många. Osv.