måndag, juni 21, 2010

När oljan väl fastnat i kostymen är den svår att....

Hörde på radion att kammaråklagare Magnus Elving beslutat att inleda en förundersökning om misstänkt folkrättsbrott i Sudan under åren 1997 till 2003. Vid den tiden satt Carl Bildt, då fd statsminister, i styrelsen för den svenska företaget Lundin Oil som utvinner olja i Sudan. Idag är Carl Bildt utrikesminister för Sverige och därmed den som för vårt lands talan när det gäller utrikespolitiken och ev klagomål mot andra länder som begår folkrättsbrott. Känns minst sagt olämpligt just nu.

I en interpellationsdebatt som jag deltog i 23 februari 2007 så citerade jag från Carl Bildts veckobrev från 2002 i augusti där man kunde läsa följande: "När en del medier ylade som värst över min roll i styrelsen för det som då hette Lundin Oil för något år sedan försökte jag säga att jag trodde att oljan skulle bidra till en fredsprocess inom ett eller två år, och så har det nu också blivit."

Mellan 1997 och 2003 ska 10 000 människor ha dödats och nära 200 000 tvingats på flykt i södra Sudan. Civilbefolkning angreps och tvångsförflyttades för att Lundin Oil skulle kunna utvinna olja. Är det verkligen en sådan fred vi vill ha?

Just nu verkar det som om Sveriges utrikesminister har lika svårt att bli av med oljan i sin kostym som pelikanerna längs USAs kuster har att bli av med oljan från sina fjädrar.

Läs mer om förundersökningen i Expressen, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Dagens Nyheter och Fokus.

Dagens bloggtips: Peter Högberg, Ett hjärta rött, Kent Persson , Alexandra Einerstam, Alliansfritt.

Andra som bloggar om politik, val 2010, folkrättsbrott, olja, Sudan, Socialdemokraterna, Moderaterna, regering, Carl Bildt, riksdag.

Inga kommentarer: