onsdag, september 01, 2010

Om alla de som borde synas och höras i medierna

men som inte får vara med i morgonsofforna eller på förstasidorna. Det här blogginlägget kommer att handla om några av de personer som jag träffat under den senaste veckan.
Igår träffade jag en kvinna som just nu är arbetslös. Anita (heter nåt annat) är drygt 50 år och har jobbat över 30 år på ett företag men fick sluta, när den delen av företaget hon jobbade på lades ner. Nu medan Anita söker andra jobb så får hon a-kassa. Och som hon själv uttryckte det: - Jag har betalat till till a-kassan i hela mitt yrkesliv, en försäkring som nu Reinfeldt kallar bidrag. Jag blir så upprörd över hans människosyn.

Just trygghetsförsäkringar, såna som man får ersättning från när man är sjuk/arbetslös/föräldraledig kallar Reinfeldt bidrag. Jag har också träffat Peter och Anki (heter nåt annat) som båda har jobb men just nu pågår en omorganisation som ställer nya tuffare krav på all personal. Peter har sedan tidigare anpassade arbetsuppgifter men vet inte om det kommer att funka, Anki är rädd att inte orka med ett högre tempo och mer att göra på samma tid. Att borgarna har försämrat a-kassan och sjukförsäkringen gör dem inte mindre oroliga. Peter och Anki har visserligen fått lite mer i plånboken genom skattesänkningar men de perioder när Peter varit sjuk har visat hur skör tråden är från en hyfsad ekonomi till att ha det riktigt knapert. Anki vet redan att andra har slutat pga "personliga skäl", dvs de klarade inte av jobbet.
- Jag är redan nu helt slut efter en arbetsdag. Om jag inte klarar av mer så kanske också jag blir uppsagd eller får gå ner på deltid.

Ikväll när jag knackade dörr träffade jag Ingrid. Ingrid höll på att omskola sig när hon råkade ut för en olycka och skadade ryggen. Den ständiga smärtan har gjort att Ingrid varit sjukskriven eftersom hon inte klarar av vare sig studier eller jobb. Men nu ska Ingrid utförsäkras efter som borgarna anser att hon varit sjuk förlänge. Ni vet det där beslutet som de tom applåderade åt i riksdagen. - Jag vet inte hur jag ska klara av att betala hyran, om jag har råd att bo kvar här.
I slutet av förra veckan träffade jag Ingemar som närmar sig pension och som har ett väbetalt jobb. - Det känns inte bra att veta att några har fått det sämre bara för att jag få det bättre ekonomiskt ställt. Jag vill ha ett solidariskt samhälle.

Tänk vilken annorlunda debatt och valrörelse vi skulle få om dessa personer fick sitta i tv-sofforna och ersätta proffstyckare, företagsledare och ekonomer. Då kanske vi skulle få en debatt om vilket samhälle vi vill leva i. Läs gärna mer om de som borde höras mer på min favoritblogg Ett hjärta rött.

Andra bloggar om politik, val 2010, arbetare, makt, Reinfeldt, Moderaterna, Husmark Pehrsson, sjukförsäkring, a-kassa, välfärd, Socialdemokraterna

5 kommentarer:

Anonym sa...

Här ser vi svart på vitt hur sossarnas smutsiga metoder går till i valet.

http://www.dailymotion.com/video/xenycs_mona-sahlin-val-s-kola-valfusk_news

HumanLabRat sa...

Anonym 21.15:
Sanningen är obekväm, eller hur? Det är lätt och bekvämt att blunda. Men när du själv blir arbetslös eller sjuk så kommer du begripa vad som hänt! Du kommer antagligen drabbas av svår chock då!

Nationalekonomen sa...

Efter Lars Ohlys tv-framträdande är det bara att bänka sig, poppa popcorn och vänta på nästa opinionsundersökning. :)

Den mannen är en helt galen kommunist långt långt ut på vänsterkanten. Med sådan vänner behöver Mona Sahlin och socialdemokratin inga fiender. Varje sansad skäl inom LO kommer ta sitt förnuft till fånga och byta sida som protest mot att Sveavägen tog med den mannen i regeringsförslaget.

Svara mig ärligt Eva-Lena: Vilka länder tror du tar Sverige på allvar med Lars Ohly som utrikesminister? Nordkorea och ?

Anonym sa...

Bra skrivet av Nationalekonomen.
Det är förstås helt galet för Sveriges ekonomi det som Lars Ohly (och Eva-Lena?) står för.

Sverige behöver fler utbildade duktiga nationalekonomer och företagsekonomer i riksdag och regering. Inte fler av kommunister och outbildade som levt hela sitt liv inom S-sfären.

Vem är bäst lämpad att sköta Sveriges ekonomi: En ekonom eller en avskedad tågchaffis?

Erik sa...

Det här var ju en löjlig post. Undersökning efter undersökning visar ju att mellan 65 och 80% av alla journalister är kraftigt åt vänster: Sossar, Miljönissar eller kommunister.

Så jag tycker media översvämmas av snyftstorys som media rotar fram var eviga dag. Generellt är systemen bra, men det är klart att det alltid kommer finnas lata människor som vill leva på systemen, eller enstaka människor som tillämpar reglerna för fyrkantigt.

Som f.d. sosse har jag faktiskt inga problem med regeringen Reinfeldt. Tycker de skött sig utmärkt och kommer få min röst denna gång för att inte ge SD utrymme.