måndag, september 13, 2010

Om att ta ut segern i förskott

Igår hade jag och moderaten Kent Persson ett ganska barnsligt meningsutbyte på Twitter. Persson skriver följande efter debatten mellan Sahlin och Reinfeldt: "Reinfeldt är överlägset bäst, ikväll igen". Och följer upp med : "Imorgon är det bara 6 dagar kvar till att Alliansen blir omvald". Något som jag besvarade med "bara 6 dagar kvar till vi tar över Rosenbad".

Jag vet att det bara finns en opinionsundersökning som räknas, den som sker den 19 september då alla röstar räknas. Fram tills dess är inget avgjort. Idag är det 6 dagar kvar att samtala med väljarna och tydliggöra skillnaden mellan Socialdemokraterna och Moderaterna.

Fem punkter för er som jag inte hinner träffa men som ännu inte har bestämt sig för vad ni ska rösta på:
1. Sahlin och Socialdemokraterna har en politik för de som ännu inte börjat jobba, för de som jobbar, för de som blivit arbetslösa, för de som är för sjuka för att jobba, för de som jobbat färdigt.
Reinfeldt och Moderaterna har en politik för de som jobbar.
2. Sahlin och Socialdemokraterna vill ha en gemensam sjukvård som ges efter behov, inte efter plånbok.
Reinfeldt och Moderaterna vill ha en privatiserad sjukvård och öppnar upp för gräddfiler genom privata försäkringar.
3. Sahlin och Socialdemokraterna tror att människor växer när det finns trygghet även för de som saknar jobb eller är sjuka.
Reinfeldt och Moderaterna tror att människor får större drivkrafter om de blir fattiga.
4. Sahlin och Socialdemokraterna har en aktiv jobbpolitik för att fler ska få jobb med schyssta löner och bättre arbetsvillkor
Reinfeldt och Moderaterna har en passiv jobbpolitik där arbetslösa och sjuka ska tävla om jobb till vilket pris som helst.
5. Sahlin och Socialdemokraterna tror på politiken som ett medel för omfördelning, för solidaritet och rättvisa.
Reinfeldt och Moderaterna tror att marknaden löser det mesta.

Andra bloggar om politik, val 2010, Sahlin, Socialdemokraterna, Reinfeldt, Moderaterna, Husmark Pehrsson, sjukförsäkring, solidaritet, välfärd, jobb.

17 kommentarer:

Anonym sa...

"Reinfeldt och Moderaterna
har en politik för de som jobbar."

Det borde S också ha.
S tycks i detta val ha blivit
ett parti för dom andra.
Och eftersom de är betydligt
färre i antal så...

Nej, Alliansen vinner för de
känns inte som ens gamla faster.
Luktar lite illa och pratar om gamla tider.

Berndt Lövström sa...

Om du Bo Grahn pratar så
nedsättande om din gamla faster,då förstår jag hur du också ser på andra människor.
"Dom andra..",ja det är så Fredrik Reinfeldt också talar.Och han ska försöka vara en "landsfader" för hela befolkningen. Det är väl ingen sak att ha en politik för endast de som jobbar. Jag vill ha en politik för alla och därför röstar jag på de Röd/Gröna och med Mona Sahlin som statsminister.Vi har nu en unik chans att äntligen få en kvinnlig statsminister.

Evert, IF Metall sa...

Hej

Jag tycker på det hela taget att valrörelsen varit barnslig. Tyvärr har S varit mest barnsliga och fokuserat på moderaternas politik istället för att komma fram med egna framtidsförslag. Man vinner inga väljare på att backa bandet till 2006. Även då förlorade ju S.

Det bästa nu för Sverige är att få en majoritetsregering som är oberoende av SD. Trots att jag är f.d. sosse kommer jag rösta på Alliansen för att det ska bli så. Det borde fler göra.

Evert, IF Metall sa...

@Berndt Lövström

Det är verkligen ett uselt argument att stödja en svag kandidat med lågt intellekt och jobbig historia enbart p g a kön.

Nej, statsminister måste väljas utifrån kompetens och stabilitet och bra ekonomi är mycket viktigare än att välja utifrån person. Majoritetsregering för stabiliteten. Sen om ledaren är man eller kvinna spelar ingen roll.

Berndt Lövström sa...

"en svag kandidat med lågt intellekt och jobbig historia enbart p g a kön. "
Så där, där kom din presentation.
Att du försöker dölja dig bakom IF Metall hjälper inte,du har inget stöd där.
I själva verket har du aldrig varit socialdemokrat.Med din människosyn känns det bra att du inte tillhör vårt parti.

Peter Nicklasson sa...

Jag tycker att bloggaren fortsätter sin "ganska barnsliga" dialog även i dagens blogg.

Hur vore det om dun istället tog kontakt med din twitter-kollega på allianssidan och ber honom lista 10 positiva förslag som kommer från de Rödgröna, sedan får du själv i uppdrag att ge dina 10 positiva förslag från Alliansen.

Se där, nu har vi hela 20 positiva förslag som gynnar svenska folket, och får beslutsmajoritet i riksdagen.

Åtminstone i Twitter/blogg världen...

Peter Nicklasson sa...

Så har då kultursidan lämnat sin plats inne i Aftonbladet, och intagit tidningens förstasida idag....
http://www.aftonbladet.se/kultur/article7773327.ab

Väntar med spänning på att en drös med bloggar här nu kommer att skriva: "vad var det jag sa, media är högervridet och bildar opinion mot oss","därför förlorar vi valet".....

Hela upplägget är rent nonsens, för om journalisten skulle vara rädd för att skriva sanningar - vad för berättigande har då journalisten?

Och snedvridningen är en illusion också eftersom tidningen vill sälja, därför publiceras negativa nyheter före positiva nyheter. Det intresserar oss mer att läsa om de negativa.... Och där står ju hittills de Rödgröna (läs S i första hand) för de flesta.

För det tredje är journalisternas egna partisympatier undersökta - stark övervikt för de Rödgröna med i snitt 67 %.

Eva-Lena Jansson sa...

@Bo som skrivet, vi har en politik för de som jobbar, har jobbat, är för sjuka för att jobba, för de som är utan jobb osv.
@Evert att du använder begreppet "backa bandet" från alliansens annonser visar var du har dina värderingar. Vi har redovisat vår politik och ställt dessa i kontrast mot borgarnas politik. Det handlar om att visa skillnader.
@Peter jag använder min blogg för att skriva om det som berör, upprör och engagerar mig. Socialdemokraterna och Moderaterna har olika syn på hur vi vill ha ett samhälle, eftersom merparten av medborgarna anser det svårt att veta skillnaden mellan oss så tycker jag att det är viktigt att visa den. Eftersom skillnaden enligt mig är uppenbar och dessutom stor.

Anonym sa...

Problemet för S är att ni inte har någon politik för oss som jobbar. Vi förväntas betala ständigt högre skatter som ska pumpas in i bidragssystem och byråkratiska offentliga organisationer där resureserna alsrig räcker till och där det ständigt skriks efter mer pengar. Solidaritet i alla ära men vem är solidarisk med oss som jobbar och sliter och som ständigt förväntas betala lite mer... S har noll trovärdighet hos oss i den arbetande befolkningen, gå ut utanför partilokalen så kommer du att höra just detta. Dessutom har vi mycket begränsat förtroende för Sahlin och hennes anhang Ohly/Wetterstrand. Därmed blir det en alliansröst och med största sannolikhet en alliansseger på söndag.
//Petter, Göteborg

Anonym sa...

Även Mona verkar ha problem med riksdagens arbetsordning. Den nya riksdagen öppnar inte den 20:e september utan ett par veckor senare och först efter det kan det vara aktuellt med en ny regering.

T.ex. tillträdde Fredrik Reinfeldt den 6:e oktober 2006.

Henrik Vallgren
nyspråk.se/politik

Anders Andersson sa...

Är det bara jag som ser tydlig likhet mellan Aftonbladet(s) kampanj med rubriken ”Så ska de fixa segerspurten” och tyskarnas propagandakampanj ”wunderwaffen” under slutet av WW2?

Syftet med båda kampanjerna är/var endast att ingjuta hopp och mod i en redan besegrad armé av eländigt fotfolk. Innerst inne vet varje ledare när det är dags att ge upp.

Då, den som gillar Sverige och inte vill se Sverige sönderslitet av fientliga "armér", d.v.s. SD, röstar på Alliansen så att vi får en stabil och fredlig majoritetsregering.

Berndt Lövström sa...

Till anonym
Du har aldrig tänkt tanken att du kan bli utan jobb,sjuk eller att din arbetsgivare tar in en bemanningsfirma i stället för dig och dina kompisar.Visserligen kanske du bara behöver jobba var annan dag och till en lägre lön.Men vad gör man inte för att få behålla alliansregeringen.

Anonym sa...

Vad man än tycker om högern, centern och vänstern: De är alla mycket bättre än SD.
Så rösta på det största blocket så att SD inte blir vågmästare!

http://www.facebook.com/home.php?#!/stoppa.sverigedemokraterna?ref=ts

Anonym sa...

Frågan är väl inte om det blir en högerseger utan snarare hur stor den blir. Däremot förstår jag att desperationen sprider sig bland socialdemokratiska riksdagskandidater. Livstidspensionen efter sex riksdagsår hägrar. har man vant sig med en månadslön på 56 000 kr (minimilön för riksdagsmän) eller mer så kan det inte vara lätt att gå ner till hälften som ex vis brevbärare.

Stigge-Björne sa...

Ja nu ser det riktigt tungt ut för Eva-Lena personligen. Hon står bara på tredje plats på S-listan och bakom flåsar flera yngre och mer profilerade kandidater med personvalskampanj. Alaa Idris kommer ju säkert kryssas förbi genom "valskola". osv.

Att som stillasittande privilegierad riksdagsadel med minst 56000 kr varje månad kan det inte bli lätt att börja röra på sig och slita för halva lönen.

I dagens SKOP har dessutom S tappat ytterligare hela 2.0 procentenheter från ett tidigare all-time-low-läge. Om trenden fortsätter fram till valdagen är S nere kring 24-25%.

Jag tippar att S får totalt 24,4% precis samma som EU-valet, men under 15% i Stockholm.

Anonym sa...

Nej det här går inte bra för de rödgröna i valet.

Jag har röstat på er tidigare men nej tack. Ingen morot för att arbeta, flumskolor, och låtsas sysselsättningar.
Om (?) det blir en blå regeringsbildning efter valet ser jag det som ett kvitto på hur kvotering av kvinnor (Mona) slår fel i en demokrati och konsekvensen blir ett förlorat val, högt pris för att vara politiskt korrekt.

Jag hoppas på en win/win situation på Söndag.
Alliansen vinner valet och Fredrik får fortsatt förtroende som statsminster. Mona känner en lättnad över att jobbet som hon inte är kvalificerad för tillsatts och kan i lugn och ro lämna över stafettpinnen.

Anonym sa...

Ja, även sossarna själva vill att Mona nu ska avgå FÖRE valet:

http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1663&blogg=45659