torsdag, december 22, 2011

Vad önskar du dig i julklapp?

Jag har varit dålig på att blogga i år. Den här hösten har varit tuff, och inte bjudit på särskilt mycket energi även om FN-veckorna i New York var en riktig höjdare. För mitt parti kommer nog 2011 gå till historien som ett skitår. Men det finns dem som opinionssiffror är mindre viktiga. Jag tänker så klart på alla dem som har det tufft med sin privata ekonomi eller mår dåligt av andra orsaker. Där politiken skulle kunna göra skillnad men där regeringen har valt att passivitet eller rent av hårdhet.
För deras skull och för att Sverige verkligen förtjänar en opposition på tå, så ska jag nu ta och samla energi för att åter jaga regeringen i frågor om jobben, välfärden och solidaritet med både människor och miljö.

Så här kommer sista blogginlägget för i år tillika krönika som varit publicerad i Nerikes Allehanda den 19 december. God jul och gott nytt år önskar jag bloggens läsare!

"Det är mindre än en vecka kvar till julafton och jag funderar över frågan som ställts till mig, vad jag egentligen önskar mig i julklapp. Första tanken som slår mig, förmodligen för att den fanns med under min uppväxt, är att ingen dricker något starkare än kaffe fram till Kalle Anka. För barn önskar inget hellre än nyktra föräldrar om man upplevt motsatsen. Idag är jag vuxen och det jag helst vill ha nu till jul är tid med familjen, tid och chansen att bara umgås utan att det finns ett schema eller almanacka som styr tillvaron. Skulle jag få Kerstin Ekmans senaste roman eller ett nytt pussel blir jag extra glad.  

Så vad önskar jag mig om jag får tänka lite utanför mina egna ramar och familj? Det är naturligtvis att fler borde få uppleva en god jul. Organisationerna Verdandi, Frälsningsarmén, Svenska Kyrkan och Röda korset gör betydelsefulla insatser för att fler ska få möjlighet att både uppleva lite julstämning, få äta sig mätta och befinna sig i en gemenskap där man känner sig välkommen. Så ge dessa organisationer ett ekonomiskt bidrag, minsta peng blir till stor nytta. Och samtidigt så borde vi fundera på en annan sak, är det någon som jag eller du borde bjuda hem till jul, någon som vi annars vet kommer att sitta ensam i jul? Förmår vi visa solidaritet den helg som borde vara förknippad med att just dela med sig, att ge gåvor utan att vänta sig det samma tillbaka? Ett telefonsamtal kan vara nog så betydelsefullt för den som inte längre har någon släkting eller vän på nära avstånd. 

Vidare skulle jag önska att alla äldre som idag är behov av omsorg verkligen får den vård som man behöver, inte bara nu i jul, utan året om. Förra veckan redogjorde flera pensionärsorganisationer, fackförbund, demensförbundet och forskare för hur bemanningen stadigt har minskat inom äldreoomsorgen samtidigt som andelen äldre ökar. Från regeringens sida har man ansett att det finns ekonomiskt utrymme med 5,4 miljarder kr i sänkt krogmoms. Hur många fler anställda inom vården av äldre skulle dessa miljarder räcka till?

Förra veckan utvisades en armenisk familj som levt i Ånge i över tio års tid, ett av de tre barnen har levt i större delen av sitt liv i Sverige. Bara en dag senare skickades en svårt cancersjuk man till Afghanistan, resten av familjen är kvar i Karlskoga. Samtidigt som detta sker så ska vi vuxna försöka förklara för barnens klasskamrater och vänner varför något sådan kan ske i ett av världens rikaste land. Jag önskar därför att begreppet synnerligen ömmande omständigheter förändras via beslut i riksdagen, något som skulle göra att barnens asylskäl prövas utifrån barnens bästa och att familjesplittring kan undvikas.  

En fjärde önskning är att Polisen, sjukvården, socialens personal och Kvinnohuset får en lugn julhelg. För är deras helg lugn så innebär det att väldigt många familjer har sluppit våldsamheter, fylla och elände. Framför allt så skulle många barn slippa se på när pappa eller någon annan man är våldsam mot barnens mamma. Känner du någon som behöver stöd eller hjälp, ring på en gång.

 Kanske skulle jag ha nöjt mig med att skriva en materiell önskelista för att vara säker på att få det jag önskar mig. Men jag chansar hellre på att det som verkar svårt, rent av ouppnåeligt, kan bli verklighet för många än att inte ha några drömjulklappar alls. Så vad önskar du dig i julklapp?"

Läs också om Den andra sidan av julen i DN bra skrivet av Elin Viksten.
1 kommentar:

Winckler sa...

Tänkvärt.

Naturligtvis skall man inte låta andras svårigheter sänka en under det som kan vara en väldigt trevlig familjehelg, men det skadar inte att tänka på att det inte är mat, julklappar och glada barnögon som är julen för alla.