onsdag, maj 16, 2012

Om hur begreppet etniska svenskar skulle trolla bort frågan om massarbetslöshet

För några dagar sedan blev statsminister Fredrik Reinfeldt intervjuad av TT (tidningarnas telegrambyrå) Hur länge ska man vänta innan man stimulerar ekonomin? Till tio procents arbetslöshet? Det är nu en arbetslöshet som ni beskrev som massarbetslöshet 2006.
Statsministerns svar blev följande: Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet.

Att jag reagerade starkt på Reinfeldts svar beror på två saker.
1. 2006 använde Reinfeldt begreppet massarbetslöshet och om han ansåg att det då var massarbetslöshet så borde han rimligen använda samma begrepp 2012.
2. För att slippa erkänna att det faktiskt enligt Moderat faktabeskrivning råder massarbetslöshet i Sverige försöker Reinfeldt flytta fokus från frågan och gör arbetslöshet till en etnisk fråga, dvs om det är få födda i Sverige som är arbetslösa så är det inte så allvarligt. (Undrar för övrigt hur man definierar "etniska svenskar"?)

Igår kväll hade Aktuellt ett inslag där fokus blev att statsministern fått kritik för att han sagt att arbetslösheten var högra bland utrikesfödda än inrikesfödda, vilket kritiken inte alls handlade om. Något som också framgår när man läser artikeln i ämnet  på SVT hemsida. Att andelen utrikesfödda har högre arbetslöshet än inrikesfödda har ingen förnekat, däremot brukar det vara rätt vanligt att exempelvis SD gör det till ett huvudfråga. Och när Reinfeldt uttrycker sig på ett sätt som ger honom beröm från SDs partiledare Åkesson så borde Moderaterna inse vilken retorisk väg man slagit in på.

På Arbetsförmedlingens hemsida kan man avläsa i statistiken att ex andelen unga arbetslösa och i program var 7,8 procent och för 2011 var det 9,8 procent. För hela gruppen arbetslösa 16-64 år under 2006 så handlade det om 5,3 procent medan det 2011 var 6,2 procent. Det är hög arbetslöshet. Moderaterna har vid Socialdemokraternas regeringstid kallat det massarbetslöshet men vill inte göra det idag. Det är förmodligen därför statsminister Reinfeldt försöker flytta fokus från sin misslyckade jobbpolitik.

 Jag har vid flera tillfällen deltagit vid riksdagens frågestund där Reinfeldt medverkar ca en gång i månaden. Och vid i princip varje tillfälle har Reinfeldt tagit avstånd från främlingsfientlig retorik när han debatterat mot ledamöter från SD, exempelvis vid frågestunden den 2 februari vilket jag och många andra uppskattat. Jag tror att Moderaterna kan och vill något annat än att härma sitt systerparti i Danmark eller Sarkozy i Frankrike men om då måste också man vara mottaglig och agera när det uppstår relevant kritik på uttalande från partiordförande tillika statsministern.

Att Socialdemokraterna och Moderaterna har olika syn på dagens arbetsmarknadspolitik är ingen hemlighet, däremot är vi överens om att arbetslöshet ska bekämpas och att alla människors arbetsförmåga och vilja till arbete borde tas tillvara. Så låt oss fortsätta debattera de politiska förslagen, vilket som leder till fler jobb och lägre arbetslöshet. Arbetslöshet är ett gissel för vem som än drabbas, det är därför jag och många andra är så upprörda.

För övrigt så får Reinfeldt rött ljus i Svenska Dagbladets faktakoll. Läs gärna Aftonbladets ledarkrönika av Anders Lindberg.
Bloggtips: Johanna Graf, Niclas Strandh

Andra bloggar om politik, Reinfeldt, arbetslöshet.

7 kommentarer:

Anonym sa...

När Du nu har förstått att många invandrare är arbetslösa och omfattas av ett utanförskap - kanske Du kan medverka till att dessa blir föremål för riktade insatser att snabbt komma i arbete.

Det tycker jag är jättebra.
Vad tycker Du?

Anonym sa...

Som svar på frågan säger R att han
avvisar generella stimulanser därför att arbetslösheten är selektiv. Med exemplet den etniskt
svenska gruppen. Det går ju inte
längre att föra en saklig disk. i
Sverige.

Anonym sa...

Hej Eva-Lena,
Nu är det slut med långhelgen - får vi något intellektuellt utbyte i Din blogg? Eller är det bara megafonriktningen som erbjudes?

Eva-Lena Jansson sa...

Till anonym: jag tycker att det behövs en aktiv arbetsmarknads- och utbildningspolitik för alla arbetslösa där man ser individen.
Jag menar att man kan föra en saklig diskussion kring arbetslöshet om man tar frågan på allvar. Reinfeldts svar till TT gav en bild av att han inte tyckte den var så het som några av oss tycker.

Anonym sa...

... och då tycker Du det är bra med riktade åtgärder - åtgärder där de behövs mest, eller hur?

Mvh
Otto

Bitton sa...

Många åtgärder blir till en inkomst till arbetsgivarna de vill inte anställa utan mjölkar bidrag in i det sista och den som har en sysselsättning på någon form av bidrag vågar inte säga ett knäpp
De som har haft anställda på bidrag kan inte ta en ny person och börja om på nytt med bidrag...bättre kontroller måste ske och det kan ju inte vara så svårt i dagens datavärld
MVH
Bitton

Anonym sa...

... och riktade åtgärder är alltså bra?

Mvh
Otto