tisdag, januari 30, 2007

Fjärrvärmeinstallation eller en konstinstallation?

Efter att ha sett hur oljepriset stiget rakt upp under flera var vi flera villaägare i nya Hjärsta som bestämde oss för att ersätta våra nuvarande värmekällor med fjärrvärme från EON och i början på november satte man igång grävandet.

Utan förvarning försvann dock en del av vår rabatt (som inte är särskilt stor, men ändå!) och dessutom ett antal mycket trevliga stenar från olika semesterresor. Grävandet gjordes i etapper och drog ut på tiden. När det sedan uppstått inhägnade dikesliknande hål som täckte halva gatan var vi en och annan som funderade över vad som skulle hända om inte arbetet var klart innan det blev snö. Ganska snart låg det dock rör i alla hål och nu skulle det väl vara klart inom bara några dagar.

Nej, så enkelt var det inte. För det verkade som EON hade påbörjat grävande över stora delar av länet samtidigt. När vi bara några dar innan jul åkte till Thailand, hade man visserligen fyllt igen dikeshålen, men fortfarande hade ingen fjärrvärme installerats. EON lovade dock att det skulle vara åtgärdat i början av januari.

I torsdags förra veckan (24 januari) gjordes det en inspektion i vår källare över placering och rördragningsmöjligheter.

Igår gjordes installationen av fjärrvärmen. Och det med vackra kopparrör dragna på ett så konstfullt sätt så att ingen kan missa rören. Om man inte är kortare än 1,80.
Även sambon som har ett par centimeter till 1,80 får inte vara alltför entusiatisk när han går ner för att hämta nåt ur källaren, om han vill undvika att ta intryck av fjärrvärmerören.

Rörkrökarna "tröstade" oss med att det dessutom skulle sättas isolering på rören. Vilket förmodligen innebär att källaren blir en tillbudsfaktor för 3/4-delar av familjen. Visserligen har jag för det mesta på mig tofflor, vilket gör mig ett par centimeter högre över havet, men jag kommer fortfarande kunna gå med rak rygg trots fjärrvärmen...

1 kommentar:

Anonym sa...

Nu får ni hoppas att vintern håller i sig en stund till så att ni kan dra nytta av fjärrvärmen lite också. :)
Hålen fylldes för övrigt inte igen förrän dagen innan ni kom tillbaka från Thailand, alltså i mitten av januari. De var fortfarande uppgrävda när ni åkte.