torsdag, februari 01, 2007

Med anledningen av Örebro kommunfullmäktiges sammanträde den 31/1

så rekommenderas en snabbkurs i De fem härskarteknikerna framtagna av Berit Ås, fd politiker/hedersdoktor/professor mm, från Norge.

1.Osynliggörande: Genom att inte lyssna och/eller prata med andra, låtsas som personen inte finns i rummet, osynliggörs personen och vad denne säger.

2.Förlöjligande: Genom ett manipulativt sätt framställa någons argument eller person som löjlig och oviktig. Detta genomförs till exempel genom att använda slående men ovidkommande liknelser. Även att inför grupp anmärka på persons yttre är ett sätt.

3.Undanhållande av information: Genom att undanhålla information för en person ser man effektivt till att utestänga personen från beslut och påverkan.

4.Dubbel bestraffning: Att försätta någon i en situation där de nedvärderas och bestraffas oavsett vad man gjort eller inte gjort.

5.Skuld och skam: Att antyda att något personen utsätts för är ens eget fel på grund av personens åsikter, egenskaper, utseende, klädsel osv.

Används oftast av personer som befinner sig i ett överläge, och min erfarenhet är att det nästan alltid är kvinnor, framför allt unga kvinnor, som drabbas.
Så skriv upp dessa punkter, diskutera punkterna med vänner och kollegor, och framför allt, visa att du verkligen förstår att någon försöker härska över dig.
Lätt att säga/skriva, betydligt svårare i verkligheten, men hjälp gärna andra som drabbas. Oftast är det lättare att markera om man själv inte är den som drabbats.

För övrigt så tycker jag att en del personer borde fundera över när och hur man ska använda ett så starkt begrepp som kränkt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nu har jag både sett dig i TV, där du debatterade med Reinfelt och hört dig på radio. Den där Werme får du väl ta i örat,vilken idiot.Tar man i någon ska väl hon eller han samtycka eller så gör man det kamratligt tycker jag.Hoppas du trivs i Stockholm. Sköt om dig. Lasse

Eva-Lena Jansson sa...

Jo, jag trivs hyfsat men kvällarna är så där. Det gäller att aktivera sig för annars blir det för trist att vara utan nära och kära. Och apropå samtycke så ska jag väl inte ta Werme i örat. Däremot får väl kommunfullmäktiges ordförande diskutera ordning och reda med honom. Hoppas du mår bättre nu. Du kanske skulle ta med några av våra kollegor på ett studiebesök i riksdagen?

Anonym sa...

Hej. Kvällarna blir lite långa och jag som trodde det fanns så mycket att göra i Stockholm. Håller på att "sondera trängen" som det heter, men vi blir nog ett gäng med pensionärer, skjukskrivna och aktiva vad det lider som hälsar på.Det jag undrar vilken dag passar och hur ska det hela gå till. Är du med? Träffade Tomas Hjort härom dagen, han skulle dagen efter på en SEKO träff. Hoppas du överlever i Stockholm. Mvh. Lasse Falke