fredag, mars 09, 2007

Ask svar om integritetskkommittén och FRA

Har nu fått svar från justitieminister Beatrice Ask (m) på min fråga angående integritetskommittén och FRA. Eftersom svaret öppnar för olika tolkningar av vad Ask egentligen menar, så blir det en interpellation från mig till Ask i frågan kring moderaternas förslag om FRAs avlyssning. Ett förslag som öppnar upp för avlyssning av oss alla i framtiden.

Här är svaret från justitieminister Beatrice Ask (m):
Eva-Lena Jansson har frågat mig om jag avser att beakta Integritetsskyddskommitténs betänkande i kommande lagändringar som påverkar medborgarnas integritet.

I Integritetskyddskommitténs uppdrag (dir. 2004:51) ingår bl.a. att
kartlägga och analysera sådan lagstiftning som rör den personliga integriteten och att överväga om det, vid sidan av befintlig lagstiftning, behövs generellt tillämpliga bestämmelser till skydd för den personliga integriteten, och i så fall lämna förslag till en sådan reglering. Det är däremot inte kommitténs uppgift att lämna förslag på varje särskilt område inom den befintliga lagstiftningen.

Kommittén skall i ett delbetänkande senast den 30 mars 2007 redovisa den första delen av sitt uppdrag, dvs. själva kartläggningen och analysen. Den 20 december 2007 skall kommittén slutredovisa sitt uppdrag.

Det är en grannlaga uppgift att i varje enskilt fall göra en avvägning mellan intresset att skydda enskilda från otillbörliga intrång i deras personliga integritet och andra motstående legitima intressen, såsom yttrandefrihet, offentlighet och brottsbekämpning. När kommittén presenterar sitt betänkande kommer jag att med stort intresse ta del av dess analys av och slutsatser i dessa viktiga frågor och utgår från att kommitténs arbete kan vara till vägledning i framtiden.

Stockholm den 7 mars 2007

Beatrice Ask


Andra bloggar/skriver om avlyssning, FRA, Beatrice Ask, DN-artikel om FRA:s avlyssning.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hon svarade alltså "Jaha, säger du det?"...

Tack och lov att det nu verkar som att det blir bordläggning på FRA proppen i alla fall.

Kanske, kanske det kan bli lite debatt om det här ialla fall. När folk får klart för sig att det här innebär att allas hotmail blir avlyssnade så tror jag inte att dom accepterar det. (Hotmails servrar står ju i USA.)

Det är ju i princip jämförbart med att posten ångar upp alla brev, läser igenom dom och tar en kopia på dom där det står nåt misstänkt.

Vem skulle acceptera det?