torsdag, mars 08, 2007

8 mars och radiosporten försöker vara jämställda

Lyssnade på nyheterna imorse. Direkt efter kommer radiosporten som påar om att Henrik Larsson gjorde mål i sin sista match för Manchester United, men sedan säger reporten ungefär så här "men eftersom det är internationella kvinnodagen idag så börjar vi med att prata om fotbollslandslagets Viktoria Svensson som gjorde mål i gårdagens landslagsmatch". Tack så himla mycket radiosporten för att ni tog er tid att rapportera från en landslagsmatch.

Är det sånt här som avses med att vara i allmänhetens intresse när vi pratar om Public Service-uppdraget?

Men det verkar som radiosporten gjorde något unikt. För när man läser dagens sportsidor så kommer en landslagsmatch i skymundan. Förmodligen för att det är det kvinnliga landslaget i fotboll som spelat och vunnit en cupmatch. När det svenska herrlandslaget i fotboll spelar helt betydelselösa matcher så är det alltid en huvudnyhet.

Om ni kommer ihåg fotbolls-VM i USA när Sverige tog silver (ja, jag skriver om damernas prestation) var intresset hur stort som helst. TV4 slog tittarrekord. Förmodligen berodde det på att medierna bevakade detta VM som vilket VM som helst, dvs när männen deltar.

Andra bloggar om 8 mars, fotboll, public service, sportjournalistik, radiosporten, jämställdhet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det finns så mycket "tyst" kvinnoförtryck. Småsaker som man är så van vid att det knappt märks, men hade det helt plötsligt varit tvärt om då hade vi garanterat märkt det! / ha det gott