onsdag, oktober 24, 2007

Om en debatt som Odell inte vill ha

Med tanke på den särskilda debatt om Finansdepartementets samröre med investmentbanken Carnegie kring försäljningen av sex statliga bolag som genomfördes idag i Riksdagen, så måste man ställa sig frågan var Odell och övriga borgerliga företrädare befinner sig någonstans.

För det verkar som om hela borgerligheten hade missat själva temat för debatten. Karin Pilsäter ansåg att oppositionen framställde Carnegie som Sopranos och menade att man egentligen hade begärt denna debatt eftersom vi är emot utförsäljningen. Jan Andersson (c) berättade om varför han ansåg att det var rätt att sälja statliga bolag, men ville inte prata om skandalen i Carnegie. Istället ansåg Andersson att oppositionen agerande riskerade värdet på de statliga bolaget och lade därmed över skulden av regeringens valhänta dribblande med utförsäljningarna på socialdemokraterna, vänster och miljöpartiet.

Hans Rothenberg (m) inledde med att hävda att debatten inte handlade om Carnegie utan hängde sig fast vid sin åsikt att debatten pågick för att oppositionen var motståndare till att sälja statliga bolag och kom sedan med hänvisningar till både Marx och Lenin. Minst intresserad över dagens debattämne handlade om verkade dock ansvarig minister Mats Odell vara. Även om han började med att svara på de frågor som oppositionen hade ställt kring Carnegieaffären så tog det inte lång tid innan Odell försökte få debatten att handla om försäljningen av Telia på mitten av 90-talet.

Inga svar på frågor om varför Odell och regeringen valde att utnämna Urban Funured, som innan sommaren lämnat Carnegie för en tjänst på näringsdepartements utförsäljningsenhet, till statssekreterare samtidigt som stora tidningsrubriker framförde kritik mot Carnegie och den växande finansskandalen där. Ingen självrannsakan och ödmjukhet om att det hade uppstått problem. Odell valde istället att citerar gamla budgetmotioner från socialdemokraterna. Finansmarknadsministern använde sedan sitt sista inlägg till att angripa den förra socialdemokratiska regeringen genom att hänvisa till kommunpolitiska beslut kring äldreboenden. Har man inga argument så har man inga och då får man väl försöka hitta andra saker att prata om. Eller hur Odell?

Tur i oturen för Odell att det finns andra i regeringskretsen som har ett öppnare förhållande till medierna, och inte går under jord så fort som journalister dyker upp...

Andra bloggar om politik, regeringen, Mats Odell, moderaterna, Aftonbladet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Eva- lena du satte fingret på en öm punkt hos regeringen, knappast någon i alliansen vill prata om sin politik utan skyller sin dåliga(se opponionens fördömanden)politik på socialdemokraterna.
Snart försvinner dom övriga i alliansen i ett mörker, dom vill helst inte synas i sömmarna.