onsdag, november 07, 2007

En av Björn Söderbergs mördare blir läkare

För mig och många andra fackligt aktiva, så var mordet på Björn Söderberg en otäck påminnelse om hur det såg ut i Tyskland under andra världskriget när nazisterna mördade fackligt aktiva. Björn Söderberg, som var aktiv i SAC, mördades den 12 oktober 1999 av två unga nynazister i Stockholm efter att han hade avslöjat att en facklig förtroendevald var aktiv nazist. Avslöjandet ledde till att personen i fråga blev av med uppdraget. Vilket ledde till att Björn Söderberg sköts till döds utanför sin lägenhet.

Idag berättade Aftonbladet att en av mördarna, som nyligen avtjänat sitt straff, nu håller på att utbilda sig till läkare.
En nazist som läkare? Hur kommer en sådan läkare att bemöta fackligt eller politiskt aktiva, personer med "fel" ursprung, homosexuella, funktionshindrade och alla andra som inte anses tillräckligt renrasiga?

Jag hoppas att mannen i fråga har lämnat sin ideologiska övertygelse efter åtta år i fängelse. Om inte, anser jag att det är omöjligt för honom att jobba som läkare. Det går liksom inte att förena uppgiften att rädda liv med en övertygelse om att en viss sorts människor bör utrotas.

Andra bloggar om fackföreningar, SAC, läkarutbildning, läkare, hatbrott.

29 kommentarer:

Anonym sa...

Om det går att förena sitt jobb som journalist med politiskt korrekta regler som innebär att man döljer fakta för det svenska folket, varför skulle inte en nynazist vara kapabel att utföra ett bra jobb som läkare?

Journalister ska vara objektiva och förmedla information till folket, helst objektiv information eller uppenbart subjektiv information. Alla journalister av regimkontrollerad media i Sverige ljuger och döljer fakta. Att Sverige har enorma problem pga massinvandringen vet alla men tack vare att våra journalister ljuger och döljer fakta vet inte alla svenskar riktigt hur illa det är.

Om den här mannen har sina ideologiska åsikter kvar eller inte är totalt ointressant om han är kapabel att utföra sitt jobb efter färdig utbildning. Våra journalister tillåts göra sina jobb trots att de uppenbarligen inte har några skrupler om att ljuga och vilseleda folket.

Det samma gäller våra politiker som inte har några problem med att fuska, stjäla, anlita svart arbetskraft etc etc

Mannen begick ett brott och satt av sitt straff. Det är så Sveriges rättsystem är tänkt att fungera. Om du vill ha ett land där man är att betrakta som en kriminell för evigt och man ska för alltid bestraffas för tidigare handlingar så är jag faktiskt helt med på det. Men du får nog ta och strunta i att låtsas att vi lever i en demokrati med mänskliga rättigheter då. Som Sverige ser ut nu så är det inte så långt kvar till Sharia-lagar, det kanske passar dig bättre?

Anonym sa...

Jag tycker i princip att om man suttit av sitt straff har man också sonat det och har rätt att ta del av samhället precis som alla andra.

Hampus Hellekant (eller vad han nu tagit för namn i dag) har inte ändrat sin övertygelse eller på något sätt visat att han tagit avstånd från sina ideologiska övertygelse som nazist. Jag tycker inte att en sån person är lämplig som läkare, just för den anledningen som redan nämnts, att med den ideologin tycker man att att visa grupper av människor är mindre värda. Detta gör att man starkt kan ifrågasätta om en sån person kommer att behandla alla patienter lika. Jag tvivlar i och för sig starkt på att han till slut kommer att få sin legitimation, jag hoppas verkligen inte det.

Anonym sa...

Skönt att illwill är så storsint av sig. Tänk er att illwills bror goodwill blir mördad av fanatisk kommunist bara för att goodwill har högerextrema åsikter.

Tio år senare när illwill påbörjar sin utbildning till läkare, så visar det sig att hans brors mördare sitter i bänken brevid.

Anonym sa...

Men alla dessa läkare som är kristdemokrater då, jag har inte sett att en enda av dessa har tagit avstånd från kristdemokraternas homofoba politik. Hur kan man tro att sådana läkare kan behandla homosexuella patienter lika som icke homosexuella patienter.

Naturligtvis ska vi ha en ordentlig åsiktsregistrering för att effektivt kunna få bort alla oönskade element från samhällets arena, eller vänta lite nu det var ju det som sågs felaktigt om det utförs av en del grupper. Varför kan inte människor visa lite humanism mot sina medmänniskor istället, varför inte visa människans bättre sidor och betrakta varje individ just som individ och se till dess egenskaper och färdigheter.

Anonym sa...

antingen tror man på kriminalvården, eller så gör man det inte. eftersom vi inte avrättar folk, så antar jag att vi tror på kriminalvården, och då ska givetvis en mördare få jobba som läkare, eller en pedofil som avtjänat sitt straff jobba på dagis.

om vi inte tror att de fixar det: varför är de i så fall ute i samhället igen? hur länge ska de straffas? för det ÄR ett straff att vara utestängd från vissa yrken pga brott - eller åsikter.

Anonym sa...

Senast i somras, efter frigivningen, skrev han en hel del inlägg på Flashbacks Nationalsocialistiska forumdel. Han greps under sin sista obevakade permission då han och några nazister mixtrade med en ryggsäck. Idag heter han Svensson men har behållt sina förnamn.

Han är uppenbarligen fortfarande nazist. Zebrans ränder går inte ur så lätt.

Det hela är lika olustigt som att ha pedofiler som barnläkare.

Anonym sa...

lotta har en poäng

Anonym sa...

lotta har en poäng.
diskussionen/debatten detta har föranlett är intressant och nyttig. den sker dock på bekostnad av åtminstone en persons lugn i tillvaron (och/eller framtidsutsikter) så jag hoppas att den leder till ngt vettigt.
bloggosfären i all ära men anonymiteten är ett minne blott och vi måste lära oss att hantera detta.

Anonym sa...

I grund och botten är problemet att mördare släpps ut från fängelset alldeles för snabbt, tex Hellekant som dömdes 1999 och friges redan 2007. Personligen förespråkar jag att mördare får livstids fängelse utan möjlighet till frigivning. I dagens Sverige känns dock möjligheten att implementera ett sådant straff helt orealistiskt då normalgraden av mord numera är 10 års fängelse, vilket i praktiken blir 7 år. Alltså sju års fängelse för att döda en annan människa. Helt obegripligt.

Lottas resonemang verkar vettigt i teorin, men funkar knappast i praktiken. Att en pedofil som avtjänat sitt straff skulle jobba på dagis låter inte alls genomtänkt. Pedofilen har antagligen ett nytt namn för att han ska skyddas och då blir hans bakgrund okänd för personalen på dagiset. Vidare kan pedofilen få ett återfall och begå nya brott mot småbarnen. Tack och lov så verkar det finnas en konsensus bland politiker att barnens trygghet går före en pedofils rätt att jobba på dagis.

Begreppet kriminalvård används bara i Sverige och i Norge. Övriga länder använder istället korrigering eller straffpåföljd. Sveriges straffpåföljder är för övrigt sett ur ett internationellt perspektiv korta.

Vidare så borde användandet av nya identiteter begränsas för straffade personer. De borde stå för sina handligar även efter strafftidens slut och inte gömmas undan för allmänheten. Om man nu måste släppa ut mördare efter alltför få år i finkan så bör man genom en slagning på ratsit få veta var dom befinner och att mördarna vet att de har grannarnas och allmänhetens ögon på sig. Det kallar jag brottsprevention värdig namnet.

Anonym sa...

Visst känns det olustigt. Det är en svår frågeställning, men man får verkligen hoppas att han har tänkt om. Frågan är hur många som skulle välja honom som husläkare om de visste sanningen.

Anonym sa...

Som andra har sagt: historien är obehaglig. En fråga många tycks ställa är huruvida Hellekant kan sägas vara mer olämplig än andra, t.ex. extremt kristna, för uppdraget. Svaret är naturligtvis att han är det. Nazismen är i sig inte bara en olämplig ideologi för en läkare, Hellekant är också olämplig som person.

Tanken att alla typer av tänkande och typer av åsikter på något sätt skulle kunna vara okej också för en läkare är egentligen ganska märklig. Det är i sig en tankekonstruktion som enbart fungerar som ett slags diskutionsverktyg, men som i praktiken har väldigt lite kontakt med verkligheten. Hellekant har länge varit aktiv i en av Sveriges absolut hårdaste grupperingar för organiserade nazister. Mordet har kunnat knytas bl.a. till rörelsen SMR, Svenska Motståndsrörelsen, senast inblandad i misshandeln av Ung Vänstrare i Farsta och knivskärningen vid Slussen.

Det råder ingen tvivel om att det hat som ligger till grund för Hellekants engagemang är äkta. Det råder heller inga tvivel om att Hellekant är kapabel att kanalisera det hatet i direkta aktioner och att han faktiskt är kapabel att döda, han har nämligen redan mördat en människa för politikens skull.

Anmärkningsvärt är också att Björn Söderberg inte agerade direkt emot Hellekant. Den person som förlorade sitt fackliga uppdrag då Söderberg avslöjade hans politiska hemvist var organiserad i ankytning till Hellekant. Frågan är då, varför var det Hellekant m.fl. som dödade Söderberg? Och, om Hellekant, som fortfarande tycks vara aktiv nazist, fick ett nytt "uppdrag", kan vi, som kanske ska vårdas av densamme, vara säkra på att han då inte åter igen går sin rörelses ärenden?

Frågan är befogad och det finns inga som heslt skäl att inte ifrågasätta Hellekants uppsåt så länge han är aktiv nazist; han tycker som alla nazister att människor utifrån olika omständigheter är olika mycket värda, vilket är oförenligt med läkaryrket som oavsett omständigheter enbart ska fokusera på rädda liv.

Gör Hellekant avbön, tar avstånd från nazismen och lyckas bevisa sig lämplig för ett uppdrag som läkare kan saken diskuteras, fram till dess är han genom sitt nazistiska engagemang ett demokratiskt hot och ett sorgligt exempel på sjuka åsikter i ett sjukt samhälle. En sjuka det tyvärr krävs mer än läkare för att bota...

Anonym sa...

DIE!

Anonym sa...

Det är klart att han ska få en till chans i sitt liv , eller litar vi inte på dom lagsystem vi har i sverige?
Fångarna får ju den vård dom behöver så då borde dom ju va friska när dom kommer ut ??

Sen så förstår jag inte varför man ger ut hans nya namn när han försöker börja om från början. Så otroligt korkat han vill ju inte bli förknippad med det längre, men ändå så ska media vara där och gräva fram allt om honom, nu är han avstängd från sin läkarutbildning.

Men varför är frågan?, han har gjort fel men det betyder inte att han kommer göra det igen.
Tänk om han blir bra, då kanske sverige går miste om en bra läkare, bara för att man vägrar glömma hans förflutna som han själv vill bli av med.... Jag är blott 16 år gammal men förstår inte varför man ska stänga av honom från läkarlinjen, på vilka grunder??

Han har suttit i fängelse, fått hjälp och anses va frisk nog att han är värdigt ett normalt liv i samhället..........

Anonym sa...

Alla ska få enn chans !

Anonym sa...

alla skal få en chans for fasan..
for och se om man har endrat sig..

Anonym sa...

Jag synes han burde få en sjangs i och väre

Anonym sa...

jag tycker att alle skal få en chance till också.

Anonym sa...

Jag syns han förtjenar en ny chans:-)
det förtjenar alla.

Anonym sa...

Det är en enormt stor skillnad på att vara nazist eller pedofil.
Pedofil är en sexuell läggning, något man inte kan ändra på hur som helst. Nazism däremot, handlar om att ha en åsikt. Man föds inte med hat till andra människor, det är något man får lära sig.
Och om ni tänker efter; En åsikt är ju faktiskt något som kan ändras med tiden. Bara för att demonstrera den punkten, kom jag att tänka på ett enkelt exempel; När jag var liten föredrog jag pannkakor framför våfflor. Idag är det tvärsom.

Mord är det absolut värsta brott som kan begås. Att beröva en människa sitt liv utan att på något sätt kunna ge det tillbaka.
Den här mannen, Hampus Hellekant, har suttit flera år i fängelse som straff för sitt brott. Den egentligen frågan som ställts lyder; Har han sonat dem?
Då tänker jag igenom orden Morgan Freeman säger i hans roll som "Red" (en fånge, vars straff blev livstid efter att ha begått mord) i filmen "Nyckeln till frihet". Den scenen när han står inför fängelsedirektörerna och ska försöka ge en andledning till att släppas ut ur fängelset i förtid.
"Den mannen som begick mordet var liten och dum. Jag önskar att jag kunde resa tillbaka i tiden för att få honom på andra tankar."
Det ligger något i det.
Hampus Hellekant kan inte ändra på det som hänt, utan kommer alltid att få leva i vetskapen om vad han har gjort. (Detsamma gäller förstås andra brottslingar.) Det är kanske till och med hans egentliga straff - att få stå ut med att aldrig bli förlåten.
När man kommit till insikt till vad man har gjort, och sedan med sanning bakom orden kunna ångra brottet, då tror jag att man på något vis har sonat sitt brott.
Så när man har ändrat åsikt, förstår och ångrar sitt brott, borde man inte få tillåtelsen att börja ett nytt, bättre liv då?
Varför ska vi döma människor på grund av deras bakgrund, och krossa deras anonymitet, bara för att vi måste diskutera om de har rätt att finnas till eller inte?

Anonym sa...

En mann som har sittet inne i 8 år, värt helt utestengt fra omverden og samtidig nazist, hvordan skal han da takle å möte passienter fra forskjellige kulturer med forskjellige meninger? Mulig han har endret seg, det tyder også på det, og alle fortjener en ny sjanse, men å begynne med legestudier rett etter man har kommet ut fra fengsel ber han om oppmerksomhet og diskusjoner fra medmennesker og tidninger. Jeg har også på fölelsen av at det er garanert at han blir avvist fra flere legesentre når han skal söke jobb, nettopp p.g.a bakgrunnen sin.

Anonym sa...

Jag tycker att det är ganska okej att han ska kunna bli läkare.. Han har sonat sitt straff, och har antagligen ändrat sig efter sina sju år i fängelse.
Och det lotta säger blir ju fel, pedofile ändras inte, så dom borde inte få jobba på dagis. Men nazister kan få andra åsikter, och jobba som läkare utan att behöva behandla personer olika. Nazisme är åsikter, och det är inte pedofili eller homofili etc.. Nazistenes åsikter går att ändras, men pedofili har ingenting med åsikter att göra. Pedofile personer kan inte bara ändras.

Jag tycker att han borde få bli läkare efter att han sonat. Det kanske har ändrat hans fördomar mot folk...

Anonym sa...

Han har gjort sin tid inne och han har ju försökt studera till läkare, betyder inte det att han vill ändra sig och kanske börja på nytt och få ett bättre liv. Alla kan ändra sig för det bättre. Men så länge han lever kommer han alltid få stå för det han har gjort och vara utpekad som mördare.

Anonym sa...

"och då ska givetvis en mördare få jobba som läkare, eller en pedofil som avtjänat sitt straff jobba på dagis."

När man skriver så så vill ja bara skriva de vi pratade om när vi hade en lektion idag.

Det är en stor skillnad på Att Vara Nasizt och Pedofil.

Är man Nasizt så Är det en Åsikt och är man pedofil så är ju det en slaks "Livs stil" eller hur man nu vill uttrycka det, Att vara Pedofil är något som man inte kan rå över, något som man har en böjelse för.

Det jag försöker säga är att Om man känner en sak så kan man inte rå för det det liksom bara är så som sakt det är en böjelse, det går inte att Ändra så lätt, om det nu ens går.

En Åsikt kan man Ändra, En böjlse för nått är svårt att "ändra" om man dagligen utsätts för det man har en böjelse för.

Anonym sa...

Var någonstans står det att han blivit avstängd? Och är det i så fall alla tycks ha ställt sig på Hellekants sida?

Det är inte synd om Hellekant för att han i så fall har blivit avstängd. Alla tycks argumentera utifrån något slags perspektiv där Hellekant avtjänat sitt straff, är ren och därmed kan börja studera till läkare. Har han tagit avstånd från nazismen? Är det någon som över huvud taget har kollat upp Hampus Hellekant? En person ska vara lämplig till att bli läkare för att bli läkare. Hampus Hellekant har i flera avseenden bevisat sig olämplig, vill han nu bli läkare får han visa sig lämplig, t.ex. genom att ta kraftigt avstånd från nazismen, allt annat är orimligt...

Anonym sa...

HH är fortfarande nazist. Han har aldrig gjort avbön (aldrig ens erkänt mordet föv.) Förutom Björn Söderberg hade (och har?) HH flera personer på en "dödslista". Så sent som under detta år omhändertogs han av polis utanför bostaden till en person som sedan 1999 varit tvungen att leva på flykt undan nazsistikt dödshot.

Innan han gör anspråk på att få bli en respekterad medborgare kan han på ett trovärdigt sätt förklara för de han hotat att han inte längre är nazist och utgör ett hot mot dessa personer och deras familjer. Kanske en ordentligt menad ursäkt till Björns anhöriga och andra drabbade också vore på sin plats!

Anonym sa...

...väldigt många anonyma som går till angrepp mot HH...lustigt, får mig att tro att det är en och samma person som för en kampanj.

Omhändertagen utanför vilken bostad? Finns det någon källa på det förutom knasiga vänsterforum?

Anonym sa...

Det har tagit mej ganska länge att orka skriva det här. och till krille...det är förmätet av dej att tro att bara 1 person i sverige skulle så för alla inlägg. Måste alla tänka som dej eller? Hela den här debatten är absurd. Söderbergs familj straffas livet ut, och själv har jag varit pilotfallet i rättegången i 7 år om denna dödslistan. Man glömmer att det var 1246 personer till på den förutom mej. Jag kan inte med ord beskriva vad det inneburit i 8 år nu för mej och mina barn, och det är helt säkert inte bättre för de andra offren. Fatta att vi är många som lever dagligen med de brott karl svensson begått och att han försökt starta nya organisationer efter att han kom ut. Lev med larm, post traumatisk stress,mardrömmar,skyddad id, inte ens kunna teckna tfn abb, bevaka dina barn dag och natt och flytta runt år efter år som en flykting i sitt eget land och nu ska vi snart inte kunna gå till läkare heller längre. När står vi i rummet med dr mengele? Som offer har jag straffats i 8 år förbi mänsklig fattningsförmåga. Rättfärdiga detta för mej om någon kan :-(

Anonym sa...

Det är klart att alla ska få en andra chans. Allt annat är patetisk hämnd och trångsynthet. Har man avtjänat ett straff ska det vara möjligt att göra en omstart.

Det är klart att f.d mördare ska få bli advokater, domare, åklagare, läkare och poliser. Lika klart är det att f.d våldtäktsmän ska få bli gynekologer eller jobba på kvinnojour. Har du avtjänat straff för våldtäkt och mord på småbarn ska man givetvis få möjlighet att arbeta på dagis. Lika självklart är det att en f.d nazist ska kunna få jobba i en synagoga som att en person dömd för hatbrott ska få jobba på RFSL eller att en sexdömd ska få läsa porrblaskor i finkan.

Vedergällning är primitivt och kontraproduktivt. Det hjälper inte att stämpla de stackars brottslingarna för resten av livet. Låt dem komma in i värmen istället och ta del av gemenskapen.

Anonym sa...

Till 29/12/07 11:16, Anonym

Ärligt, ditt snyftande om 10 år gamla händelser...kom igen nu!

Dessutom så har jag kollat fakta, Hellekant var aldrig ens misstänkt för den där "dödslistan" (fånigt namn) och du skriver att du lever med de brotten Hellekant begått. På vilket sätt då? Var du anhörig till Björn Söderberg eller?

Hela ditt inlägg andas sympatiömkande men du går miste om det eftersom du handskas med sanningen så vårdslöst.