tisdag, november 06, 2007

"I praktiken är det bara förmögna personer som har råd att betala vitt för hushållsnära tjänster"

Med den senaste helgens granskning av ledande moderater så är det rätt intressant att läsa vad moderaterna skriver på sin hemsida om skatter:
Det svenska skattetrycket är högst i världen. Moderaternas långsiktiga vision är att sänka skattetrycket rejält.
….Skatterna minskar människors trygghet. Utan möjlighet att bygga upp ekonomiska reserver blir människor som mister jobbet eller genomgår andra förändringar i livet otrygga.
… De höga skatterna minskar köpkraften och gör det mycket dyrt för privatpersoner att anlita hjälp med vardagssysslor, exempelvis hjälp i hemmet. I praktiken är det bara förmögna personer som har råd att betala ”vitt” för hushållsnära tjänster.

Håhå jaja. Skulle nog behöva bytas ut mot att i praktiken väljer förmögna personer att betala svart för hushållsnära tjänster. Men då stämmer det kanske inte in på den bild av det parti moderaterna som man påstår har förändrats. Det verkar som man tagit för vana att levandegöra sin syn på skatter genom att hämta citat från en föreställning av Nobelpristagaren och socialisten Dario Fo: Vi betalar inte! Vi betalar inte!

När det gäller synen på brott är moderaterna lika tydlig:
Vi tolererar inte våld och brott.
Men gäller verkligen den synen också skattebrott frågar sig var och varannan svensk idag? Det är svårt att dra någon sådan slutsats.

Reinfeldt, och vi övriga politiker, får idag tolv gyllene regler av Lena Melin på Aftonbladet på hur man slipper bli granskad för andra saker är den politik som man vill genomföra . Om nu Reinfeldt följer dessa tips så kanske han slipper fler veckor av den karaktär han helst vill glömma. Å andra sidan så är jag inte säker på att moderaterna gynnas av att bli granskade för sin politik. Det är ju därför man vill låtsas som om man är socialdemokraterna light. Fast man är Sveriges största högerparti.

I boken George W. Reinfeldt - Konsten att göra en politisk extreme makeover, så framgår det med önskvärd tydlighet att det är just bilden av en förändring av partiet som är det centrala, inte att förändra själva politiken.

Boken har flera citat från andra böcker som idag framstår som alldeles självlysande. Man kan ju fundera över varför inte fler journalister verkar ha läst den här boken eller andra böcker med koppling till den nuvarande statsministern Fredrik Reinfeldt. I ett citat från boken Fredrik Reinfeldt – i huvudrollen av journalisten och författaren Ulf Kristofferson kan man läsa följande uttalande av Per Schlingman som är partisekreterare för moderaterna:
”Vår fiende har varit att vi uppfattas som ett parti för välbeställda, eller som överhetens parti, och hela vår kommunikativa utmaning handlar om att göra det trovärdigt att vi har förändrats.” Sagt av Schlingman vid den tidpunkt då han var kommunikationschef för moderaterna.
Förändrats? När då? Trovärdigt? Hur då?

Ett annat citat från Kristoffersons bok:
”Perspektivet är rent affärsmässigt och ovanligt rakt på sak när hon beskriver hur lättmanipulerade medierna är. Ulrika Schenström talar om politik som en produkt. Och målet är, som för alla företag, att få ut produkten till så många som möjligt.”

Med det i minnet så har jag faktiskt svårt att ta Reinfeldt på allvar när han lovar skärpt kontroll av moderaterna. I synnerhet om det påstås att han skärper tonen. För de människor som hittills fått känna på moderaternas skärpta kontroll är arbetslösa, sjuka och föräldrar som vabbar. Och några sådana personer verkar moderaterna inte känna utan man har bara en vag uppfattning om att det är grupper som "fuskar".
Medan moderater är människor med brister och tillkortakommanden som man inte ska döma på förhand. Finns det någon mer än partisekreterar Per Schlingman som hoppas på att väljarna ska ta till sig det budskapet?

Andra bloggar om politik, moderaterna, Fredrik Reinfeldt.

3 kommentarer:

Thomas Tvivlaren sa...

Vad jag saknar i den politiska debatten är att någon tar upp det faktum att förekomsten av svart arbete inom vissa yrkestyper, som ex de som numera refereras som "hushållsnära tjänster", har mycket lite med skattesänkningar (eller för den delen -höjningar) att göra. Att från "Det Nya Arbetarpartiet" förmedla denna tro tyder på bristande insikt eller (ännu) en önskan att dupera folket.

Jag har själv erfarenhet från USA, vilket somliga liberaler/konservativa, antyder är ett bättre land än Sverige. Under den tiden jag bodde där så noterade jag inte ett enda fall där de som hade möjlighet att köpa "hushållsnära tjänster" valde att göra det vitt... Och då talar vi ändå om människor med inkomster på 10-tals miljoner kronor (mitten av 90-talet). DN hade en intressant artikel i ämnet för något år sedan som bl.a. styrker mina egna erfarenheter.

Det har alltså ingenting att göra med "det höga skattetrycket" vilket somliga intressen vill förleda oss att tro. Det är bara ännu ett exempel på högerns nyspråk!

Anonym sa...

De/vi som tar svartjobb då. Ni sossar har vanstyrt Sverige under så lång tid och inskränkt människans fri- och rättigheter in absurdum. Skattetrycket som ni har utvecklat innebär i praktiken att ni tar våra lönepengar och sedan delar ut dem i form av olika bidrag.En nationssocialistisk styresmodell.

Thomas Tvivlaren sa...

@Anonym: Fast med tanke på att du jobbar svart så känns det som ditt utrymme att klaga är relativt begränsat...

Det vore kanske mer rätt att som skattebetalare klaga på dig och din(a) arbetsgivare om något!