fredag, november 02, 2007

Svarade verkligen Reinfeldt ärligt på min fråga igår?

Igår ställde jag en fråga till statsministern som fick rubriken Statsråds köp av svarta tjänster. Här är min fråga och statsministerns svar:
Anf. 42 EVA-LENA JANSSON (s):
Herr talman! Under sitt första år som statsminister har Fredrik Reinfeldt utsett fem statsråd som alla erkänt att de har begått olika typer av lagbrott. Tre av dessa statsråd har trots höga inkomster valt att köpa så kallade svarta tjänster och därmed undanhållit vårt samhälle pengar till vår gemensamma välvärd. Ett av dessa statsråd har avgått och två är kvar i regeringen.
Att politiker följer gällande lagar har stor betydelse för allmänhetens syn på skattebrott, därav min fråga till statsministern. Anser statsministern att det är viktigt att människor i allmänhet och de statsråd han utser följer gällande lagar avseende skatter och därmed bidrar till vår gemensamma välfärd?


Anf. 43 Statsminister FREDRIK REINFELDT (m):
Herr talman! Ja, det tycker jag är viktigt. Det tycker jag gäller för alla i hela Sverige. Det kan sägas gälla ännu mer för dem av oss som uppbär vårt gemensamma förtroende. Det är ett självklart ja på den frågan.
I varje enskilt fall kommer det till en bedömning. När i tiden har det gjorts? Hur ska det vägas mot andra delar av hur man ska bedöma en människa? Min utgångspunkt är att människan är mycket kapabel men inte ofelbar, inte ens riksdagsledamöter.
Det gör att man ibland landar i slutsatsen att man får väga de goda sidorna mot de tillkortakommanden som vi alla som människor ibland utgör exempel på.


Idag avslöjar Expressen att Reinfeldts andra statssekreterare har köpt svarta tjänster till ett pris av 40 000kr. Statssekreteraren "beklagar sitt agerande" och vill ställa saker till rätta. Det jag och många andra nu frågar oss är det om det finns några moderater i den närmaste kretsen kring regeringen som inte köpt svarta tjänster, låt oss säga de fem senaste åren. Och man undrar faktiskt också om statsminister Reinfeldt kände till att även hans statssekrerare köpt svarta tjänster? När det gäller Eva Björlings polska städerska och svartmåleri så visste ju Reinfeldt om det redan vid utnämningen av henne till ny handelsminister.

Samma moderater som via regeringsmakt och riksdagsbeslut jagar arbetslösa och sjuka med piska, undviker alltså att betala lagligt och hävdar sedan att skattetrycket är för hårt. Finns det någon som kan ta sådana politiker på allvar?

Andra bloggar om politik, Fredrik Reinfeldt, moderaterna, regeringen, statssekreterare.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Bra fråga!

Anonym sa...

Sluta spela dum.
Du vet lika väl som alla oss andra attdet parti du företräder inte är ett dugg bättre (eller sämre) när det gäller dessa frågor eller menar du möjligen att alla socialdemokrater har rent mjöl i påsen?

Tycker din argumentation bidrar till det politikerförakt du istället borde motverka.

/socialdemokrat

Anonym sa...

Nej, inga jag känner tar dessa hycklare på allvar längre.
"Genom sig själv känner man andra" heter det ju - och det är väl därför de tror att alla gör som de själva - fuskar och myglar!

Eva-Lena Jansson sa...

Till anonym: Jag har aldrig påstått att alla människor med politiska uppdrag, oavsett partifärg, är ofelbara. Däremot visar pinionsundersökningar att just personer med sympatier hos moderaterna i större utsträckning än andra är beredda att köpa svarta tjänster. Vilket vi har kunnat se en rad exempel på det senaste året.
Och precis som du tror jag att det leder till politikerförakt. Men om vi övriga politiker som inte har för avsikt att köpa svarta tjänster INTE kritiserar de som gör det, så skulle jag gissa att föraktet för folkvalda skulle bli ännu större.

Anonym sa...

Ni som valt Mona Sahlin som partiledare

Vad tycker ni om att hon har 98 parkeringsböter, 32 hamnade hos kronofogden, resulterade i 34.000 i böter?

Ni klagar på Schenström. Vad tycker ni om att Mona Sahlin glömde viktiga papper på en krogrunda på Spybar som en vakt hittade?

Och Mona Sahlin pratar om misstro mot Schenström? Laila Freivalds gick på teater under katastrofen och fick sitta kvar när nödstälda ringde UD?

2 moderater har avgått pga obetald tv-licens. Vad tycker ni om att Mona Sahlin inte betalade tv-licens på 90-talet?

När vi nu är inne på svart arbete. Vad tycker ni att Mona Sahlin betalade svart dagmamma på 90-talet!

De 5 statsråd som ni socialdemokrater nu klagar på. Har Mona Sahlin fler skandaler än dessa tillsamans!

Ni pratar om misstro, hur kan ni då ge Mona Sahlin förtroende? Här förstår jag inte hur socialdemorkater resonerar?

Om man klagar på någon som har gjort en skandal

Hur kan man då ge förtroende för någon som gjort flera?

Det verkar gälla andra regler när sossar gör skandaler?

Som i veckan dömdes en socialdemokrat för att valfuskat, vilket media knappt skrivit något om alls pga schenström affären.

Anonym sa...

Ja när får vi ett svar på detta!

Anonym sa...

Tack för utmaningen...:-)

Anonym sa...

Mycket bra, Eva-Lena!