torsdag, december 18, 2008

Dagens lucköppning, 18, Malmborg lämnar Försäkringskassan

knappt 2 ½ timme efter att riksdagen röstat igenom borgarnas förslag på Socialförsäkringsområdet avgick alltså generaldirektör Curt Malmborg på
egen begäran. Tillfällighet eller inte? Jag har ingen aning men visst borde det finnas gränser för hur länge man kan acceptera den här politiken även som tjänsteman.

Regeringen har nu utsett Adriana Lender, tidigare överdirektör, till ny generaldirektör för Försäkringskassan. Lender har varit tjänstledig från Försäkringskassan sedan 2007 och har jobbat med utredningar på Socialdepartementet. Och uppenbarligen har hon regeringens förtroende eftersom Adriana Lender nu får ta över en myndighet som är satt under hård press.
En press dels från regeringen som kräver att kassan ska leverera ickesjuka personer, vilket inte är det samma som friska personer. Men också genom att kassan är pressad av de människor som fortfarande är sjuka men inte klarar av att ta ett jobb. Omöjligt uppdrag skulle nog några tycka. Och kanske var det därför som Malmborg nu lämnade sin generaldirektörspost för att prova något annat.

Har för övrigt lämnat in en interpellation ställd till socialförsäkringsminister Cristina Husmark-Pehrsson idag. Jag hoppas få svar på frågan om hon tänker vidta åtgärder för stärka ekonomin för landets förtidspensionärer.

Och även om frågan kan tyckas vara naiv så tänker jag ställa den ändå. Om Moderaterna vill fortsätta bedriva en orättvis politik så ska dom också få göra det i offentlighetens ljus.

Andra som bloggar om politik, regeringen, Försäkringskassan, Cristina Husmark-Pehrsson.

2 kommentarer:

Inge sa...

Jag har varit förtroendevald regionalt och centralt i FK i många år.Bl.a. ordförande i kassornas förhandlingsorganisation.Den nuvarande situation varnade vi för när Försäkringskassan förstatligades så att hela verksamheten blev centralstyrd av en som dessutom kallades för programdirektör.På 90-talet blev den som erinrade om socialförsäkringens ursprung i folkrörelser hånad. Statskontorstänkandet att verksamheten skulle skötas som ett bolag med huvudkontor i Stockholm hade blivit regeringens politik som fullföljdes av Alliansen med att all folklig anknytning i form av förtroendalda utraderades.

Att tid för granskning och utbetalning konkurrerar har varit ett problem i alla år. Nu har det blivit värre därför att all entusiasm i verksamheten har ersatts av misstro, tusentals har sagt upp och inför kommande år fattas bortåt 500 miljoner i budgeten.

Jag hörde Curt Malmborg i TV i går och fick intrycket att han helt enkelt inte tror på den politik som förs. Han gavs egentligen inte en fair chans och Adriana L får också svårt om hon inte kan övertyga regeringen om att det krävs mer pengar och personal.

Eva-Lena Jansson sa...

Hej Inge. Jag skulle gärna vilja komma i kontakt med dig. Hör gärna av dig till mig på min riksdagsmejl:
eva-lena.jansson@riksdagen.se
Vill gärna höra mer om "utvecklingen" på Försäkringskassan.