fredag, december 05, 2008

Dagens lucköppning, 5

Innehöll ett litet paket.

Efter veckor av spekulationer så kom det då, regeringens krispaket. Men det motsvarade inte de förväntningar som byggts upp genom utspel av Borg & kommentar tidigare i veckan. Den vanligaste kommentaren idag är att krispaketet är alldeles för litet. Det tycker i alla fall regeringens egen finansiella rådgivare Lars Calmfors, SEB, Svenskt Näringsliv, TCO och Konjukturinstitutet för att nämna några. Och att regeringens krispaket är för litet tycker naturligtvis oppositionen också eftersom man tidigare lagt förslag med mycket mer i sina egna paket. Företagarnas kommentar om vad krispaketet ger till småföretag är ganska talande: ”det handlar fortfarande bara om småsmulor för småföretagen”.
Hyresgästföreningen beskriver det borgerliga rot-avdraget som sorgligt och Byggnads är heller inte nöjda med regeringens nya konstruktion av rot-avdraget. Kommunal saknar satsningar på vård och omsorg som man menar behövs för att klara kvaliteten i välfärden.

För det borgerliga krispaketet innehåller inga extra statsbidrag till kommunerna, det har inget extra barnbidrag, ingen sänkt moms och inga satsningar på fordonsindustrin.

När Riksbanken igår gjorde en rekordstor räntesänkning så var det en positiv överraskning och det gladde många även om det väckte nya frågor om hur omfattande varsel- och jobbkrisen kommer att bli i Sverige. I detta läge väljer alltså Reinfeldt och regeringen att lägga fram ett krispaket som är oväntat litet. Och frågan man ställer sig är naturligtvis om det är vi utanför Rosenbad som har fel bild av kartan? Eller är det så att regeringen inne på Rosenbad ännu inte nåtts av omvärldsanalyser som visar att deras ekonomiska karta från augusti/september 2008 redan är passé?

Som jag sa till statminister Reinfeldt vid gårdagens frågestund:
Det vore lite klädsamt om man kunde säga: Vi som regering är beredda att ompröva om vi verkligen fattat rätt beslut när vi lade fram en budget den 22 september. Jag skulle alltså önska att vi hade en lite mer ödmjuk statsminister.

Idag tvingades regeringen visa att deras budget var överspelad. Hur lång tid ska vi få vänta innan regeringen inser att välfärden som ska utföras av i kommuners och i landstingens regi behöver mer pengar?

politik, krispaket, fordonsindustrin, reinfeldt, välfärd, oppositionen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är märkligt att både vänster och höger drar fram ROT-kortet så fort det blir kris. Varför gynna en bransch som fuskar så mycket?

Björn Fridén sa...

Du behöver en riktig julkalender

http://alliansfrittsverige.blogspot.com/2008/11/december-1-2008-julkalender-2008.html

Arne Kjörnsberg sa...

I motsats till Björn Fridén så tycker jag att Eva-Lenas julkalender är väldigt bra och dessutom rolig och lärorik.
Arne Kj