torsdag, december 04, 2008

Dagens lucköppning, 4Innehåller en sur statsminister som inte verkar ha förstått varför oppositionen ställer frågor till honom. Rätten att ställa frågor till regeringen och statsministern är den del av riksdagens kontrollmakt men en allt igenom arrogant Reinfeldt verkar ta varenda fråga från oppositionen, som i huvudsak handlade om den aktuella fordonsindustrikrisen, som en personlig förolämpning och valde för det mesta att inte ens svara på ställda frågor. Jag har svårt att se hur ett sånt här uppträdande från den högst uppsatte politikern i Sverige ska kunna minska politiker föraktet.


Och det var påtagligt hur nedlåtande Reinfeldt har varit mot framför allt kvinnor i de senaste frågestunderna. Det verkar vara nåt som går just nu, ungefär som influensa fast obehagligare. Jag vet att det finns flera som är övertygade om att ett färgad man inte skulle kunna bli statsminister i Sverige. Men efter att ha följt senaste veckans debatt i media så är jag tveksam om Sverige är redo för en kvinnlig statsminister. Och jag är förvånad över de sossar som med bestämdhet hävdar att vårt parti har gått till höger. När skedde det? Jag har då inte varit med om att ta sådana steg. Och tänk nu till ett tag.
Mona Sahlin har gång på gång kritiserat regeringens försämringar av:
a-kassan, ständiga skattesänkningar till högavlönade, försämringar i sjukförsäkringen, borgerliga budgetar som konsekvent gynnat högavlönade män framför lågavlönade kvinnor, att sjuka/arbetslösa/pensionärer får betala högre skatt än de som har arbete osv.

Mona Sahlin har gång på gång hävdat:
en rättvis fördelning av statens resurser, att människovärdet ska gå före marknaden, att den svenska modellen med svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige, att pension är innestående lön och ska beskattas som lön, att kärlek mellan två personer av samma kön har samma värde som två personer av olika kön osv.

Alla som tror att allt som skrivs i kvällspressen och allt som sägs av politiska kommentator är den ultimata sanningen räcker upp en hand nu. Eller inte.

Vad sägs om att granska den borgerliga regeringen som fortfarande tycker att alla andra utom dom själva ska ta ansvar i varselkrisen? Och varför är det så tyst i media om alla sjukskrivna som enligt regeringens nya lag snart är utförsäkrade och står utan ersättning trots att de fortfarande är sjuka? Jag har bett RUT att kolla upp det och återkommer snart med fakta.Till sist: jag har fått något att läsa till helgen. Även om det inte framgår av rubriken på propositionen så är det den så kallade IPRED-lagen. 467 sidor.

Andra som bloggar om politik, Reinfeldt, Sahlin, fordonsindustrin, IPRED.

1 kommentar:

Anna-Karin sa...

Eva-Lena,
Du visar att bloggosfären är viktig. Jag läste ledaren i DN idag om Reinfeldts tålmodiga klarspråk i den frågestund du nämner och då det var signerat Barbro Hedvall tänkte jag att han kanske ändå gjort hyfsat ifrån sig. Här får vi en annan berättelse.

Och med tanke på var Hedvall står politiskt, och du står politiskt så kan jag ju själv bilda mig en någorlunda bild utifrån min egen politiska övertygelse.

För övrigt är jag övertygad om att Mona Sahlin skulle inte blivit lika öppet ifrågasatt om hon hetat Göran Sahlin. (Även om jag inte begriper hennes synbara villrådighet kring samarbetet inom oppositionen.)