tisdag, februari 24, 2009

IPRED och högt blodtryck

Onsdag förmiddag är det dags för debatt om IPRED, den sk fildelningslagen. Att jag inte tycker frågan är så där enkel som en del vill göra den till, har nog bloggläsarna förstått. Nåväl, regeringen har lagt fram en lagförslag som vi i riksdagen har att hantera och jag har uppdraget att föra fram den Socialdemokratiska ståndpunkten.

För övrigt så har jag varit dålig att besvara mail och kommentarer den senaste veckan. Fick via ett test förra veckan besked om att jag har ett för högt blodtryck. Vilket jag nu avser att komma tillrätta med genom motion, bättre matvanor och förhoppningsvis bättre prioritering på hur jag utför mitt uppdrag. För de som nu tror att vi riksdagsledamöter fattar beslut utan att bry oss, kan jag meddela att just IPRED har varit en stressfaktor som bidragit till sämre sömn och allt för mycket tid framför datorn. Och då menar jag inte för att ladda ner musik eller film...

Men jag vet av erfarenhet att det finns kommunpolitiker som tycker sig ha betydligt svårare frågor att hantera så här i jobbkrisens tid. Mindre skatteintäkter får direkt konsekvenser i välfärden. Så nu ligger ett och annat kommunalråd sömnlöst i natt och våndas över vilken skola som måste läggas ned. Eller om det är personalen i äldreomsorgen som ska bli färre. Svåra val som en folkvald ska göra. Visst hade det varit enklare om det varit expertstyre, men är ni verkligen säkra på att det hade blivit bättre?

9 kommentarer:

Leo sa...

... och hur kommer du att rösta till den här integritetskränkande och rättssäkerhetsvidriga lagen?

Tack på förhand.

Anonym sa...

Instämmer - hur kommer du rösta, och varför?

Robert sa...

Jag är väldigt intresserad.
Om du tänker rösta JA (med era reservationer som alltid tillkommer) är det då OK enligt dig att forma medborgargardén?

om NEJ, Tack. du har stått upp för det som är rätt i samhället. där mina barn får växa upp med samma individuella frihet som jag.

Kris sa...

Jag hoppas verkligen du röstar NEJ till den här integritetskränkade lagen. Och det säger jag i egenskap av någon som faktiskt är insatt i vad konsekvenserna av en sådan här lag blir.

Anonym sa...

Kloka tankar på alla sätt och vis. Inget är så viktigt så att du ska förstöra både kropp och själ, inte ens IPRED.

Ta hand om dig, och ta sedan hand om lagstiftningen. Det blir ju oftast lättare om hälsan är god.

Sköt om dig!

Anonym sa...

Det gick som planerat och de två vänsterpartister som jag trodde skulle rösta med socialdemokraterna avstod Siv Holma(v) och den andra vänsterpartisten frånvarande.

Nu är det upphovsrättsindustrin som skall visa upp en vilja till en bättre anpassning i lägre tariffer för webbradio, musik på hemsidor och så vidare.

Socialdemokratin röstade som EU-vänligt parti ja till ett EU-direktiv och som varm anhängare till upphovsrätt. Och det är inget att skämmas för. Ett stort tack (STIM-ansluten sedan 1974).

Anonym sa...

Tack för ingenting.

STASI 2 Medborgarna 0

Thomas Tvivlaren sa...

Beklagar ditt hälsotillstånd och hoppas det går åt rätt håll framöver!

Förstod dock inte kopplingen till kommunpolitik?

Ipred rör för övrigt demokratins hälsotillstånd vilket borde ha högre prioritet än allt annat i det politiska arbetet. Det riktigt ruggiga är att så många av våra ledare, därav de du själv representerar, fortfarande verkar tro att det rör sig om upphovsrätt...

Eva-Lena Jansson sa...

Till Leo: du vet säkert hur jag röstade, ja men med vissa förbehåll.
Till Calandrella: samma svar som till Leo, min motivering finns på riksdagens hemsida i protokollet från onsdagens debatt.
Till case: Nej, jag ogillar medborgargarden.
Till Kris. Det blev ja med reservationer.
Till Hannah: tack!
Till Minata. Du verkar nöjd.
Till Anders: ingen orsak för ingenting. Nej till Stasi.
Till Thomas: tack för din omtanke, jo det går åt rätt håll. Kopplingen till kommunpolitiker är att dessa ofta har betydligt svårare beslut att fatta än vad vi i riksdagen behöver.
Oavsett vad du tycker om IPRED så handlar direktivet om just upphovsrätt. Att den sedan är förbisprungen av tekniken är en annan sak. Och därav vårt krav på en upphovsrättskommission. För jag är övertygad om att den behöver förändras, framför allt när det gäller tidsaspekter. Att sedan frågan om utlämning av adresser bakom ett IP-nr inte är helt okomplicerad är nog en bidragande orsak till mitt blodtryck. Jag tycker som sagt inte frågan är enkel.