onsdag, mars 25, 2009

Om ACTA-förhandlingarna och axelvaddarnas återkomst

I morgon torsdag kommer vi i Näringsutskottet få en begäran av vänsterpartisten Kent Perssons om ett utskottsinitiativ angående ACTA-förhandlingarna. I sin begäran skriver bland annat Kent Persson (med benäget bistånd av sin partikamrat Erik Josefsson) att han vill att "Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen omgående bör tillgängliggöra alla måldokument, avtalstexter och förhandlingsmandat rörande ACTA som påverkar, eller avser förändra, svenska medborgares vardag och svenska företags näringsmässiga handlingsfrihet". Nu verkar det ha spridit sig i bloggvärlden att utskottet ska ta beslut redan på torsdag vilket jag inte tror är möjligt utan tidigast nästa vecka kan i så fall beslut tas.

Något jag har lärt mig här i riksdagen är att det vi gör är på riktigt och då ska det helst finnas ordentligt underlag inför besluten. Sen kan jag tycka att det finns ett antal frågor där underlaget varit undermåligt men det har inte hindrat riksdagsmajoriteten att fatta beslut om a-kassan, statliga bolag, FRA och bonussystem.
Nåväl, Näringsutskottet har tidigare uttalat att man tycker att handlingarna borde vara offentliga. Jag som valde att inte delta i samråden med regeringen eftersom jag ogillar hemlighetsmakeriet i denna förhandling, vet naturligtvis inte vilken information som finns. Men vad som framkommit av andra ledamöter utan att dessa röjt innehållet är att man anser att det obegripligt varför handlingarna är hemliga.

Något som däremot inte är hemligt är ryktet om att vårens mode innehåller axelvaddar. Nu gör jag inte anspråk på att vara en modebloggare. Men här är kavajen med stort K från mitt 80-tal kan jag inte undanhålla er:

Andra som bloggar om politik, ACTA, Riksdagen, hemligstämplat, axelvaddar.

4 kommentarer:

Anonym sa...

"Jag som valde att inte delta i samråden med regeringen eftersom jag ogillar hemlighetsmakeriet i denna förhandling, vet naturligtvis inte vilken information som finns."
Gjorde du verkligen det? Fantastiskt!

Eva-Lena Jansson sa...

Calandrella: det trodde jag du kände till. Har twittrat om det tidigare, var med i ett kort inslag i Kulturnyheterna om detta. Fortsatta rapporter om Näringsutskottets hanterande av ACTA-ärenden kommer att kunna läsa på bloggen. Jag twittrar om när.

Leo sa...

Hej!

Har precis skummat igenom Er motion om upphovsrätten. Där är en hel del skrämmande förslag, som jag ser hotar medborgarna rejält.

Jag återkommer i frågan mer i detalj.

Anonym sa...

Eva-Lena! Det finns ett annat alternativ än det du valde: Att vara olydig, att använda civil olydnad, att ta konsekvensen av att ha en egen åsikt som individ. Men det kanske skulle kosta dig alldeles för mycket?

Jag själv skulle inte tveka en sekund att ta del av ACTA-materialet och sedan berätta om det och dess innehåll för mina väljare. Jag själv skulle göra det därför att det ska råda öppenhet, transparans i en demokrati. Och för din information så har jag för ett antal år sedan använt civil olydnad för demokratins och yttrandefrihetens skull och också tagit mitt straff för detta. Med reusultat lagen ändrades på grund av att idiotin kom till kännedom genom medierna!

Det krävs en hel del mod att som individ stå emot grupptryck men gissa att man får respekt hos medborgarna. Och det grupptryck som råder i ditt parti (S) lär väl ha något slags rekord i Sveriges Riksdag. Riksdagsledamöter med vissa undantag är mer valboskap än fritt tänkande individer. Så muh på dig!