onsdag, april 15, 2009

Är 7 miljarder kr till a-kassan en aktiv arbetsmarknadspolitik?

Häpet beskriver Aftonbladet att "Borg öppnar plånboken". Och fortsätter att skriva om regeringens så kallad satsning på 11 (ska väl vara 10) miljarder kr mot den skenande arbetslösheten. Men vad som inte framgår i artikeln är att 7 miljarder kr går direkt till a-kassan.

Själv skriver finansminister Borg och arbetsmarknadsminister Littorin på Dn-debatt att man "I vårpropositionen som presenteras i dag tillförs 10 miljarder kronor till aktiva åtgärder och arbetslöshetsförsäkringen på tilläggsbudgeten". Men inte heller här framgår fördelningen mellan aktiva åtgärder och pengar till a-kassan. Och hur aktiv är egentligen den så kallade jobbgarantin för ungdomar? Tre månader där merparten av ungdomarna inte får praktik eller utbildning måste betraktas som fiasko. Att utöka den sortens åtgärd kan inte anses vara meningsfullt eller väl använda pengar.

Så var är pengarna till jobben? Kommer det några extra satsningar i år till välfärdsjobben i kommuner och landsting? Eller är det bara en tom påse som Borg viftar med idag? Svaret får vi snart vid dagens budgetdebatt i riksdagen.

Andra bloggar om politik, regeringen, Anders Borg, Sven Otto Littorin, budget, arbetslöshet, a-kassa, välfärd, jobbävning.

1 kommentar:

Emma sa...

Kikade in här en sväng :)