fredag, oktober 16, 2009

Nej, jag kommer aldrig att samarbeta med Sverigedemokraterna

Enligt en undersökning som redovisas i Expressen så vill fyra av tio väljare att övriga partier ska samarbeta med Sverigedemokraterna. Dessvärre redovisas inte undersökningen i sin helhet med hur frågan ställts. Men oavsett resultatet från Demoskop så kommer jag aldrig att aktivt samarbeta med ett parti som inte accepterar grundläggande värderingar om alla människors lika rätt och lika värde. Och även om jag förstår att det kan uppstå en besvärlig politisk situation i exempelvis kommuner, så finns det ingen anledning att ge Sverigedemokraterna inflytande över politiken. Att inte ställa upp på FNs deklaration om mänskliga rättigheter visar på vilken demokratisyn som präglar Sd.

Några spekulerar i att det skulle kunna leda blocköverskridande samarbete efter valet 2010. Men det förutsätter att även Moderaterna tar aktivt avstånd från och deklarerar att man aldrig kommer göra sig beroende av Sd för att behålla regeringensmakten. Något man hittills inte gjort. När det gäller hemsidorna hos Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna så hittar man olika artiklar där man tar på olika sätt tar avstånd från Sverigedemokraterna.

På Socialdemokraternaa, Miljöpartiets och Vänsterpartiets hemsidor finns det urtydligt avståndstagande gentemot Sverigedemokraterna. Men när det gäller det största regeringspartiet, Moderaterna, så hittar man ingenting alls om partiets syn på Sverigedemokraterna eller främlingsfientlighet. Om det beror på att de borgerliga partierna fortfarande ligger lågt i opinionsundersökningar kan man bara spekulera i.

Så för att få ett tydligt svar, oavsett Reinfeldts uttalande i SVTs soffa, vill jag fortsätta ställa frågan: När ska Reinfeldt göra som Mona Sahlin och lova att Moderaterna aldrig, aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång att göra sig beroende av Sverigedemokraterna?

Andra bloggar om demokrati, politik, Socialdemokraterna, Mona Sahlin, Moderaterna, Fredrik Reinfeldt, val 2010, Sverigedemokraterna, främlingsfientlighet.

6 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.alliansfrittsverige.nu/2009/09/september-15-2009-socialdemokraterna.html

Roger Svensson sa...

Nu är det ju, tack och lov, inte upp till Eva-Lena Jansson att avgöra vem som skall ha inflyttande eller inte över politiken utan det är väljarna. Det här överspända ryandet om ”mänskliga rättigheter” och ”alla människor lika värde” är ju rätt genomskinligt. Vad det i praktiken handlar om är ju att sossarna vill tillbaka i regeringsställning och försöker binda upp alliansen att antingen stöda ett ”rödgrön” minoritetsregering, eller för att man måste bilda en sossestyrd ”blocköverskridande” regering, om Sd blir vågmästare! Om det verkligen gällde att hålla Sd utanför så skulle ju sossarna själva kunna lova att ovillkorligen stödja bildandet av en borgerlig minoritetsregering i det fall Sd blir vågmästare.

Finns dock i praktiken inte en chans att sossarna har någon möjlighet att återkomma till makten om Sd blir vågmästare. Orealistiska fantasier om att något allians-parti skulle sätta sig i en rödgrön regering under ledning av Mona Sahlin och med Lars Ohly kan man direkt glömma, det ”förräderi” mot borgerligheten vore ju direkt politiskt självmord både för de inblandade och för partiet i fråga!

Vad alliansen antagligen kommer göra om Sd blir vågmästare är försöka locka till sig Mp med en del löften om ”grön” skatteväxling, satsningar på förnyelsebar energi, järnvägstrafik osv. Om det inte går så får man bita i det sura äpplet och förhandla om i alla fall passivt stöd från Sd. Man kan ju då ge Mp en stor del av skulden när de vägrade ta sitt ”ansvar”. De flesta borgerliga väljare har eller inga större problem med Sd:s mer restriktiva linje i invandringsfrågan, tvärtom, vilket framgår av t.ex. SOM-institutets undersökningar. I valet mellan Ohly och Åkesson föredrar man helt klart den sistnämnda. Hur som helst så kommer alliansen stå som vinnare, lyckas man locka över Mp så har man krossat det ”rödgröna” blocket och sannolikheten att sossarna lyckas återta makten är försumbar. Tvingas man samarbeta med Sd så har man i alla fall fyra år till på sig att genomföra reformer som blir svåra för sossarna att ”återställa”, och exemplet Danmark visar ju också att de borgerliga partierna inte behöver förlora något alls på att samarbeta med partier som Sd, tvärtom!

Bengt Nilsson, sosse sa...

Du Roger, du glömde skriva att svärjedemokraterna är invandrarfientliga har en rasistisk agenda mellan raderna i sitt sk partiprogram!

Mike sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
roberth sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Så länge detta framförs av bla partier som har statliga kontokort i sina fickor och som talar om att det är tufft att betala skatt är trovärdigheten som vanligt NOLL.

Pelle