torsdag, oktober 29, 2009

Regeringen tvingar arbetslösa till socialbidrag

Rapporterna fortsätter att trilla in om skenande socialbidrag i kommunerna. Det är personer som är arbetslösa, blivit arbetslösa och utförsäkrade från a-kassan, sjuka som blivit utförsäkrade och även arbetslösa med rätt till a-kassa men som nu tvingas vänta på sin ersättning. Och istället får söka socialbidrag.

Frågan om de orimligt långa handläggningstiderna när det gäller både a-kassa och sjukersättning kommer snart att debatteras i riksdagen. Jag har en interpellationsdebatt med arbetsmarknadsminister Littorin på torsdag den 5 november, och en med socialförsäkringsminister Husmark-Pehrsson den 13 november. Inte nog med att arbetslösheten skenar i Sverige, alltfler personer tvingas över från socialförsäkringar till socialbidrag. Jag undrar varför den borgerliga regeringen fortsätter att skylla på allt och alla utan att ta ansvar för sin egen politik och dess effekter? Det är en sak att vara svarslös, desto värre att vara ansvarslös.

Känns skönt att Socialdemokraternas partikongress fattar kloka beslut för en jobbskapande näringspolitik. Och att man vet att en aktiv jobbpolitik faktiskt går att kombinera med trygghetssystem både för arbetstagare och företagare. Vi tror på att trygga människor vågar mer.

För övrigt så tror jag att några blivit helt galna i Tyskland. Att ta betalt för att man länkar till en tidnings hemsida är så dumt att jag faktiskt inte finner ord. Inte som lämpar sig på i tryckt form i alla fall.

Här är länkar till några av alla bloggare som just nu finns på Jobbkongressen: Ullis Sandberg, Staffan Svärd, Anne Skåner, Björn Sundin, Åsa Eriksson, Johan Westerholm, Anna Ardin.

Andra bloggar om politik, Jobbkongressen, Socialdemokraterna, arbetslöshet, socialbidrag.

2 kommentarer:

Lars Holmgren sa...

Jag begriper mig inte på de socialdemokrater som tycks tro att politiker skapar jobb. Om den teorin stämmer skulle vi inte haft någon arbetslöshet överhuvudtaget efter så många års sosseregerande.
Det enda jobb sossarna skapat är åt sina egna politruker.
Och möjligtvis till en enorm statlig administration där jobbet är att trava blanketter

roberth sa...

Kärringen tror att politiker skapar arbeten men gjorde sossarna det då? nej knappast